PETZL ADJAMA emniyet kemeriBacak ayarlı, yüksek kaliteli ve her tür dağcılık – kaya tırmanışı durumuna uygun bir kemer istiyorsanız ideal olanı Petzl Adjama! Hafifliği aldatıcı olabilir, ama son derece rahat bir kemer. Sarı- lacivert- gri gibi zarif renk tonlarındaki kemerin ağırlığı 370 gram ve elinize alıp inceleyince kullanılan malzemenin kalitesini daha iyi anlıyorsunuz. Adjama 4 değişik bedende (XS- L) üretilmiş ve Sama adlı çok benzer diğer modelde bacak ayar tokaları yok; daha da hafif olan Hirundos modeli ise sadece spor tırmanış amaçlı yapılmış.
Artıları: Kemer çok rahat, askı istasyonunda veya ipte asılıyken bile rahatsız edici olmuyor; çok hafif, varla yok arası, kemer giydiğinizi adeta unutuyorsunuz tırmanışta. Çok hacimsiz ve ufak paketli, her yere sığıyor. Kış veya yaz, kaya veya buz, dağ veya spor, herşey için ideal bir kemer denilebilir. Petzl’in daha önceki kemerlerine göre çok iyi bir gelişim görülüyor; sadece tek bel ayar tokası var! 4 değişik bedende üretilmiş olması her boya ve bedene çok iyi uyum ve kişiselleşme anlamına geliyor. Faydalı bir diğer işlev; CARİTOOL adlı plastik buz vidası - telli takoz taşıma karabinlerini takmak için 3 adet oluk var kemerin iki yanında ve önünde (ancak bu plastik malzeme karabinlerini ayrıca satın almanız gerekiyor). 4 adet malzeme askısı yapılmış; öndekiler sert plastik, arkadakiler (çanta taşırken beli rahatsız etmemesi ve yassı kalması amacıyla) perlondan yapılmış. Kemerin bacak ayarlı olması gayet iyi, ayakları yerden kesmeden (kramponla, kayakla, dar yerlerde vb.) giymek ve farklı kalınlıkta giysi sistemleriyle kullanmak için ideal. Petzl’ın yeni ergonomik tasarımı ve esnek, dayanıklı malzemeleriyle yapılmış bu kemeri kullanmak gerçek bir zevk. Gayet ucuz ama belki de piyasadaki en kaliteli ve iyi emniyet kemeri..
Eksileri: Arkası lastik perlonlu ve ön kısmı dikişil perlonla birleştirilmiş her kemer gibi, bunu da ayakta giymesi zor ve karmaşık (özellikle tamamen açınca!), bu nedenle de alışana kadar biraz karışıklık yaratabilir. Kemerin arkasında toz torbası vb. asacak bir halka, perlon vb. yok; bunu kendiniz ince yardımcı ipten yapmanız gerekiyor. Aslında bu kemer ayarlı değil; kısaca çok farklı beden boyutları için değişik bedenlerde almak gereken şahsi bir donanım. Bu da onu kulüp kullanımı gibi işlere çok uygun kılmıyor.
SCARPA VEGA plastik dağ ayakkabısıScarpa’dan oturmuş bir klasik: ilk modelleri çirkin pembe-mor renklerde üretilen , daha sonra uzunca süre gri - mor tonlarında piyasada bulunan Vega, plastik ayakkabılar arasında Koflach ve Asolo ile beraber tanınagelmiş ve son yıllarda da siyah renkteki dışıyla satılmaktadır. Kış dağcılığı ve yüksek dağ tırmanışı amaçlı olan Vega’nın dışı kırılmaya ve soğukta sertleşmeye dayanıklı Nylon Pebax’tan, iç mesi ise Cordura kumaş ve 4 mm. kalınlıkta EVA kapalı hücreli mattan yapılmıştır; çiftinin ağırlığı ortalama 2700 gramdır. Vibram tabanlı botun ayrıca satılan, alüminyum yalıtımlı bir yüksek irtifa mesi de vardır.
Artıları: Bu botla yürümek görece rahat çünkü taban eğimine yumuşak bir kavis verilmiş. Diğer plastiklerde bu olmadığı için insan ayağında çimento kalıpla, dizlerine yük binerek yürüme hissi yaşıyor genellikle! Ancak yürüme kolaylığına rağmen dik buzda bacakları destekleyen ve ayak tabanında sağlam bir krampon platformu yaratan bir ayakkabı. Yapısı ve malzemesi Scarpa’dan beklenecek kadar kaliteli bir ayakkabı; uzun süre hizmet verecektir. Mesleri özellikle gayet dayanıklı (mesela, Koflach ve Asolo mesleri çok kısa sürede parçalanıp açılır!) ve ayağı sıcak tutuyor; cırt cırtlı, alüminyumlu yüksek irtifa mesi termal açıdan çok başarılı. Her tür krampona uygun olan bu tam sert tabanlı botla krampon kullanmak ve takıp çıkartmak çok rahat.
Eksileri: Ayakkabının şekli çok çirkin; tanker önü gibi yuvarlak ve küt olan burnu kaya ve miks zeminde hissiyatı körelterek tırmanışı çok dertli hale getirirken, görsel açıdan da gayet çirkin.. Özellikle de parlak siyah rengi hiç estetik değil ve eskimeyle beraber çizildikçe ayakkabıya hızlı aşınıyormuş hissi veriyor. Bileğin ayrı olması ve gövdeye bağlandığı vidalar sayesinde oynaması yürürken iyi olsa da, vidalar tırmanışta hasar görünce kırılabiliyorlar ve bu da dağda çok dertli bir durum.. Vibram tabanın dişleri biraz sığ profilli ve hızlı aşınıyorlar. Son olarak biraz ağır ve çok pahalı bir ayakkabı.
PETZL/ CHARLET QUARK buz aletiPetzl - Charlet firmasının ileri düzey buz tırmanışları ve drytooling için ürettiği bu alet günümüzde piyasada bulunan, türünün en iyi örneklerinden bence. 645 gram ağırlıkta ve 50 cm. uzunluktaki alet, çekiç veya kaşık arkasıyla ve standart olarak da cascade ucu (buz tırmanışı için) ile veriliyor.
Artıları: Ele çok iyi oturan, bükük kafalı, soru işaretine benzer şekilli sapıyla drytooling’de mükemmel etkinlikte kullanılan bir alet bu. Kafa açısının genişliği nedeniyle kayada olsun buzda olsun çıkıntı üzerine takması rahat ve ellere de hasar vermez. Kolayca sökülüp takılabilen etkin ve rahat Clipper bilek kayışı ile, kayışlı veya kayışsız tırmanış aktivitelerinde kullanılması çok rahat (ancak kayışsız drytooling uygulaması için Quark Ergo modeli tercih edilebilir). Ağırlık ve dengesi çok iyi olduğu için savurup buza saplaması çok rahat bir alet. Aletin modüler yapısını sağlayan 3 adet vida allen türünde, ama gömme yapıda oldukları için tırmanışta sağa sola vurulunca hasar görmüyorlar. Sap tutucu, yumuşak lastikten ve alttaki mahmuz kavramayı, alete asılmayı kolaylaştırıyor - hatta bu mahmuza parça eklenerek büyütülebiliyor bile.. Cascade ucu süper performanslı; özel diş yapısı ve inceltilmiş yan taraflar nedeniyle aletin buza girip çıkması çok rahat. Kafasındaki geniş delik nedeniyle, gerekmeyince bele karabinle takması oldukça rahat. Çok zarif, renkleri ve yapısı güzel ve ele alınca tırmanma isteğini körükleyen bir alet.. ancak oldukça pahalı denilebilir.
Eksileri: Sadece dik buz tırmanışı ve drytooling için yapılmış bir alet ve klasik dağcılığa uygun değil - bu aleti klasik dağ rotalarında kafadan tutup elde taşımak için almayın sakın! Cascade ucu miks tırmanış ve drytooling için çok zayıf; bu amaç için quad miks ucuyla değiştirmek gerekiyor. Çekiç yine çok küçük ve darbe vururken isabet ettiremeyip sapı zedelemek çok olası; ayrıca bu çekiç ile drytooling yaparken kaya çatlaklarında sıkıştırma yapmak mümkün değil, çünkü alet açılı değil. Kaşık ise yeterli gözükmüyor; küçük ve kırılgan incelikte. Yukarıda belirttiğim gibi, kuğu kadar zarif ve bu nedenle de ağır tırmanışta hasar görmesi, kırılması kolay bir alet.
Kaynak :
http://www.tuncfindik.com/html/malzemeler/ocak2005.htm