Gönderen Konu: Lapin (Labrus viridis)  (Okunma sayısı 765 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8036
    • insan ve doğa
Lapin (Labrus viridis)
« : 29 Ağustos 2020, 08:36:12 »
Labrus viridis; Portekiz'den Fas'a ve Akdeniz'den Karadeniz'e kadar doğu Atlantik Okyanusu'na özgü bir lapin türüdür. Bu tür, kayalık resiflerin etrafında kayaların arasında veya yılan balığı yataklarında bulunur. Standart uzunlukta 47 cm'ye ulaşabilir, ancak çoğu 37,5 cm'yi aşmaz.

Labrus viridis yaklaşık 35 cm'ye kadar büyür ve orta büyüklükte bir kafaya sahip tombul bir balıktır. Gözler büyüktür ve burun deliklerinin her biri çift açıklığa sahiptir. Dudaklar kalındır ve ağız oldukça küçüktür ve çok sayıda büyük diş vardır. Sırt hafifçe kamburdur ve göbek hafifçe dışbükeydir. Deri büyük pullarla kaplıdır, pürüzsüz ve yumuşaktır, üzeri mukusla kaplıdır. Sırt yüzgecinde 18 diken ve 12 yumuşak ışın vardır. Pektoral yüzgeçler büyük ve kuyruk yüzgeci bölünmemiş. Çoğu kişide renk, kanat boyunca mavi bir çizgi ile parlak yeşildir, ancak bazı kişiler neredeyse tamamen siyahken diğerleri lekelidir.

Labrus viridis, Portekiz ile Fas arasındaki doğu Atlantik Okyanusu'na ve Akdeniz'in çoğuna özgüdür, ancak Suriye, Lübnan ve İsrail sularında az da olsa görünmektedir. Batı Karadeniz'de de mevcuttur. Derinlik aralığı yaklaşık 50 m'ye kadardır. Tipik yaşam alanı, özellikle deniz yosunu ve deniz çayırı çayırlarıyla kaplı olanlar olmak üzere kayalık resiflerin civarındadır.

Labrus viridis küçük gruplar halinde olabilir, ancak daha çok tek başına veya çiftler halinde bulunur. Küçük balıklar, kabuklular ve diğer omurgasızlarla beslenir. Muhtemelen protogyn bir hermafrodittir, yani hayata dişi olarak başlar, ancak bir aşamada cinsiyetini erkek olarak değiştirir. Bu, erkek balıkların normalde dişilerden daha büyük olduğu anlamına gelir. Üreyen bir çift balık, bitkiler arasında tabak şeklinde bir yuva hazırlayacak ve dişinin koyduğu yapışkan yumurtalar erkek tarafından korunacak ve bakılacaktır. Olgunluğa ulaşma yaşı muhtemelen üç yıldır ve balıklar yirmi yıl yaşayabilir.


Tags: