Gönderen Konu: Çiçekli Gölü  (Okunma sayısı 2078 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7765
    • insan ve doğa
Çiçekli Gölü
« : 21 Mart 2019, 18:42:22 »
Van ili Muradiye ilçesinin kuzeyinde bulunan Çiçekli Gölü, Van, Muradiye, Çaldıran ve Erciş yerleşim merkezlerine sırası ile 110 km, 34 km, 27 km ve 50 km uzaklıkta bulunmaktadır.

2357 m yükseklikte ve 14.6 km2 genişliğindedir.

Çiçekli gölü geniş bir düzlük alanda oluşmuş çayırlık ve sazlık alandır. İlkbaharda yağışların ve kar sularının erimesi ile alanda su miktarı artmakta bu da sulak kesimin daha fazla genişlemesine neden olmaktadır. Sazlık ve çayırlık alanların göl etrafında yoğun olması ilkbaharda birçok kuş türünün üremesine ve beslenmesine imkan vermektedir.

Tendürek Dağı’nın güneybatı eteklerinde yer alan Çiçekli Gölü, Çaldıran Fayı denetiminde gelişmiş, KB-GD uzanıma sahip uzun ekseni yaklaşık 2 km genişliği ise 0.6 km olan doğal bir göldür.Çiçekli gölünün bulunduğu çanağın etrafı Tendürek volkanizmasına ait Pliyo-Kuvaterner yaşlı volkanitler (bazalt, andezit) ile örtülüdür. 11.5 km2 lik bir drenaj alanına sahip olan Çiçekli gölü mevsimlik akarsular ve gölün güneyindeki Bemraz Dağı'nın kuzey yamaçlarından boşalan kaynak suları ile beslenmektedir. Gölün beslenimindeki en önemli katkıyı ise kar erimeleri sağlamaktadır. Göl fazla sularını gölün bayında bulunan Gölderesi ile boşaltmaktadır. Kar erime dönemlerinde gerçekleşen sağanak yağışlar zaman zaman gölün taşmasına neden olarak bölgedeki tarım alanlarını su altında bırakmaktadır. Doğu Anadolu karasal iklim tipinin egemen olduğu sulak alan ve yakın dolayında yıllık ortalama yağış miktarı 450 mm/yıl iken yıllık ortalama sıcaklık değeri ise 5 °C civarındadır.

Çiçekli Gölü çoğunlukla ilksel gözeneklilikleri düşük volkanitler ile çevrilidir. Akifer özelliğine sahip olmayan bu volkanitler, gölün güneyinden geçen ve aynı zamanda da gölün oluşmunu sağlayan Çaldıran Fayı boyunca kırıklı-çatlaklı özellik kazanmaktadır. Volkanitler bu alanda yerel olarak yeraltısuyu taşımaktadır. Yine gölün güneyinde bu volkanitlerden boşalan çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Çiçekli Gölü özellikle kar erime mevsimlerinde yüzeysel akışın depolandığı bir alan olması nedeniyle taşkın koruma fonksiyonuna sahiptir. Bununla birlikte kar erime dönemi sonrasında da biriktirdiği suyu, gölün batısındaki Göldere aracığıyla boşaltarak yüzeyel drenaj sisteminde ilkbahar ve kısmen yaz aylarında da akışın var olmasını sağlamaktadır.

Alanda görülen baskın habitat tipi sazlık ve çayırlık alandır. Alanda ilkbahardan sonra yoğun otlatma baskısı görülmektedir. Ancak ilkbaharda bu alanlar biçilmek amacı ile korunduğundan canlıların üremesi ve korunması için oldukça elverişlidir. Derinliği yer yer 10 m'yi bulan gölün sığ kesimi geniştir. Gölün sığ olan kuzeybatı kısımlarında Equisetum fluvitale'nin; göl içinde ise Myriophyllum spicata'nın dominant olduğu bir bitki örtsü vardır.

Alanda tespit edilen iki balık türünden biri hassas(VU) kategorisinde yer almaktadır. Ayrıca kritik kategoride olmayan 2 amfibi türü bulunmaktadır. Bendimahi Deltası ile doğu yamacı ile bağlantılı olan alanda karasal habitat birbirine benzediğinden bu bölgede de Alanın daha çok yüksek kesimlerinde bulunan Küçük akbaba(Neophron percnopterus)tehlike kategorinde(EN) yer almaktadır. Bunun yanısıra 91 kuş türü tespit edilmiştir. Alan civarında 4 memeli tespit edilmiş olup bunlardanbiri yakın tehlike (NT) kategorisinde yer almaktadır.

Tags: