DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin
GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => YABAN HAYAT => EKOLOJİ => SU CANLILARI => Konuyu başlatan: GeZGiN - 04 Ekim 2020, 08:42:46
-
Neogobius melanostomus, Karadeniz ve Hazar Denizi dahil orta Avrasya'ya özgü, Gobiidae ailesinin dipte yaşayan bir örihalin kayabalığıdır. Yuvarlak kaya balığı, Baltık Denizi'nde, birkaç büyük Avrasya nehirinde ve Kuzey Amerika Büyük Göllerinde büyük yerli olmayan popülasyonlar oluşturmuştur.
[attachimg=1]
Neogobius Melanostomus küçük, yumuşak gövdeli balıklardır ve ilk sırt yüzgecinde belirgin bir siyah nokta ile karakterize edilir. Gözleri büyüktür ve başın üstünden hafifçe dışarı çıkarlar ve çoğu gobide olduğu gibi, yuvarlak gobilerin, balığın karnında vantuz şeklinde tek bir disk oluşturacak şekilde kaynaşmış pelvik yüzgeçleri vardır. Yuvarlak gobilerin uzunluğu 10 ila 25 santimetre, maksimum 24,6 cm ve ağırlığı 5,0 ila 79,8 gram arasında değişir ve yaşla birlikte artar. Erkek yuvarlak kaya balığı dişilerden daha büyüktür. Yavru yuvarlak kaya balığı (bir yaşından küçük) gridir. Olgunlaştıktan sonra, yuvarlak kaya balığı gri, siyah, kahverengi ve zeytin yeşili lekelerle beneklenir. Yetişkin erkek yuvarlak kaya balığı yumurtlama mevsimi boyunca mürekkebi siyaha döner ve yanaklar şişer. Erkek ve dişi yuvarlak gobiler, erkeklerde beyazdan griye, uzun ve sivri uçlu, dişilerde ise kahverengi, kısa ve küt uçlu ürogenital papillalarının şekli sayesinde kolaylıkla ayırt edilebilir.
Marmara Denizi ve havzasının nehirlerinde yaygındır. Karadeniz'de ve Azak Denizi'nde, havzalarının tüm kıyılarında ve tatlı sularında. Kıyı göllerinde ve lagünlerinde. Kırım ve Kafkasya nehirlerinde: Mezib, Pshada, Vulan, Kodori, Çoruh. Hazar Denizi'nde Neogobius melanostomus affinis alt türleri tarafından sunulmaktadır. 1990'dan beri bu Neogobius Melanostomus, Kuzey Amerika Büyük Gölleri'nde istilacı bir tür olarak ve Baltık Denizi de dahil olmak üzere Avrupa'nın farklı bölgelerinde tanıtıldığı şekilde kaydedildi. Neogobius Melanostomus'da hızla Kuzey Amerika'daki Büyük Göllerin kollarına doğru genişliyor ve son zamanlarda New York eyaletindeki (Cayuga Gölü) Finger Göllerinden en az birinde keşfedildi.
Neogobius Melanostomus tuza toleranslıdır ve hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinde bulunur. Alışkanlıklarda % 18–24 mineralizasyonlu su tatlı sularda sunulur. 1–2 ila 10–17 metre arasındaki derinlikte, düşük siltli kumlu ve kayalık tabanlı kıta sahanlıklarında oldukça yaygındır.
Yuvarlak gobiler hem gece hem de günlük olarak aktif olarak beslenirler ve avları sadece hareketsizken tespit ettiklerine inanılır. Yuvarlak gobilerin öncelikli diyetinde yumuşakçalar, kabuklular, solucanlar, balık yumurtaları, zebra midyeleri, küçük balıklar ve böcek larvaları bulunur.
Yetişkin yuvarlak kaya balığı, çoğunlukla göl ve akarsuların dibinde yaşayan yumuşakçalar ve diğer küçük omurgasızlarla (böcekler ve amfipodlar) beslenirler. İlkbaharda Sasyk Lagünü'nün diyetindeki ana maddeler Hydrobia, Cerastoderma, Abra'dır. Aynı mevsimde, Karadeniz'in Romanya kıyılarına yakın, yuvarlak kaya balığı, poliketler, kabuklular (Idotea balthica, Pachygrapsus marmoratus, Xantho poressa, vb.) Ve genç gobilerle beslenir. Sivastopol yakınlarında, yuvarlak kaya balığı yumuşakçalarla beslenir (Mytilaster lineatus, Abra spp.), Ancak Karadağ yakınlarında yumuşakçalar dışında (Cerastoderma, Brachiodontes) balıklardı.
Odessa Körfezi'nde yuvarlak kaya balığı diyetinde 23 madde belirlendi. İlkbaharda Mytilus galloprovincialis, Setia pulcherrima, Mytilaster lineatus, Lentidium mediterraneum, Idotea balthica ve Alitta (Nereis) succinea hakimdir. Yaz aylarında başlıca Sphaeroma pulchellum ve L. mediterraneum bulunur. Midye M. galloprovincialis ve M. lineatus her mevsim önemlidir. Poliketler, benthosların en çok seçilen bileşenidir.
Yuvarlak gobiler, erkek ebeveyn bakımı sergiler. Dişiler, çoğu bölgede nisandan eylüle kadar olan yumurtlama mevsimi boyunca altı defaya kadar yumurtlayabilir. Erkekler, çiftleşme mevsiminin başlangıcında kışlamanın meydana geldiği daha derin sulardan sığ üreme alanlarına göç edeceklerdir. Erkekler bölgeseldir ve yumurtaları avcılardan koruyacak ve gelişmekte olan embriyolara oksijenli su sağlamak için onları sürekli olarak havalandıracaktır. Bu,% 95'e varan başarılı tarama oranları ile sonuçlanır. Yumurtaları 4 mm'ye 2,2 mm boyutlarındadır. Dişi yuvarlak gobiler 1 ila 2 yılda cinsel olgunluğa ulaşırken, erkekler bunu 3 ila 4 yılda yapar. Laurentian Great Lakes'deki Gobiler, tipik olarak Avrupa'daki doğal yaşam alanlarından 1 yıl daha erken olgunlaşır. Erkek, kadınları kendi bölgelerine çeken bir steroid seks feromonu salgılar. Erkekler ayrıca, çiftleşme mevsiminde poz vermek ve rengini bejden siyaha değiştirmek gibi görsel ekranlar kullanırlar. Kur sırasında da ses çıkarırlar. Dişiler yumurtalarını kayalar arasındaki erkek korumalı yarıklara bırakırlar. Yumurta kavramaları 5.000'e kadar yumurta içerebilir.
Tür, kargo gemilerinde balast suyu transferi yoluyla kazara Kuzey Amerika Büyük Göllerine tanıtıldı. İlk olarak 1990 yılında St. Clair Nehri'nde Kuzey Amerika'da keşfedilen yuvarlak kaya balığı, önemli ekolojik ve ekonomik etkiye sahip istilacı bir tür olarak kabul edilir; balıklar hem yerel türlerle rekabet ettiğinden hem de bol miktarda kaynak sağladığından sonuçlar oldukça karmaşıktır. diğer istilacı türleri tüketirken onlar için yiyecek. Başka bir deyişle, yuvarlak kaya balığı çoğu biyolojik istilacı kontrol gibi davranır. Agresif bir balık olan yuvarlak kaya balığı, yiyecek için (salyangoz ve midye gibi), barınak ve yuvalama alanları için sculpin ve logperch gibi yerli türleri yenerek sayılarını önemli ölçüde azaltır. Yuvarlak gobiler, aynı zamanda, olta balıkçılığı endüstrisi için önemli olan, yerli balık yumurtalarının açgözlü avcılarıdır. Gobinin bozulmuş çevre koşullarında hayatta kalma konusundaki sağlam yeteneği, yerel türlere kıyasla rekabet avantajını artırmaya yardımcı oldu. Küçük ağızlı levrek, büyük ağızlı levrek, walleye, somon ve alabalık gibi birçok yerli yırtıcı balık, yuvarlak gobileri avlamaya başladı. Gobinin çok sayıda istilacı midye (zebra ve quagga) tüketme kabiliyetiyle birleştiğinde, yuvarlak kayabalığın yerel gıda ağlarına dahil edilmesi, bu midyelerin filtre ile beslenmesinden dolayı, besin zincirinde daha yüksek PCB'ler gibi toksinlerin daha fazla biyolojik olarak birikmesine neden olabilir. ve kalıcı kirleticiler biriktirdiği bilinmektedir. Bununla birlikte, bu kısmen faydalıdır çünkü zebra midye popülasyonunu azaltmasalar da popülasyonlarını kontrol ederler. Böylelikle Büyük Göller'de istilacı bir tür olan zebra midyesinin büyük ölçekte yayılmasını engeller.
Yuvarlak kaya balığı girişinin istenmeyen bir yararı, bir zamanlar tehdit altındaki bir tür olarak listelenmiş olan Erie Gölü su yılanının, gobiyi diyetine lezzetli bir katkı olarak bulmasıdır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, tanıtılan balığın artık yılanın diyetinin% 90'ını oluşturduğunu buldu. Yeni yiyecek tedariki, su yılanının şimdi bir geri dönüş sahnelediği anlamına geliyor. Yuvarlak gobiler ayrıca Büyük Göllerdeki levrek, göl alabalığı, beyaz balık, morina balığı ve walleye dahil olmak üzere çeşitli yırtıcı balıklar için yiyecek görevi görür.
Yuvarlak kaya balığı da Avrupa'nın bazı bölgelerinde istilacı kabul edilir. Bu süreç, 1990 yılında Gdańsk Körfezi'ne (Güney Baltık Denizi) girmesiyle başladı. Yakın zamanda yuvarlak kaya kütlelerinin istila ettiği yerler arasında Ege Denizi, Baltık Denizi'nin farklı kısımları, Kuzey Denizi havzası ve Tuna ve Ren havzaları bulunmaktadır. Baltık Denizi'nin Almanya kısmında bu balık ilk olarak Rügen Adası yakınlarında görüldü. Şimdi Stettiner Haff (Szczecin Lagünü), Unterwarnow (Warnow nehri ağzı), Trave ağzı ve Nord-Ostsee (Kiel) Kanalı dahil olmak üzere güneybatı Baltık Denizi kıyısı boyunca dağılmıştır.
2010 yılı itibariyle, Avrupa'da yuvarlak kaya balığı oluşumunun en batıdaki bölgesi nehir ağzındaki gelgit bölgesi olan Aşağı Nehir Scheldt ve Belçika'daki Albert Kanalı idi. 2011'de yuvarlak kaya balığı Fransa'nın tatlı sularını istila etmeye başladı: Türler Ren Nehri'nde (Fransa ile Almanya arasındaki sınırda) ve Moselle Nehri'nin Fransız kısmında ortaya çıktı.