Gönderen Konu: Dağlarda Yaşamı Kolaylaştırmanın Püf Noktaları  (Okunma sayısı 4038 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Rahat bir uyku için
-Kış kampları için şişebilir mat kullanın, veya bu tür matların güvensiz (bir çok sebepten dolayı patlayabilir) olduğunu düşünüyorsanız siz en iyisi çift mat kullanın elde edeceğiniz konfor için küçük bir ağırlık.
-Yatmadan önce bolca sıcak sıvı alın. Ancak bu durumda uyumadan önce mesanenizin boş olmasına dikkat edin, üşümenin en kolay yollarından biri gece yarısı tuvalete kalkmaktır
-Tulumunuza girmeden önce küçük bir antrenman yapın. Çadırın etrafında hızlıca birkaç tur atmak size iyi gelecektir. Ancak abartmayın ve terlemeyin
-Yatarken berenizi takın
-Su elde etmek için kar eritiyorsanız, ısınan suyu kabı ile birlikte yatmadan önce tulumunuzun içine koyun
- Sırt çantanızı boşalttıktan sonra sırt pedi yukarı gelecek biçimde başınızın altına koyun.
- Fazla giysilerinizi tulumun içine ve altına serin.
-Yeteri kadar giyinin, fazla değil. Fazla giyinmek ters tepki oluşturur. Varsa polar ceket ve pantalonunuzu giyin ve tabiki iyi bir uyku tulumu kullanın.

 
 
Kuru kalmanın yolları 
-Ocak kullanarak hazırlayacağınız yemek ve içecekleri çadırın dışında yapın. Aksi takdirde çıkan buhar çadırın içerisinde tekrar yoğunlaşacaktır.
-Çadır kapılarının fermuarlarını tepe kısmından uygun bir miktar açık bırakın, solunum yoluyla oluşan buharı tahliye edecek, havalandırma sağlayacaktır. Çadırınızı yeterince havalandırmadığınızda gece oluşan buharın çadır duvarlarında yoğuşarak donması sonucu sabah kalktığınızda kendinizi bir buz mağarasında bulabilirsiniz.
-Çadıra girmeden önce üzerinizdeki karları iyice temizleyin.
-Çadıra girmeden botlarınızı çıkartın ve vestibule koyun, dışarıda bırakacak olursanız gece patlayacak havadan sonra bir daha bulamayabilirsiniz.
-Yatarken çadır duvarlarına değmemeye çalışın.
-Islak veya terli elbiseleriniz ile tulumunuza girmeyin.
-Küçük hacimli yarı ıslak malzemenizi (eldiven, çorap vs) kurumaları için giysinizle vücudunuz arasına veya yatarken tulumun içerisine koyun, ancak bunun sizi üşütmesine izin vermeyin.
-Güneşli bir hava bulursanız tulumlarınızı çadırın üzerine serin.
-Isınmak için tulumun içerisinde nefes alıp vermeyin, bu tulum içerisindeki nemin artmasına sebep olacaktır.

 
 
Ocak 
-Eğer ocağınız isli yanıyorsa, tencerenizin altına süreceğiniz az miktarda sabun tencerenin kolayca temizlenmesini sağlayacaktır.

 
 
Dağda yakıt kullanımına ilişkin
- Akaryakıt istasyonlarından temin ettiğiniz yakıtı, alırken mutlaka kontrol edin. Dolum sırasında depoların karışması sonucu benzin yerine mazot alma olasılığınız vardır. Aldığınız yakıtın bir miktarını şeffaf bir kaba koyarak renginden ve koklayarak da kokusundan bu kontrolu yapabilirsiniz.
- Sıvı yakıtların hemen hepsi uçucu olduğu için, yakıt şişe kapaklarının uzun süre açık kalmamasına, contalarının sağlam olmasına dikkat edin. Her conta zaman içerisinde değiştirilmek ister, unutmayın.
- Yükseklik arttıkça azalan dış basınçtan ötürü kartuş ve şişelerdeki basınç artacağı için belirli yüksekliklerde kartuş basınçlarını kontrol edin, şişelerin ağzını açarak basıncı eşitleyin. Bu işlemi yaparken taşmaya karşı hazırlıklı olun.
- Ocağınızın yakıt sistemini ve ısı reflektörlerini sürekli olarak temiz tutun, kurumdan arındırın. Biriken kurum bir süre sonra alev alabilmektedir. Ayrıca kurum, boru ve jetlerde tıkanıklıklara, reflektörlerde ise yansıtma kayıplarına yol açmaktadır.
- Turbo ocaklarda, ön ısıtma işlemini mümkün olduğunca iyi yaparak yakıta ocak ısıtma işini yüklemeyin. Ön ısıtma için alkol, ispirto gibi kurum yapmayan ayrı bir yakıt kullanın.
- Normal bir günde, sabah ve akşam iki kez ocak yakın. Sabah kahvaltı için yaktığınızda, gündüz için ihtiyacınız olacak sıcak suyu da temin edin.
- Ocağınızı yaktıktan sonra tüm ısıtma, eritme ve pişirme işlemlerinizi bir kerede kesintisiz olarak tamamlayın. Bunun için birden fazla tencere taşımanız gerekir. Sıcak bir ocak soğuk bir ocağa göre çok daha verimlidir. Ayrıca her yeniden yakma işleminde yakıt kaybınız olacaktır.
- İnsanın yanmadan dayanabileceği en fazla su sıcaklığı 60 C derece civarıdır. Suyu kaynatmak yerine, içme suyu dezenfektanı kullanarak ısıtmakla da yetinebilirsiniz ki bu, yakıttan oldukça tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
- Ocaktan yayılacak ısı kaybını engellemek için ocağın tüm ısı reflektörlerini kullanın. Rüzgarın, oluşan ısıyı süpürmesini engellemek için kuytu yerleri tercih edin, rüzgar kalkanı kullanın. Ancak bunu yaparken ocagin hava almasını engellemeyin.
- Ocağınız ayarlanabiliyor ise, alevi, tencerenin altinda kalacak şekilde kısın. Tencerenin kenarlarını saran alevin ısıtmaya çok fazla bir katkısı olmayacaktır.
- Basınçlı gaz kartuşlarını donmaya karşı korumalı saklayın. Donan kartuşları vücut ısısı ile çözün, asla daha yüksek ısı kaynakları kullanmayın.
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2009, 13:29:55 Gönderen: GeZGiN »

Tags: