DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

DOĞA SPORLARI - OUTDOOR SPORTS => DAĞCILIK => RAPORLAR => Konuyu başlatan: GeZGiN - 26 Ocak 2016, 06:51:49

Başlık: Kaçkar kış tırmanışı Raporu
Gönderen: GeZGiN - 26 Ocak 2016, 06:51:49
DAĞCILIK FEDERASYONU KAÇKAR DAĞI KIŞ TIRMANIŞI FAALİYET RAPORU

Tarihi                01-05 Mart 2008

Toplanma Yeri      Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü

Faaliyet Sorumlusu   Korkut GÜVEN

Faaliyet Teknik Sor.   Mustafa KIZILTAŞ

Ekip Sporcu Sayısı   18 sporcu TDF listesinden, 3 sporcu da Kayseri İl Temsilciliğinden olmak üzere toplam 21 sporcu ve kamerasıyla görüntü almak üzere Yukarı Kavron’a kadar ekiple birlikte hareket eden Rize’ li 1 sporcu.

Hazırlıklar ve Hareket   Ekibin büyük bölümü saat 10.30’da toplanma yerinde hazır olmasına karşın birkaç kişinin henüz yolda olmaları nedeniyle hareket saati 12.00 olarak saptandı. 14.30 civarında Rize’de olabileceklerini haber veren Adana’lı iki sporcuya kendi imkanları ile Ayder’e ulaşmaları gerektiği söylendi.
   Ortak kullanılacak olan teknik malzemeler ekibe dağıtıldı. Fazla olan tüm malzemeler tesisteki depoya bırakıldı. Topluca yemek yedikten sonra 12.45’de araçlarla Ayder’e hareket edildi.

Dağa Yaklaşım ve Dönüş   Rize’den kiralanan iki minibüsle Ayder’e gidildi. Yürüyüş ve tırmanış Ayder’den başlatıldı. Dönüşte yine aynı araçlarla Ayder’den Rize’ye gidildi.   

Kamp ve Konaklamalar   Yola düşmüş olan küçük bir çığı aşmak biraz zaman aldığından Ayder’e saat 15.30’da ulaşılabildi. Geç olması nedeniyle burada bir pansiyonda konaklandı. İkinci ve üçüncü günler Yukarı Kavron’da kardan tamamen kapanmış olan Şahin Kafeteryada sahibinin bilgisi dahilinde ve gerekli temizlikler yapıldıktan sonra kalındı. Dördüncü gün  buzulun karşısında Öküz Yatağında kamp kuruldu. Dönüşte ise vakit geç olduğundan zorunlu olarak Rize’de otelde ve Gençlik ve Spor tesisinde konaklandı.

Kar Durumu   Ayder’den sabah 4.00’de yola çıkıldığından Galerin Düzü’ne kadar sert karda gidildi. Buradan sonra Yukarı Kavron’a kadar ormanın ve güneşin etkisiyle biraz yumuşayan ve yer yer çok batan bir zeminde gidildi. Yukarı Kavron’da sabah başlayan kar yağışı bütün gün ve gece tipi şeklinde devam ederek 40-50 cm kar birikmesine neden oldu. Bu nedenle Öküz Yatağına gidiş ve dönüşte oldukça batan karlı bir zemin egemen oldu. Büyük buzulun üzerinde ve özellikle giriş bölümünde ise çok derin, yer yer kasık hizasında batan yumuşak karlı zemin.

Süreler   Ayder’den Yukarı Kavron’a iki kısa mola ile 7,5 saatte gidildi. Yukarı Kavron’dan Öküz Yatağına bir kısa mola ile 5,5 saatte gidildi. Öküz Yatağından Ayder’e yarım saatlik bir mola ile 7 saatte inildi.

Taşınan Teknik Malz.   2 adet 9 mm lik ip, 5 buz burgusu, 5-6 perlon bant, kişi başına 2 kilitli karabina, 3 yardımcı ip, kask, emniyet kemeri, kazma ve krampon

Hava Durumu :
Ayder’e gidilen birinci gün açık, durgun,
Yukarı Kavron’a gidilen ikinci gün açık ve az rüzgarlı,
Yukarı Kavron’da zorunlu olarak kalınan üçüncü gün zaman zaman şiddetli rüzgar eşliğinde kar yağışlı,
Öküz Yatağına gidilen dördüncü gün açık, durgun ve ılık bir hava,
Ayder’e dönülen beşinci gün ise açık, durgun ve öğlen saatlerinde sıcak sayılabilecek bir hava egemen oldu.

Yaşanan Tehlikeler   Ayder’e giderken birkaç km kala, kısa bir süre önce yola düşmüş olan çığ kepçe tarafından temizlendi. Galerin Düzü’ne giderken yola düştükten sonra temizlenmiş çığlar görüldü. Dönüşte aynı bölgede yeni düşmüş büyük bir çığ kütlesinin üzerinden geçildi. Yukarı Kavron’dan “Kapı”ya kadar olan bölümdeki yamaçlarda yüksek çığ riski bulunmaktaydı. Buzulun üzeri kalın ve taze kar tabakası ile kaplı olduğundan ciddi ölçüde çığ riski taşımaktaydı.

Zirve Tırmanışı   Sabah 04.30’da 20 kişiden oluşan ekip tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra buzula doğru yola çıktı. F.Can ÖZEN hasta olduğu gerekçesiyle çadırında kaldı. Önemli bir bölümü diz üstüne kadar batan derin karda bir saat kadar süren bir tırmanışla buzulun girişine varıldı. Ekip burada bekletilirken iki kişi gerekli emniyet malzemeleriyle lider tırmanışa başladılar. Ancak buzulda 40-50 metre kadar kasıklara kadar batan karda yükseldikten sonra çok yüksek çığ riski tespiti ve ekibin kalabalık oluşunun ayrıca bu riski arttırıcı etkisi nedeniyle tırmanış sonlandırıldı ve geri dönüş kararı alındı.

Ekibin Genel Durumu   Son derece uyumlu, yardımlaşmalı, düzenli ve disiplinli hareket edildi.

Günlük :      
01.03.2008
Rize’den Ayder’e araçla gidildi ve burada bir pansiyonda konaklandı.
02.03.2008
04.00’da yürüyüşe başlandı. 11.30’da Yukarı Kavron’a ulaşıldı. Şahin Kafeteryanın girişi kardan temizlenerek gece burada geçirildi.
03.03.2008
08.00’da yoğun sis altında yukarıya doğru yola çıkıldı. Ancak 2 saat sonra kar yağışı başlayınca geri dönüş kararı alındı ve tekrar binaya dönüldü. Hava giderek daha da kötüleşti ve bütün gün ve gece tipi şeklinde kar yağışı devam etti.
04.03.2008
Güneşli açık bir havada 08.30’da Öküz Yatağına hareket edildi. 14.00’de varılan kamp alanına çadırlar kurulduktan sonra dere yatağı üzerinde birikmiş olan 2,5 metre kalınlığındaki kar kazılarak aşağıdaki suya ulaşıldı.
05.03.2008
04.00’da zirveye doğru yola çıkıldı. Ancak ciddi çığ riski nedeniyle tırmanış sonlandırıldı. Kamp toplanarak 09.30’da dönüşe geçildi. 16.30da Ayder’e ulaşıldı. Bekleyen araçlarla Rize’ye inildi.

 
   08.03.2008
Korkut GÜVEN/Faaliyet Sorumlusu

Kaynak : http://www.tdf.gov.tr/?p=4709