1- UYARILAR:
Ocağı kapalı yerde veya çadır içinde yakmamalıyız. Bu bütün ocaklar için geçerli kuraldır. Ancak zor kış şartlarında ister istemez bu kuralı yıkarak her zaman kullandığımız daha da dikkatli davranarak kapalı yerlerde kullanırız. Bu kullanım sonucunda oluşan karbonmonoksit zehirlenmesinden etkilenmemek için ocağın çalıştığı yerde çok iyi bir havalandırma sağlanmalı. MSR ocakları mutlaka MSR depoları ile birlikte kullanılır. MSR olmayan depoların kullanımı yakıt sızıntısına yada pompanın yakıt deposundan ayrılarak felakete sebep olabilir.
Yakıt olarak imalatçı firmanın önerdiği white gas (nagtha) Blaza, Coleman yakıtı ve gazyağı kulanın.
2- OCAĞIN BİRLEŞTİRİLMESİ:
a- Temiz yakıtı depoya dökün. 5 cm hava boşluğu bırakın kontrol subabı kapalı olarak depoya hava pompalayın.
b- Pompa ile 15-20 kez pompalayın depoyu ters çevirin ve sızıntı kontrolü yapın. Eğer sızıntı varsa devam etmeyin
c- Isının mata ulaşmasını engelleyen sıcaklık reflektörünü açın ve yakıt çubuğunu içinden geçirin. Kafadaki oturma ayarını açarak yerine oturtturun. Yakıt borusunu içine alan ayağı kesinlikle oynatmayın
d- Yakıt borusunun ucunu, hasarı engellemek için nemlendirin bu nemlendirme işlemi contanın yıpranmasını engeller. Yakıt borusunu nazikçe pompanın üstündeki yuvasına güvenlice oturtuncaya kadar itiniz. Metal kolu pompa üstündeki “off” üstüne kadar geçirin. Tam yakıt akışı için ocağı uygun pozisyona getirin.
Ocak bu durumda çalıştırılmaya hazırdır. Ayakların ısınıp matı delmemesi için ayakların altına alüminyum folyo serilir. Hiç bir ocak kar üstünde direkt olarak yakılmaz. Ocağın verdiği ısıyla kar eriyip ocağın dengesini bozar. Bu nedenle mutlaka izolasyon sağlanmalıdır.
3- OCAĞIN ÇALIŞTIRILMASI:
Ocağı yakmadan önce birleştirdiğimiz yerlerden kaçak ve sızıntı olmadığından emin olmamız gerekir. Kafa ve gövdenin birleşimini yapan ayağın tam oturduğuna dikkat etmemiz gerekir. Ocağın etrafında parlayıcı ve patlayıcı materyallerinden temizleyin.
Ocak yakılmadan önce ön bir yakma yapılmalıdır.(Bu deneme ocak ilk alındığında yapılır.) MSR ocağında en çok kullanılan yakıtlar white gaz ve gaz yağıdır.
a- White Gaz: White gaz uçucu bir yakıttır. Bu yüzden kafayı ısıtan kaba çok az miktar koyun. Ana yakıt whıte gas ise kaba alkol veya ispirto konulabilir.
1- Ocağı yakmak için yavaşça kontrol subabını yakıt jete gelinceye kadar açın ve sora kapatın. Sızıntı kontrolü ypıp eğer sızıntı varsa işlemi durdurun.
2- Alkol veya ispirtoyu kafayı ısıtmak için yakın. Rüzgarlığı deponun ve sıcaklık reflektörünün etrafına yerleştirin. Sıcaklığın kauçuk ve yakıt borusunu eritmemesi için dış konuma konulduğunda (rüzgarlık) depoda korunur.
3- Kaptaki yakıtın alevi bitinceye kadar yanmasına müsaade edin kontrol subabı yavaşça, yakıt jete gelmeye başlayıncaya kadar açınız.
– Eğer ocak sarı alev üretmeye başlarsa, subabı kısın ve kafanın biraz daha ısıtılmasını
sağlayın.
– Eğer yine sarı alev devam ediyorsa, söndürün ve soğumaya bırakın sonra tekrar yakın.
– Eğer ocağı yakıtın buharlaşacağı kadar ısıttıysanız alev devamlı olarak mavi yanacaktır.
4- Ocak devamlı mavi ateşte yanarsa subabı arzu edilen ayara getirebilirsiniz. Kontrol subabını maximuma getirmek için 4 kez çevirmek yeterlidir.
5- İstenilen sıcaklık çıkışı ve depodaki yakıtın miktarına bağlı olarak, iki veya üç kez pompalamak yeterlidir. Depoya asla fazla basınç vermeyin.
6- Alevi istenilen miktarda ayarladıktan sonra yemek tenceresini ocağın üstüne koyun.
7- Ocağı kapatmak için, kontrol subabını kapanıncaya kadar çevirin. Alev iki seferde sönebilir. Subabı çok fazla sıkmayın.
8- Ocağı sökmeden önce soğumasını bekleyin.
b- Gaz Yağı:
1- Ocak benzinli jet ile kullanıcıya ulaşır. Ocakta eğer gaz yağı yakıt olarak kullanılacaksa gaz yağı jeti kullanılmalıdır. Karasone (Gaz yağı) jeti üzerinde “k” damgası vardır.
2- Gaz yağı daha az buharlaşan bir gazdır. White gazdan daha az buharlaşır ve de yanması için daha çok buharlaştırıcı yakıta ihtiyacı vardır.
3- Gaz yağı ile ocağı yakacaksanız, kafayı ısıtmak için alkol ve türevleri tavsiye edilmemektedir.
4- Gaz yağı, white gazdan daha kirli yanar ve bu nedenle ocakta daha fazla temizlik yapmayı gerektirir.
– Gaz yağı, kafayı ısıtma tablasına doluncaya kadar subabı açın sonra hemen kapatın. Kaçak kontrolu yapın.
– Tabla içindeki yakıtı yakın. Sonra white gazdaki yolu aynen takip edin.
4- KULLANIM ÖNERİLERİ:
a- Ocağı kapalı yerlerde ve çadırda kullanmayınız.
b- Fazla basınç yapmayınız. Fazla basınç kafadan parlama yapar.
c- Her türlü hava şartlarında rüzgarlığı ve ısı reflektörünü ocağın performansını ve yakıt emilimini kuvvetlendirmek için kullanın. Rüzgar hafif bile olsa rüzgarlık yoksa kafa parlayabilir.
d- Hava durumu tüm sıvı yakıtlı ocakların performansını etkiler. Yükseklerde alçak basınçla çalıştırın. -24 oC’nin altında yakıttaki saf olmayan maddeler donmaya ve ocağı tıkamaya başlar. -35 oC den sonra ise “0” yüzükleri (contalar) donar ve kırılmaya yol açabilir. Pompayı ve yakıt deposunu bir naylon torba ile uykutulumunun içerisine almak bu sorunu çözer.
e- Ocağın altı, yanarken ısıya dayanıklı olmalıdır. Aliminyum folyo ısının mata veya çadıra zarar vermesini engeller. Kar veya buz yanan kafaya temas ederse, muhtemelen parlamaya sebep olur.
f- Ocağın yavaş yanmasını istediğinizde üzerindeki tencereyi alın ve o şekilde ateşin şiddetini ayarlayın. Ocak alçak basınçta daha etkili yanar.
5- BAKIM TALİMATLARI:
A- Kafa:
Jet Temizleme: Kir ve karbon kalıntıları jeti tıkayabilir. Bu ocağın yanlış performansını etkiler. Jet kafa sökülmeden temizlenebilir. Soba sönsün, eğer ocak yanarken jet temizlenirse gaz akımını engellediğimizden ocak söner ama gaz dağılımı çadırın içine doğru olur. Hemen kibrit çakılırsa parlama olur. Soğuduktan sonra jet temizleme iğnesini jet çukuruna sokun. Eğer, hala ocağın yanışında bir azalma varsa, yakıt çubuğu komple sökülmeli, yakıt çubuğunun içindeki tel vasıtası ile jete kadar giden yol temizlenir. Bu telin kauçuk boruyu ve pompadaki contaları delmemesi için uçlarının kaynaklı olmasına özen gösterilmelidir.
Kafayı ısıtan alt tablayı çıkarttın ve yavaşça yakıt borusunu yerinden çıkartın. Jeti yuvasından çıkarttın, ağır kalıtılar temiz yakıtla yıkanarak jetin içerisinden çıkartılabilirler.
yakıt borusundaki teli çıkartıp silerek borunun içinde oluşmuş karbon artıkları giderilir.
Bütün malzemeler yerine takıldığında kontrolü depodaki basınçla (alçak basınç) yapın
B-Pompa:
Eğer deri pompa çantası kurursa, yakıt deposuna basınç yapamaz. Bu durumu araştırmak için siyah pompa sapını saat dönüşünün ters yönünde açın.
Pompaların kontrol edilmesi için bir parmağınızı hava çıkışının üstüne koyun ve pompalayın. Hava bu delikten geçmeli buda hissedilmelidir.
C- “O” Yüzükleri (Contalar):
Yakıt borusunun ve kontrol subabının etrafındaki sızıntılar “o” yüzüklerinin yırtılmasının sonucudur. Yüzük yerleştirilmesi ocağı kullanmadan önce gereklidir.
D- Subap Kontrolü:
Eğer pompa basınç vazifesini göremiyorsa subap temizlenmelidir. Pompanın ucundaki fişi çıkarın ve kauçuk topu temiz yakıtla durulayın ve tekrar birleştirin.