Gönderen Konu: Gün balığı (Thalassoma pavo)  (Okunma sayısı 818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8036
    • insan ve doğa
Gün balığı (Thalassoma pavo)
« : 30 Ağustos 2020, 20:18:59 »
Dişiler yeşilimsi kahverengidir ve her ölçekte koyu bir çubuk ve beş mavimsi dikey şerit vardır. Erkeklerin mavi işaretli kırmızı kafaları vardır. Göğüs yüzgecinin hemen arka tarafında yer alan kırmızı kenar boşluklu dikey mavi şeritleri vardır. her iki cinsiyette de kuyruk yüzgeci turkuazdır. Yavrular genel olarak yeşildir ve sırtın ortasında, hemen altında konumlanmış siyah bir noktaya sahiptir. Vücut uzatılmış ve keskin, oval bir kafa ile yanal olarak sıkıştırılmıştır. Burun kısadır, küçük, uç ağzı ve kalın dudakları vardır. Daha genç balıklarda kuyruk yüzgeci ve balık olgunlaştıkça içbükey hale gelir ve filamentler oluşturan uzun dış ışınlar. Çoğu 20 cm'yi geçmemekle birlikte 25 cm uzunluğa ulaşabilir. Sırt yüzgecinde sekiz diken ve 12-13 yumuşak ışın varken, anal yüzgecin üç dikeni ve 10-12 yumuşak ışın vardır.

Thalassoma pavo, doğu Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'de bulunan bir türüdür. Doğu Atlantik'te, Portekiz'den güneye, Batı Afrika kıyıları boyunca Senegal'e kadar yayılır. Aynı zamanda Macaronesia, Cape Verde Adaları takım adaları, Kanarya Adaları, Madeira, Salvage Adaları ve Akdeniz'de Afrika ve Asya kıyılarının tamamında kuzey kıyılarının kuzeyi dışında çoğu kuzey kıyılarında görülebilir.  Bununla birlikte, küresel ısınma Thalassoma pavo'nın menzilini kuzeye doğru genişletmesine izin veriyor olabilir ve Ligurya Denizi'nde ve dışında giderek daha fazla yoğunlaşmıştır. Karadeniz'de bu yoktur.

Thalassoma pavo, yosunların ve Posidonia deniz çimen yataklarının bulunduğu kayalık alanlarda meydana gelir, 1-150 m derinliklerde, genellikle 1-50 metrelerde rastlanır. Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 25 cm, yaygın uzunluğu 20 cm dir. Gemi enkazları, iskeleler ve iskeleler gibi antropojenik yapılarda da yaşıyor olabilir. Dişiler ve gençler normalde küçük gruplar halinde yaşarken, yetişkin erkekler yalnızdır. Üreme mevsiminde erkekler bölgesel hale gelir ve bir haremi korurlar. Diyeti küçük yumuşakçalar ve kabuklulardan oluşur ve yavrular, diğer balıkların derilerinden alınan ektoparazitlerle beslenerek daha temiz balık görevi görürler. Bu avı ararken hızlı sarsıntılı hareketlerle yüzer. Geceleri kuvvetli bir şekilde kuyruklarını sallayarak kumlu alanlara gömülürler, geceyi kumda geçirirler.

Thalassoma pavo, protogin bir hermafrodittir ve dişiler, renk değişikliği ile ifade edilen erkeklere dönüşebilir. Bu, popülasyonda çok sayıda yumurta üretebilen çok sayıda genç, doğurgan dişinin hakim olduğu anlamına gelir. Daha yaşlı ve daha büyük yalnız erkekler, daha büyük bir avlanma baskısından muzdarip olduklarından sayı olarak daha azdır. Yumurtlama ilkbaharda gerçekleşir ve yumurtalar pelajiktir.
« Son Düzenleme: 30 Ağustos 2020, 20:35:42 Gönderen: GeZGiN »

Tags: