Gönderen Konu: En Güzel Rafting Parkurları  (Okunma sayısı 4446 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7753
    • insan ve doğa
En Güzel Rafting Parkurları
« : 26 Eylül 2014, 22:07:59 »
1. Çoruh Nehri – Artvin
Ülkemizin en değerli akarsularından Çoruh Nehri hakkında bilgi vermek gerekirse, Dünya’nın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh 466 km. mesafesi ile birkaç il geçtikten sonra ülkemizi terk eden ve Gürcistan‘dan Karadeniz’e dökülür. Doğduğu Bayburt’tan sonra İspir ve Yusufeli rotasından Artvin’e kadar yaklaşık 260 km. uzunluğundaki Çoruh’ta rafting için 4 farklı etapta bulunuyor.

Bayburt-İspir: 0-106 km: Zorluk derecesi 2-3
İspir-Çamlıkaya: 106-134 km: Zorluk derecesi 3,4,5
Çamlıkaya-Tekhale: 134-178 km: Zorluk derecesi 3,4,5
Tekkale-Artvin: 178-261 km: Zorluk derecesi 2, 3,4,5

2. Dalaman Çayı – Muğla
Türkiye’nin cennet bölgelerinden Marmaris ve Fethiye arasında yer alan Dalaman Çayı 229 km. uzunluğundadır, Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inip, Ortaca’ya 8 km. mesafede denize dökülür. Turizm bölgelerine de yakın olmasının katkısıyla yıl boyu rafting yapılır. Eylül, ekim su seviyesinin yükseldiği dönemler olup parkurun zorluk derecesi 3-4 arasındadır. Akköprü’de mevsime göre 2′ye kadar düşer.


3. Fırtına Deresi, Vadisi ve Ayder Yaylası – Rize
Doğu Karadeniz’de yer alan akarsularımızın önemlilerinden olan Fırtına Deresi sadece 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri ve kemer köprülerle, Karadeniz turlarının vazgeçilmez dudağı Rize’de konuklarına raftingle sınırlı kalmayan bir turistik değer sunan bu parkur doğal şahanemiz Çamlıhemşin dolaylarında başlayan yaklaşık 22 km’lik bir serüvene sahiptir. Parkurun zorluk derecesi mevsime göre değişmekle birlikte 3,4 ve 5 seviyelerindedir. Yağmur mevsimine de ekstra dikkat edilmelidir.

4. Melen Çayı – Düzce
İstanbul’a en yakın rafting parkuru olmasının da etkisiyle Türkiye’nin en popülerin rafting pistidir. Ankara’ya en yakın rafting parkurlarının da birisidir. Bu iki büyük kentimize 2,5 saat mesafede Düzce’deki Melen, hafta sonu rafting keyfi için şahane bir duraktır. Sadece 16 km’lik parkurda rafting yaklaşım 1,5 saat kadar sürüyor ve pistin zorluk derecesi 3 olarak sınıflandırılıyor. Sezon dışı mevsimlerde 2′ye düşebiliyor.

5. İkizdere Nehri – Rize
Karadeniz’in doğal güzelliği Rize’deki İkizdere Nehri, 25 kilometrelik üç aşamalı bir parkura sahip. Bölgede çeşitli yöresel yarışmalar da düzenleniyor. Rize Valilik Rafting Şampiyonası bunlardan biri. Anzer Yaylası gezisini de ekleyeceğiz, keyifli bir Karadeniz kaçamağı yapabileceğiniz hafta sonu kaçamağında parkur toplam 1,5 saat kadar sürüyor ve çok eğlendiriyor. Tek sorun seyahat acenteleri tarafından düzenli tur düzenlenmemesi. Zorluk derecesi 1,2, ve 3.

6.Dragon çayı (Anamur) – Mersin
Dragon Çayı (Anamur Çayı) yaklaşık 35 km. uzunluğu ile Toroslar’ın eteklerinden doğup, Kaş, Masat ve Gökçe dereleri ile birleşerek Akdeniz’e dökülür. Kılıç deresinin Anamur çayına karıştığı noktadan başlayan rafting parkuru, yaklaşık 10 km. güneyde tarihi Alaköyü’nde biter. Start noktasına Anamur – Ermenek kara yolunun 12. kilometresindeki Çaltıbükü köyü ayrımından 15 km. sonra ulaşılır. Zorluk derecesi: 1 ve 2 olan pistin bazı bölümleri mevsime göre 3. dereceye ulaşabilmekte.

7. Köprüçay – Antalya
36 bin hektarlık Köprülü Kanyon Milli Parkı; Köprüçay’ın bir kısmını ve tarihi Selge kentini kapsamaktadır. Ülkemizdeki en büyük Akdeniz servisi ormanı olan milli parkın içindeki Köprüçay parkurunun rafting zorluk derecesi 2-3 seviyesinde.Yaklaşık 10 -12 km.’lik bir bölge spor severlere keyifli saatler sunuyor.

8. Bekili Deresi & Çal Parkuru – Denizli
Amatörlere pek uygun olmayan Bekili Deresi dönemin süper valisi Recep Yazıcıoğlu tarafından keşfedilmiş. 9.5 kilometrelik parkur 3-4 zorluk derecesinde ve 4 mevsim rafting yapılabiliyor. Aynı nehir üzerinde Çal Regülatörü’nden başlayıp Hançalar Köprüsü’ne kadar uzanan 11 kilometrelik ikinci bir parkur var. Zorluk derecesi 1. Amatörler ve turistler daha çok bu parkurda rafting yapıyor. Çal Parkuru yaklaşık iki saatte tamamlanıyor.

9. Zamantı Irmağı - Kayseri
Yahyalı ilçesi içinde raftinge elverişli 21 kilometrelik bölümün 13 km.’lik bölümü kullanılıyor. 8 parkurdan oluşuyor. Daha çok profesyonellere uygun ve tur şirketleri tarafından düzenli organizasyon yapılmıyor. Toplam parkur, yaklaşık 2 saate tamamlanıyor. Kar erimesine göre mayıs ve haziranın tamamında ve temmuzun başında rafting yapılabiliyor. Çevrede görülebilecek yerler: Yedigöller, Kapuzbaşı ve Derebağ Şelaleri, Hacer Ormanları, Aksu kanyonu, Zamantı kanyonu olarak sıralanabilir.

10. Manavgat Çayı – Antalya
Rafting zorluk seviyesi yüksek olan Manavgat Çayı amatörler için biraz riskli olsa da, Antalya’nın turistik değeri ve merkezlere yakınlığı sebebiyle ülkemizin en popüler rafting parkurlarından biri. Profesyonel sporcularla birlikte ve yöreden bir kılavuz alınarak yapılmalıdır. Başlangıç noktasına ek üç kanyonun yer aldığı bu parkurda 3-4-5 zorluk derecesindeki çağlayanlar ve bazen de şelalelerden geçilmektedir.

Diğer Önemli Rafting Parkurlarından bazıları:
Munzur Çayı - Tunceli
Göksu Nehri – Silifke/Mersin
Barhal Çayı (Altıparmak Çayı) – Artvin
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2014, 22:10:28 Gönderen: GeZGiN »

Tags: