Doğa Sporları Topluluğuna Hoş Geldiniz!

GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => YABAN HAYAT => EKOLOJİ => KUŞ TÜRLERİ => Konuyu başlatan: GeZGiN - 08 Kasım 2019, 15:18:58

Başlık: Ada doğanı (Falco eleonorae)
Gönderen: GeZGiN - 08 Kasım 2019, 15:18:58
Ada doğanı (Falco eleonorae), doğangiller (Falconidae) familyasından orta büyükükte bir doğan türü. Adını Sardunya Adası'nın kahramanı olan Arborea'nın Eleonor'undan almıştır.

[attachimg=1]

Özellikleri
Ada doğanları, narin yapılı avcılardır; 70–78 cm boyunda ve 180–250 cm kanat genişliğindedirler. Görünüşü, uzun sivri kanatları ve kuyruğu, ince bedeniyle gri doğana ya da delice doğana benzer. İki renkli çeşitlilik gösterirler.

Ötüşleri tipik şahin gibi, kek-kek-kek şeklindedir.

Dağılımları
Bu tür, Akdenizdeki adalarda, kısmen Yunanistan'da, Kanarya Adaları, İspanya'nın dışında, İtalya'da, Hırvatistan, Fas ve Cezayir'de bulunur. Tilos parkı, ada doğanı nüfusunun %10'unu bulundurur. Bu parta 650 çift kuş koruma programları altına yaşatılmaktadır. Dağılımının kuzey iklimlerindekiler nadir olarak yerleşiktirler.