Gönderen Konu: Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Uzun Pozlama Fotoğraf Tekniği Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 6655 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Uzun pozlama (long exposure) nedir sorusunun cevabını verebilmek için pozlama süresine yani enstantane hızına ve enstantane hızının fotoğrafı nasıl etkilediğine bakmamız gerekecektir. Enstantane hızının fotoğrafçılıktaki karşılığı ise diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağı, yani fotoğraf çekmek için deklanşöre bastığımız anda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süredir.

Uzun pozlama benzer bir şekilde karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır. Ya da aslında uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissinin, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarımı olarak ifade edebiliriz.

Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Enstantane hızlarını 30sn ile 1/8000 aralığında ele alırsak (detaylarını enstantane hızı yazısında ayrıntılı bulabilirsiniz) uzun pozlama aşamasına gelmiş ve artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi ifade edilmektedir. Bu sınırdan 30sn ve üzeri bulb (sınırsız) modlarda çekilmiş uzun pozlama (long exposure) fotoğraflar ise çeşitli şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Uzun pozlama fotoğraflarına örnek olabileceğini düşündüğümüz belirli sürelerde pozlanmış fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz.


Şelale

Uzun Pozlama: 30sn, ISO:100, Diyafram:18mm@f/2.8

Havai Fişek

Uzun Pozlama: 10.9sn, ISO:400, Diyafram:22mm@f/25

« Son Düzenleme: 22 Ocak 2016, 05:15:04 Gönderen: GeZGiN »

Tags: