DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin
GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => YABAN HAYAT => EKOLOJİ => SU CANLILARI => Konuyu başlatan: GeZGiN - 08 Mayıs 2020, 04:32:20
-
Sardalya veya sardalye (Sardina pilchardus), Clupeidae familyasından ekonomik değeri düşük bir balık türü.
[attachimg=1]
Fiziksel özellikleri
Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görünümündedir. Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. Vücut üst tarafta yeşilimsi, yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10–25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.
Yaşam şekli
Ekseriyetle sürü halinde dolaşırlar. Yaklaşık 20.000 yumurta bırakırlar. Adeta her dönem (Ocak, Kasım, Aralık dışında) ürerler.
-
Ülkemiz denizlerinde yaşayan türleri arasında "Sardina pilchardus" ve "Sardinel-la aurita" vardır. Gezici bir balık türü olan Sardalya, az soğuk ve ılıman sularda yaşarlar. Sardalyalar, sürü halinde ilkbaharda Ege'den Marmara'ya geçerler. Marmara'da bulunanlar ise Karadeniz sularına göçerler.