Saz kaya balığı (Zosterisessor ophiocephalus), Akdeniz'e, Azak Denizi'ne ve Karadeniz'e özgü bir kaya balığı türüdür. Şu anda cinsinin bilinen tek üyesidir.
Saz kaya balığı 25 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Pektoral yüzgeçlerin baş tacı, ense, boğaz, göbek ve tabanları sikloid pullarla kapatılır ve solungaç kapakları çıplaktır. Abdominal emicinin bıçakları yoktur ve anüse ulaşmaz. Mandibulalar çıkıntılı ve cilt mukuslu yumuşaktır. Renkleri yeşil-kahverengidir, kahverengi lekelerle birleşir. Yanaklarda yuvarlak hafif noktalar var. Sırt, kaudal ve pektoral yüzgeçler, açık renkli bir arka plan üzerinde uzunlamasına kahverengi çizgilere sahiptir; anal ve abdominal vantuzlar karanlık.
İki yaşına kadar, Saz kaya balığı sadece kabuklularla beslenir ve daha sonra balık yemeye başlarlar. Tuzly Lagünlerinde, önce gammarids Gammarus lacustris (% 94) ve Idotea balthica (% 6) ile beslenirler, ardından büyük ölçekli kum kokulu balıklar (% 30) ve gobiler (% 36) izler. Karides Palaemon adspersus da önemli bir rol oynar.