Gönderen Konu: Bozulmadan Depolayabileceğiniz 15 Gıda  (Okunma sayısı 2587 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7914
    • insan ve doğa
Bozulmadan Depolayabileceğiniz 15 Gıda
« : 26 Mart 2020, 07:28:44 »
1. Protein kaynağı kuru barbunya

Kuru barbunya hava geçirmez ambalajda ve serin ve kuru bir yerde saklandığında sonsuza kadar bozulmayabilir. Ayrıca barbunya, uzun vadede stoklanması en kolay protein kaynaklarından biri.

2. Tuz

Hangi tuzu tercih ederseniz edin yıllarca dolapta dursa bile, onu yemeğinize mutlu bir şekilde serpebilirsiniz. Almanız gereken tek önlem serin ve kuru bir yerde tutmaktır. Ancak istisna olarak iyotlu tuz beş yıldan fazla süre kullanılmaz.

3. Doğal antibiyotik: Bal

Bal suya benzer şekilde akıyor gibi görünse de şaşırtıcı derecede oldukça düşük su içeriğine sahiptir. Şekeri yüksektir ve doğal bir antibiyotiktir, bal yüzyıllar sonra bile tüketilebilir. Uzun süre tutulan bal şekerlenip, katılaşıp renk değiştirebilse de, antibiyotik özellikleri tadını korur ve bozulmasını önler.

4. Sirke

Genellikle turşularda ve Güney Asya yemeklerinde kullanılan beyaz sirke veya sirke süper asidiktir. Ahududu sirkesi, beyaz sirke, pirinç şarabı sirkesi, balzamik sirke ve kırmızı şarap sirkesinin de son kullanma tarihi yoktur. Asitli doğası nedeniyle sirke kendini koruyor ve soğutmaya ihtiyaç duymuyor. Temizlik işlerinde kullanıldığı gibi yiyeceklere tad vermede de etkili olabilir yoklukta.

5. Şeker

Şekerinizi su ve ısıdan uzak tutabiliyorsanız, sonsuza kadar kullanabilirsiniz.

6. Zeytin

Kapalı kapta ve karanlık ortamda yıllarca saklanabilir zeytin. Hem de en iyi besleyici gıdalardan birisidir.

7. Tarhana

Tarhana bez torbada kuru, karanlık ve serin bir yerde saklandığında sizi açlıktan kurtaracak bir süper kahraman haline dönüşebilir.

8. Pirinç

Bugünlerde piyasada birçok pirinç türü var, ancak bu sadece beyaz, vahşi, Arborio, yasemin ve basmati pirinci için geçerli. Kahverengi pirincin ise içindeki yağ içeriği zamanla kötüleşmesine neden olabilir; bu nedenle, hava geçirmez bir kapta, düzgün bir şekilde kapatılmış ve nemden uzakta saklamanız gerekir.

9. Hazır kahve

Hazır kahve aslında taze demlenmiş ögelerin toz haline getirilmiş halidir ve tüm nem içeriğinin çıkarıldığı anlamına gelir. Kahve hava geçirmez bir kapta saklanırsa, tüketime göre 3-4 yıl kullanılabilir.

10. Kuruyemiş

Kuruyemişler mükemmel protein ve lif kaynaklarıdır ve anında enerji verirler. Paketlenmeden önce neme maruz kalmamışlarsa, onları serin, kuru yerlerde saklayın. Böylece bir yıldan fazla ve hatta dondurucuda, bundan daha uzun süre saklayarak tüketebilirsiniz.

11. Konserve yiyecekler

Konserve yiyecekler genellikle çok miktarda sodyum ile işlenir ve bozulmalarını önlemek için içinde çok fazla tuz bulunur. Paket delinmemiş veya neme maruz kalmamışsa konserve et ve hatta deniz ürünlerini yemek güvenlidir. Bununla birlikte, kutu açıldıktan sonra içindekiler mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.

12. Erişte

Eğer zaten eriştelerinizi yapıp evde depoladıysanız çok şanslısınız ancak depolamadıysanız bile artık marketlerde bulabiliyoruz. Serin ve kuru bir yerde kapalı şekilde saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz.

13. Bulyon küpleri

Bulyonlar yüksek tuz ve süzme et, tavuk, hindi, balık veya sebzelerin suyundan yapılır. Bu bileşenler aromaları korumak için dehidre edilmiştir. Kurutulmuş otlar ve baharatlar da karışıma eklenir. Yüksek tuz içeriği sayesinde, bulyon küpleri uygun şekilde saklanırsa, süresiz olarak kullanılabilir.

14. Mısır nişastası

Mısır nişastası, genellikle gıda maddelerini yoğunlaştırmak için kullanılır. Çoğu zaman küçük bir kutuda gelir ve çok küçük miktarlarda kullanılması nedeniyle uzun süre bitmez. Mısır nişastasını kuru, hava geçirmeyen, serin bir yerde saklayın. Her kullanımdan sonra her zaman tam olarak aynı şekilde saklamayı unutmayın.

15. Kuru fasulye

Aynı kuru barbunya gibi kuru fasulye de doğru saklandığında çok uzun süre lezzetini ve doyurucu etkisini koruyabilir.

Tags: