Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Pratik Yöntemler:-Satın almış olduğunuz zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donuyorsa bu hakiki olduğunu gösterir. Eğer donmayan kısımları varsa, bu da katkılı olduğu anlamına gelir.
-Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır.
-Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genzinize yayılmalı, diliniz arkasında bir acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir.
-Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır: Burukluk, Yakıcılık ve Aroma.
-Zeytinyağının maliyeti diğer birçok yağa oranla daha yüksektir. Bu sebeple çok ucuz olan zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşılmalıdır. Hakiki zeytinyağının belirli bir maliyeti vardır ve bunun altında satılabilmesi de mümkün değildir.
-Gerçek zeytinyağı kabarcık kabarcık olarak üste çıkmalıdır. Bir süre sonra kalıp haline gelebilir, o zaman da yandan bakıldığında düz bir hatta görülmelidir.
-Zeytinyağını kokladığınızda kötü ve ağır bir koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise veya herhangi bir acılık yoksa, yemek borunuza doğru bir yanma oluyorsa ya da yemek sonrası mide yanması yaşıyorsanız aldığınız ürün gerçek olmayabilir.
-Zeytinyağının rengine bakarak hakiki olup olmadığı anlaşılamaz.
Zeytinyağı ile İlgili Hileler-Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmakta ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkansız hale gelmektedir.
-Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir.
-Zeytinyağının maliyetinin yüksek olması sebebiyle içerisine pamuk yağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olmaktadır.
Zeytinyağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey-Zeytinyağı üretiminde farklı bahçelerin zeytinleri karıştırılmamalıdır.
-Zeytinyağı üretiminde kullanılacak zeytinler tek tek elle toplanmalıdır.
-Zeytinler toplandıktan sonra kısa süre içerisinde sıkıma götürülmelidir. Bu süre zeytinyağı kalitesinde önemli bir faktördür.
-Yağ kaliteli olsa da pet şişelerde ve güneş ışığı altında bekletiliyorsa çok kısa sürede bozulacaktır.
-Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen ve serin olan yerlerde, ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir.
-Zeytinyağının raf ömrü yaklaşık 18 aydır.
-Zeytinyağı ağırlıklı olarak Ege ve Marmara’da kullanılmaktadır. Buna karşın, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da zeytinyağı kullanımı çok düşüktür.
-Sızma zeytinyağı taş baskı ile elde edilmektedir ve bu sebeple içerisindeki besleyici unsurlar zarar görmemektedir. Riviera zeytinyağında ise daha fazla yağ çıkartmak için basınç ve yüksek sıcaklık uygulanmaktadır. Bunun sonucunda ise neredeyse tüm olumlu özellikler kaybolmakta, hatta zararları olmaktadır.
-Zeytinyağı; kabızlık, kansızlık, gut hastalığı, yüksek tansiyon, deri çatlamaları, kolestrol ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
-Zeytinyağının sindirimi diğer yağlara oranla daha kolaydır.
-Çocuklarda zeytinyağı tüketimi beyin ve kemik gelişimini desteklemektedir.
-Kolestrolde en düşük oran zeytinyağını yoğun olarak kullanan Ayvalık civarındadır.
-Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi yoğun zeytinyağı tüketen ülkelerde kalp ve damar hastalıkları oranı daha düşüktür.
-Bir ziyafet öncesi ve sonrası alacağınız bir kaşık zeytinyağı karışık içkilerden doğacak sarhoşluğu azaltır ve hazmı kolaylaştırır.
-Kabızlık problemi yaşayan kişilerin sabah aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağı tüketmesi faydalı olabilir.
-Zeytinyağının içerisinde A,C ve E vitaminleri ile diğer yararlı mineraller yer almaktadır.
-Zeytinyağını yüz bölgenizde sık kullanmanız sonucunda kıl kökleri kuvvetlenip yüz bölgenizde kıllanma olabilir. Bu sebeple zeytinyağının dengeli kullanımı çok önemlidir.
-Zeytinyağı osteoporoz ile savaşır.
-İspanyol araştırmacılarına göre zeytinyağı tüketimi depresyon riskini azaltabilir.
-Zeytinyağı tüketimi Alzheimer riskini azaltabilir.