Gönderen Konu: Türkiye'nin Kayak Haritası  (Okunma sayısı 19421 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Türkiye'nin Kayak Haritası
« : 12 Ekim 2009, 19:29:27 »
Yaz kış üzerinden kar eksik olmayan yüksek dağlarıyla önemli bir kış turizmi haline gelen Türkiye'de toplam 16 merkezde kayak pisti bulunuyor.

Türkiye'de bulunan kayak pistleri ve özellikleri şöyle:

BUBİ KAYAK TESİSİ: Tesiste kayak için en uygun sezon Aralık-Nisan ayları. Alpin çayırlarla kaplı merkezde, kayak mevsiminde kar yüksekliği 1-2 metreyi bulmakta. Ağrı İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait bir kayak evinin bulunduğu tesiste, 60 kişilik bir kafeterya yer alıyor. Kayak merkezinde uzunluğu 1227 metre olan 600 kişi/saat kapasiteli teleski hizmet vermekte.

ELMADAĞ KAYAK MERKEZİ: Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 metre yükseklikler arasında bulunmakta. Pistler ağaçsız ve alpin çayırlarla kaplı. Merkezde kayak sezonu Ocak-Mart arasında yapılırken,kar kalınlığı 30-60 santimetre. ODTÜ-Hacettepe-Ankara Üniversiteleri ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait kayak evi bulunmakta. Merkezde, 548 metre uzunluğunda saatte 720 kişi kapasiteli bir adet teleski mevcut. Pist kolay ve orta zorluk derecelerinde.

SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ: Antalya'ya yakınlığı nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden biri. 2550 metre yükseklikteki dağda, kayak alanları 2000 - 2400 metre yükseklikler arasında. Kayak mevsimi kısa. Kar kalınlığı kayak mevsiminde 50-100 santimetre. Merkezde 14 yatak kapasiteli pansiyon, 80 kişilik restoran, kafeterya ve kır kahveleri bulunmakta. Tesiste 240 kişi/saatve 340 kişi/saat kapasiteli iki adet teleski hizmet verirken, iki adetpist kolay ve orta zorluk derecesindedir.     

BİNGÖL-YOLAÇTI KAYAK MERKEZİ: Merkezde kayak sezonu Aralık ayında başlar ve Mart ayına kadar devam eder. 50 yatak kapasiteli bir kayak evi bulunan merkezde, pist uzunluğu 1000 metre olup acemi ve ileri düzey kayakçılar için güzergahlar bulunmakta. 

BİTLİS MERKEZ KAYAK TESİSİ: Tesisde kayak sezonu Aralık ayında başlar ve Nisan ayına kadar devam eder. Kayak alanları kent merkezinindoğu ve batı kesimlerinde yer almakta. Merkezde bir kayak evi bulunmakta. Konaklama ve diğer hizmetler için kent içerisindeki yerlerden faydalanılmaktadır. Uzunluğu 726 metre kapasitesi 720 kişi/saat olan bir adet teleski tesisi bulunmaktadır. Pistler orta ve zor düzeyde zorluk derecelerindedir.

ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ: Uludağ, Türkiye'nin en gözde kış sporları merkezidir. Kayak alanı 1750-2543 metre yükseklik arasında. Kayak içinuygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındaki dönemdir. Normal kış koşullarında üç metre dolayında kar yağışı alan yöre, mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar niteliği gösterir. On ikisi kamu kuruluşuna, 15'i özel sektöre ait toplam 27 konaklama tesisinde üç binin üzerinde yatak kapasitesi bulunmaktadır. Oteller bölgesinde 8 telesiyej, 7 teleski olmak üzere 15 mekanik tesiste 11 bin kişi/saat kapasite mevcuttur. 

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ: Alp kayağı, kayaklı koşu vet tur kayağı için çok uygun koşullara sahip. Kayak alanı 1850-2200 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer almakta. Kayak için en uygun zaman ise 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındadır. Normal kış koşullarında üç metrekar yağışı görülmektedir. Mevsim başında toz kar mevsim sonunda ise ıslak kar özellikleri görülür. Kartalkaya'da toplam yatak kapasitesi 1005 olan iki adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Merkezde 2 adet telesiyej, 6 adet teleski ve 3 adet baby lift olmak üzere toplam 11 mekanik tesiste toplam taşıma kapasitesi 6000 kişi/saattir.

ELAZIĞ-SİVRİCE-HAZARBABA: Kayak Tesisi 1999 yılında hizmete girmişolup gelişme aşamasındadır. 2347 metre zirvesi bulunan Hazarbaba Dağı'nda normal kış koşullarında kar kalınlığı 100-200 santimetre civarındadır. Kayak sezonu Aralık ayında başlar ve Mart'a kadar devam eder. Merkezde kayak evi ve kafeterya olmak üzere iki bina mevcuttur. Tesisin mevcut tele-ski tesisi, 2000 yılında büyütülerek 1700 metreye çıkarılmış, kayak pisti geliştirilerek amatör ve profesyonel kayakçılara rahat bir şekilde kayma imkanı sağlamıştır.   

BOLKAR KAYAK MERKEZİ: Kayak mevsimi Aralık ayında başlıyor ve Nisan ayına kadar devam ediyor. Kar kalınlığı 60-100 santimetredir. Kayak merkezinde 1050 metre uzunluğunda, 1200 kişilik bir teleski tesisi ile, 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi bulunmaktadır. Pistuzunluğu 1100 metre olup orta-zor düzeydedir. Pist genişliği 100-200 metredir.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ: Normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Kayak alanı 2200-3176 metredir. Karasal iklim nedeniyle, mevsim boyunca, ''toz kar'' üzerinde kayak yapılmaktadır. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için en uygun zamandır. 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunmaktadır. Merkezdeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer almaktadır. En uzun pisti 12 kilometre olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 kilometreyi bulmaktadır. Başlangıç yeriyle varış noktası arasındaki yükseklik farkı 1000 metre olan Palandöken'de slalom ve büyük slalom yarışmalarıiçin 2 adet tescilli kayak pisti mevcuttur. Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej, 1 adet teleski, 2 adet baby lift ve 1 adet gondol lift hizmet vermekte.   

GÜMÜŞHANE-ZİGANA KAYAK MERKEZİ: Genellikle ormanlık alan ile kaplıolan kayak merkezinde, kayak alanları 1900-2500 metre yüksekliklerindeve çim ile kaplı. Kayak sezonu Aralık ayında başlar ve Nisan ayına kadar devam eder. Kar kalınlığı 100-150 santimetredir. Merkezde bir adet teleski, bir adet baby-lift tesisi bulunmaktadır. Tesisin uzunluğu 661 metre kapasite ise 843 kişi/saattir. Kayak pistinin genişliği 100-200 metredir.   

ISPARTA-DAVRAZ KAYAK MERKEZİ: Merkezde kayak mevsimi Aralık-Nisan ayları arasıdır. Kar kalınlığı 50-200 santimetredir. Çıplak bir yapıyasahip olan dağda çeşitli kış sporlarına imkan veren parkurlar bulunmaktadır. Kayak merkezinde 50 yatak kapasiteli ve 150 kişilik restoran bulunduran kayak evinin yanı sıra, il merkezinde ve Eğirdir İlçesi'nde bulunan toplam 600 yatak kapasiteli otellerden faydalanılabilir. Uzunluğu 1155 metre olan, 1000 kişi/saat kapasiteli telesiyej tesisi mevcuttur. 4 kilometre ulaşan uzun parkurlar bulunan merkezde kuzey ve Alp disiplini, tur kayağı, snow board, tele mark yapılmaktadır.

İZMİR-ÖDEMİŞ-BOZDAĞ KAYAK MERKEZİ: Aralık ayından Mart ayına kadarkayak yapmak mümkündür. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 80-120 santimetre civarındadır. Kayak alanları 1700-2157 metre yükseklikleri arasındadır. Özellikle dağın kuzeye bakan yamaçlarında Alp disiplini kayak uygulamaları yapmak için elverişli bir ortam vardır.

KASTAMONU-ILGAZ KAYAK MERKEZİ: Kış turizminin yanı sıra sahip olduğu doğal güzellikleri ile dört mevsim turizme elverişlidir. Kayak mevsimi Aralık ayında başlayıp Nisan ayına kadar sürer. Kar kalınlığı 50- 200 santimetredir. Kayak pistleri 1800-2000 metre yükseklikleri arasındadır. Kayak Merkezinde 5 adet devlet konukevi, 2 adet otel bulunmaktadır. Tesise 3 kilometre uzaklıkta bir otel daha bulunmaktadır. Kayak merkezinde bir adet çift iskemleli telesiyej tesisi ile 1 adet teleski tesisi mevcut.

KARS-SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ: Çamlar arasındaki merkez, kar kalitesi açısından önem kazanmış. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlı Cıbıltepe’nin muhteşem bir doğal güzelliği vardır. Cıbıltepe’nin kristal karla kaplıolması ise onu kayakçılar açısından daha cazip hale getiriyor. Kayak alanı 2100 -2634 metre yükseklikleri arasında, sarıçam ormanları içerisinde yer almaktadır. Normal kış koşullarında 1.5 metre dolayındaolan kar, kayak sporu için oldukça elverişli ve sadece Alplerde olan kristal kar özelliği göstermektedir. Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasıdır. Sarıkamış ve çevresi; Alp ve kuzey disiplini ve tur kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullarasahiptir. Merkezde 2’si devlet konuk evi olmak üzere konaklama yerleribulunmaktadır.  Sarıkamış Kayak Merkezinde 2 adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet vermektedir.   

KAYSERİ-ERCİYES KAYAK MERKEZİ: Sönmüş bir volkan olan dağın yüksek kısımları yılın her mevsiminde kalıcı karlarla örtülüdür. Dağın kuzeyinde ise bir kilometre uzunlukta bir dağ buzulu mevcuttur. Kayak merkezi dağın kuzey yamaçlarında yeralan Tekir Yaylası üzerindedir. Erciyes Dağı’nın doğu ve kuzey yamaçlarında yeralan kayak alanları 2200 -3100 metre yükseklikleri arasındadır. Kayak için en uygun zaman 20 Kasım-20 Nisan tarihleri arasıdır. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre dolayında bulunmaktadır. Genellikle toz kar niteliğindedir. Yaz ve tur kayağı ile helikopterli kayak yapılması mümkündür. Dört devlet konuk evi, bir otel bulunmaktadır. Kayak merkezinde toplam 1905 kişi/saat kapasiteli 2 adet teleski ve 1 adet telesiyej olmak üzere 3 adet mekanik tesis mevcuttur.

ERZİNCAN-SAKALTUTAN KAYAK MERKEZİ:  Erzincan'a 44 km. mesafede ana yol güzergahında Bolkar dağlarında kurulmuştur. Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde 1026 metre uzunluğunda 110 askılı bir teleski tesisi ile 60 kişi yatak kapasiteli bir kayak evi bulunuyor. Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde kayak evinin 100 kişilik restoranı, saunası ve sporcu odaları mevcut. Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde orta ve zor düzeyde 2 adet pist bulunmaktadır. Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde kayak mevsimi normal koşullarda aralık ayında başlayıp mart ortalarına kadar sürmektedir. Erzincan Sakaltutan kayak merkezinde kar kalınlığı 100 cm civarındadır. Erzincan Sakaltutan kayak merkezine ulaşım yolcu otobüsü veya özel vasıta ile sağlanabilmektedir.
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2018, 08:18:27 Gönderen: GeZGiN »

Tags: