Gönderen Konu: Lepadogaster lepadogaster  (Okunma sayısı 486 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7792
    • insan ve doğa
Lepadogaster lepadogaster
« : 19 Kasım 2020, 09:12:05 »
Lepadogaster, Doğu Atlantik Okyanusu'na özgü, Akdeniz'e uzanan bir clingfish cinsidir. Lepadogaster, Actinopterygii sınıfına aittir. Bu, yılanbalıkları, ışın yüzgeçli balıklar ve deniz atları ile aynı özelliklerin çoğunu paylaştıkları anlamına gelir. Hepsinin temel özelliği ise yüzgeç ışınlarına sahip olmasıdır. Bu yüzgeç ışınları perdeli deriden yapılmıştır ve yüzgeçleri kemiklere bağlayan vücut kısımlarına tutturulmuştur. Lepadogaster türleri, sırt ve anal yüzgeçlerinin oluşumunda belirgin bir farka sahiptir. Diğer ışın yüzgeçli balık dikenleri, dallı yüzgeç ışınları ve orta radyallerin çoğunda Lepadogaster türleri bunlara sahip değildir. Bunun yerine bahsedilen özelliklerin yerine kıkırdak var. Bu clingfish, çoğunlukla kayalık kıyıların yakınında ve gelgit bölgelerinin içinde bulunur. Lepadogaster, çoğunlukla bir clingfish olarak bilinir, yani zamanının çoğunu kayaların yüzeyine bağlı olarak geçirir.

Lepadogaster türleri normalde gelgit bölgelerinde yaşar ve diğer balıklarla diğer Lepadogaster türleri arasında sık sık tür etkileşimi vardır. Bazı türler, sadece birkaç metre uzakta olsalar bile, son derece farklı davranışlara sahiptir. Örneğin, L. purpurea hem beslenmesinde hem de sosyal düzeninde çok pasif davranış sergiler. L. candolii ise aktif davranış sergiler ve diğer türlere göre önemli ölçüde daha agresiftir. Bir başka örnek, yumurtlama mevsimlerinde ve yüzme modellerinde görülmektedir. L. lepadogaster normalde ilkbahar mevsiminde, L. purpurea ise kış mevsiminde ortaya çıkar. L. lepadogaster'ın L. purpurea'dan daha aktif bir yüzücü olmasının nedeni bu olabilir.

Lepadogaster, larva aşaması, gençlik aşaması ve yetişkin aşaması olarak bölünmüş karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Lepadogaster türleri, larva aşamalarını bir ara konakçı içinde geçirir; normalde plankton. Larvalar olgunlaşıp planktonu terk ettikçe, gençlik ve yetişkinlik dönemlerine girdikleri bentik tabakaya yerleşirler. Bu süre zarfında larvalar, yetişkin formlarıyla sonuçlanan morfolojik değişikliklere uğrar. [6] Lepadogaster larvalarının da diğer kıyı balıklarına benzer beslenme düzenleri vardır. Larvaların çoğunda "seyir ve tuzak" beslenme düzeni varken, kıyı balıkları "tuzlu arama" veya "durakla-seyahat" beslenme düzeni kullanır. Aktif olarak yüzmek ve yiyecek aramak yerine, Lepadogaster sabit kalır ve çevresini yiyecek için tarar. Menzilde yiyecek olmadığında, kısa bir mesafe uzağa yüzer ve bölgeyi yiyecek için tekrar taramak için durur. Bu süreç, balık yiyecek bulana kadar kendini tekrar eder. Bu beslenme düzeni sırasında yüzme hızı ve yönündeki farklılıkların boyut ve türe göre farklılık gösterdiği de keşfedildi.

Lepadogaster türleri, diğer bazı kıyı balıklarının sahip olduğu nadir bir üreme stratejisine de sahiptir. Lepadogaster türlerinde, spermatozoon aşamasından önce kistin parçalandığı nadir bir spermatogenez formu olan semikistik spermatogenez vardır. Lepadogaster'ın spermi de garip bir uzatılmış şekle sahiptir.

Bazı işçiler, L. lepadogaster ve L. purpurea'nın birbirlerinin en yakın akrabaları olmasına rağmen, L. candolli'nin her ikisiyle de yakından ilişkili olmadığını ve bu türün yeniden canlandırılmış monotipik cins Mirbelia Canestrini, en azından 1864'e kadar yerleştirilmesini önermişlerdir. kesin taksonomik çalışmalar yapılabilir.

Türler
Şu anda bu cinste tanınmış üç tür vardır:

•   Lepadogaster candolii A. Risso, 1810 (Connemara clingfish)
•   Lepadogaster lepadogaster (Bonnaterre, 1788) (Shore clingfish)
•   Lepadogaster purpurea (Bonnaterre, 1788) (Cornish sucker)


Tags: