Gönderen Konu: Tarihi Sabunhane Binası (Kilis Müzesi)  (Okunma sayısı 631 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Tarihi Sabunhane Binası (Kilis Müzesi)
« : 24 Kasım 2022, 12:22:13 »
Kilis İli, Hakverdi Mahallesi, Haki Efendi Sokağında bulunan Sabunhane ve Mahsere 1900lü yıllarda inşa edildiği söylenmektedir. 1960 yılına kadar zeytinyağı ve sabunhane imalathanesi olarak işlevini sürdürmüştür. İnşa edildiği yıllarda Kilis’in en büyük zeytinyağı ve sabunhane imalathanesi bilinmektedir. Taşınmaz iki katlı olup, kesme taştan ‘L’ şeklinde inşa edilmiştir. Birisi asıl diğeri depo olmak üzere tonozlu iki giriş kapısına sahiptir.  Bina 1880‟li yıllarda yapılmıştır. Binada ticarete yönelik olarak büyük ölçekte sabun üretimi yapılmıştır. Kilis’te bulunan iki büyük sabunhaneden biri olan bina “Kalaycılar Masmanası” olarak da anılmaktadır. Osmanlı döneminde sabun imalatı önemli bir sektör konumundaydı. Sabun "acı zeyt" denilen yemeklik yağ çıkarıldıktan sonra ikinci işlemde çıkarılan zeytinyağından yapılmaktadır. Bina Şuanda Kilis Müze Binası olarak teşhir tanzim ve onarım aşamasındadır. Daha önce restorasyon geçirmiş ancak 24.08.2017 tarihinde Neşet Efendi Konağı ile birlikte ihalesi yapılarak şuanda tekrar teşhir ve tanzime yönelik onarım işlemlerine başlanmıştır. Tahsisi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne ait olan bina 25.11.2010 yılında tescil edilmiştir. Teşhir tanzim çalışmaları devam etmektedir.
 


Geleneksel Kilis mimarisinin en iyi örneklerinden birisi olan Tarihi Sabunhane Binası 24.08.2017 tarihinde yapılan ihale ile Kilis Müze Müdürlüğü Teşhir ve Tanzim ile idari bina yapılmak üzere yetkili firmaya teslim edilmiş 02.09.2019 tarihinde restorasyon çalışmalarının bitirilerek teslim edilmesi sözleşmede kararlaştırılmıştır.

Ancak; şuan teşhir tanzim çalışmaları devam etmekte olup, idari binanın yapımında sorunlar yaşanmaktadır.

İdari binanın yapımı için gerekli parsel kamulaştırma çalışmaları yapılmış ve müstakil tapuları alınmıştır. Fakat tevhit işlemi (tapu birleştirme) aşamasında Kilis 2. Asliye hukuk mahkemesinin 2018/58 sayılı kararında taşınmaz üzerindeki şerhin kaldırılması yer almamıştır. Hazine avukatı ile yapılan görüşmede karar düzeltme yapılacaktır. Bu nedenle sabunhane binasının avlu içerisine yapılacak idari binanın yapımına başlanılamamıştır.

Tags: