Gönderen Konu: Snowboard Tarihçesi  (Okunma sayısı 10331 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7885
    • insan ve doğa
Snowboard Tarihçesi
« : 17 Ekim 2009, 04:27:45 »


Dünya tarihinde öncülüğü 1970li yıllarda "Jack Burton Carpenter", "Chuk Barfoot" ve "Tom Sims" in içinde bulunduğu bir grup tarafından yapılmıştır.

İlk temelleri küçük water ski şeklinde ucunda ip olan ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü olan ve çocukken kaydığımız kızaklara benzer snurfer'la atılmıştır. Bu fikrin sahibi 1960 lı yıllarda Sherman Poppin'di.

Aynı yıllarda Jeff Grell ilk olarak yüksek arkalı bağlamanın (highback binding) dizaynını yapmıştır.

İlk önceleri snowboard ayakkabıları sorel çeperli kayak ayakkabısı şeklindeydi. Bu ayakkabıların topuklar için yeterli destek vermediği ve bordun kontrolüne engel olduğu açıktı. İlk sert yapılı snowboard botları kayak botlarından ibaretti. İlk sert yapılı botların üretimi 1980li yıllardan önce çok zaman almamıştır.

1985li yıllarda Burton Vermonttaki Strotton dağında açtığı mağazada çelik kenarlı ve yüksek arkalı bağlamaları kendi dizaynlarında kullandı ve bu sayede normal pistlerde bu bordların kullanılır hale gelmesini sağladı. Yine aynı yıllarda Amerika'da kayak alanlarından sadece %7'sinde snowboard yapılmasına izin verilirken, şu anda bu rakam %97 ye çıkmıştır.

Ayrıca her snowboardcunun hayali olan Half-Pipelar bu pistlerin yarısından fazlasında mevcuttur.

Türkiye'de 1993-1994 yılında bazı kişiler tarafından yapılmaya başlanıldıysa da popüler bir hale gelmesi 4-5 yıl sürmüştür ve halen büyük bir hızla snowboard yapan kişi sayısında büyük bir ilerleme vardır.

Snowboard İçin Bazı Önemli Bilgiler :

En çok yapılan hatalardan biri, vücudun kaybettiği suyu fark etmemektir. Soğuk havalarda yapılan bir spor olduğu için, genellikle kalın giyinilir. Hareket halindeyken farkında olmadan çok terlenir. Bütün gün eğer ara ara su ihtiyacımızı karşılamazsak, vücut ısımız yükselir ve halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler görülür. Önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açabilir.

Bunun yanı sıra dağda az oksijen bulunduğunu bilmeliyiz. Kendimizi çok zorlamamalı ve ara ara mola vermeliyiz. Kesinlikle alkol alınmamalıdır. Botlarımızı çok sıkı bağlamamalıyız. Sıkı bağlanan botlar kan dolaşımını engellediği için ayakların üşümesine ve ileride donmasına neden olabilir. Bunun gibi bir çok küçük ancak önemli detay vardır.

Bunların dışında piste çıkarken bütün ekipmanların tam olması ve hasarsız olması kazalar bakımından önem kazanır. Ayrıca dağlarda belirlenen alanların dışında kaymak, kaybolmak ve acil durumlarda ilkyardımın yetiştirilmesi bakımından sorun olabilir.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanlığı :
Adres : Hoşdere Cad. Güzeltepe Mah. Çim Apartmanı No:180/3 Çankaya/Ankara
Tel : (0312) 441 75 68 - (0312) 441 75 69
Web Sitesi : www.kayak.org.tr
www.kayakfederasyonu.org.tr
www.turkski.org.tr

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kayak ve Snowboard Kulübü :
Web Sayfası : http://clubs.bilgi.edu.tr/kayak/index.htm

Tags: