Gönderen Konu: Çiriş Otu  (Okunma sayısı 1362 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Çiriş Otu
« : 18 Şubat 2020, 20:51:48 »
Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir? Çiriş Otu Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir.



Mart- nisan aylarında çıkıyor
Halk arasında kirkiş otu, kirgiç, çiviş, yabani pırasa, dağ pırasası, sarızambak, gülik ve güllük gibi farklı isimlerle anılan çiriş otu; mart, nisan ve mayıs aylarında yeşil yapraklarını çıkartarak pırasayı andıran, faydaları ve lezzetiyle de bu dönemin en popüler bitkilerinden biridir.

Zambakgiller ailesinden geliyor
Sarı renkli çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.
Dağlarda henüz yetişirken tamamen çıkmadan koparılır ve alt kısımları kullanılır. Genellikle börek, çorba gibi çeşitli yiyeceklerin içine konulur.



Bağışıklığı güçlendiriyor, vücut direncini arttırıyor
C vitamini açısından oldukça zengin olan çiriş otu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücut direncini artırıcı etkiler göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı geçmesine yardımcı olmaktadır.

Basur tedavisinde öneriliyor
Aynı zamanda idrar söktürücü özellik göstermekte ve basur tedavisinde önerilmektedir. Özellikle romatizmal ağrıları dindirici ve adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.

Çiriş otu nasıl tüketilir?
Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir.

Toz haline getirilip, yine bal ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir.



Arzu edilirse kavrularak, çeşitli otlarla veya farklı malzemelerle karıştırılıp otlu börek halinde de tüketilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu yemeklerin içerisinde veya sade olarak da yenebilir.

Daha önce tüketmemiş olan bireyler için alerjen etki yaratıp yaratmayacağı konusunda kullanım miktarı zamanla artırılmalıdır. İdrar söktürücü özelliği sebebiyle aşırı tüketimden kaçınmakta yarar vardır.

Daha önce tüketmemiş olan bireyler için alerjen etki yaratıp yaratmayacağı konusunda kullanım miktarı zamanla artırılmalıdır. İdrar söktürücü özelliği sebebiyle aşırı tüketimden kaçınmakta yarar vardır.

Bunun yanı sıra çiriş otunun bilinen ve belirtilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur.

Tags: