DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin
GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => YABAN HAYAT => EKOLOJİ => SU CANLILARI => Konuyu başlatan: GeZGiN - 29 Ağustos 2020, 08:48:27
-
Lapinagiller familyasından çırçır balığı Doğu Atlantik: Akdeniz ve Arcachon havzasından Cebelitarık'a kadar olan bölgede bulunur.
Kıyılardaki alanlarda, yılan balığı otu yataklarında, bazen yumuşak diplerde (1-20 m), çoğunlukla bol miktarda bitki örtüsü ve döküntü içeren lagünlerde ve haliçlerde bulunur. Genellikle kümelenme halinde. Karidesler, amfipodlar, izopodlar, küçük gastropodlar ve çift kabuklular ile besleyin. Dişiler, erkek tarafından yapılan ve korunan bir yuvada ortaya çıkar. Erkekler Dişilerden daha hızlı büyür.
Türkiye sularında yaşayan 10 çırçır türü vardır. Bunların üçü yalnızca çırçır adı altında toplanır. Deniz dipleri veya yosunlarla kaplı kayaçlar arasında yaşayan, kabuklularla beslenen, boyu en çok 25 cm'yi bulan Symphodus melops, boyu en çok 18 cm olan Symphodus mediterraneus, sularımızdaki en küçük tür olan Symphodus doderleini ise 10 cm kadardır.
Türkiye denizlerinde öbür çırçır türleri ise şunlardır:
Taraklı çırçır (Ctenolabrus rupestris 15 cm'e kadar),
bıldırcın çırçırı (Symphodus roissalli 15 cm'e kadar),
uzun çırçır (Symphodus rostratus 15 cm'e kadar),
lekeli çırçır (Symphodus tinca 25 cm'e kadar),
karakuyruk çırçır (Symphodus melanocercus 14 cm'e kadar),
çil çırçır (Symphodus doderleini 10 cm'e kadar).