Gönderen Konu: Kapuzbaşı şelaleleri  (Okunma sayısı 5441 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7712
    • insan ve doğa
Kapuzbaşı şelaleleri
« : 05 Ekim 2011, 12:33:57 »


Dünyanın en yüksek ikinci şelalesinin de bulunduğu Kapuzbaşı şelaleleri, Adana’nın kuzeyinde, Kayseri ili sınarları içinde, kayalık bir dağın içinden fışkıran 7 şelaleden oluşmaktadır. Şelaleler, Kapuzbaşı Köyü yakınındaki tepenin doğu ve güney yamaçlarından çıkarak büyük bir gürültü ile Suarısı deresine dökülüp, oradan da Zamantı nehrine karışır. Kayseri’nin Yahyalı ilçesi sınırları içinde, Adana’nın Aladağ ilçesine 40 km mesafedeki Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağlar Milli Parkı bünyesinde yer alır. Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık dağının doğu kısmında 18.000 km2 alanı kapsayan Hacer ormanları içindedir.

Ziyaretçilerini yazın sıcağında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılayan şelaleler, görenleri büyüleyecek güzelliktedir. Yörede 5 tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile 76 m arasında değişen 7 şelale vardır. Tepe adlı blok kayadan çıkan şelalelerin beşi tepenin doğusunda, ikisi güneyinde yer alır.

Kapuzbaşı şelalelerinin en önemli özelliği, kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir. Kayalar arasından fışkıran şelaleler çok büyük su debisi ile aşağıya dökülür. İrtifa akışı itibariyle Uganda’da bulunan Victoria çağlayanından (100 m) sonra ikinci sırada gelir. Niagara’dan daha yüksektir. Kapuzbaşı’ndaki iki büyük şelalenin büyüklüğünü anlamak için dev bir kayadan çıkan koca bir kamyon büyüklüğündeki suyun bütün olarak fışkırdığını düşünmeniz gerekir. Debinin çok yüksek olması nedeniyle, su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılır ve yaz aylarında keyifli bir serinlik duygusu verir. Şelaleler, Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenir. Yaz, kış aylarında devamlı surette akan tertemiz kaynak sularıdır.

V şeklinde dar bir vadiye akan, debisi son derece büyük olan sular gürültü ve ses ile birlikte dehşetli bir manzara oluşturur. Suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 tanesi Takım şelale adını alır ve yükseklikleriyle tanınırlar. Elif Şelalesi ise yayvan ve dağınık olup çevresi mesire yeridir.

Toplam debisi yaz aylarında saniyede 27.500 litreye ulaşan Kapuzbaşı takım şelaleleri, çağlayan sularının sesi ve süt beyaz rengi ile vahşi doğanın görkemli görüntüsünü ve karşı koyulmaz gücünü ortaya koymaktadır. Şelale sularının boşaldığı vadi tabanında, ancak çok temiz sularda yaşayan kırmızı fosfor benekli alabalıklar yaşamaktadır.

Türkiye’nin en güzel peyzaj alanı olarak nitelendirilen Aladağlar Milli Parkı içinde Kapuzbaşı şelalelerinin de içinde yer aldığı dağın doğu kısmında Hacer Vadisi yer alır. Dik yamaçlardan oluşan vadide aynı isimle yer alan orman, Türkiye’nin en iyi post ormanıdır. Ormanda gözlenebilen yoğun yaban hayatı ve sunduğu görsel zenginlik yüksek cazibeye sahiptir.

Kayseri’nin Yahyalı İlçesi, halılarıyla olduğu kadar, Kapuzbaşı şelalesiyle de ünlüdür. Kayseri-Develi yoluyla Yahyalı’ya ulaşılır. Yahyalı – Kapuzbaşı arasındaki 76 km’lik yol, stabilize, toprak, engebeli, dar ve virajlıdır. Yaklaşık 2 saatlik bir zamanda kat edilir. Ama büyük bölümü orman içinden geçen yolun manzarası keyiflidir.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisinde, Aladağlar trekking parkurunun en güzel noktalarından birindedir. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan gruplar, 4. gün Kapuzbaşı Şelaleleri’nin yanı başında çadır kurup konaklarlar. Kapuzbaşı’nın tanıtımı için her yıl düzenli olarak festival yapılmaktadır.

Ulaşılması zor bir bölgede olduğu için Kapuzbaşı şelaleleri doğallığını korumuş nadir doğa alanlarından biridir. Trekking, piknik ve gezi amacıyla gelenlerin oluşturduğu kirlilik dışında bir tehdit söz konusu değildir.
« Son Düzenleme: 18 Mart 2019, 11:36:51 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7712
    • insan ve doğa
Ynt: Kapuzbaşı şelaleleri
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2018, 07:38:56 »
Kapuzbaşı Şelaleleri : Kapuzbaşı şelaleleri 500 m2’lik bir alan içerisinde 7 adet şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkıran, 30-76 m. yüksekliklerden çok büyük  su debisi ile dökülen, ayrıca yaz ve kış aylarında devamlı surette akan kaynak şelaleleridir.

Kapuzbaşı Şelalesine Nasıl gidilir?
Yahyalı Kayseri’ye 85 km. Yahyalı güzergahı incesu yeşilhisar güzergahından gidildiğinde 110 km. mesafede, Kayseri, Erciyes(dağı), Develi güzergahından gidildiğinde ise 85 km. mesafededir. Kayseri, Erciyes, Develi yoluyla Yahyalı'ya varıldıktan sonra şelalelere ulaşım iki ayrı yoldan sağlanıyor. Yollardan birisi Yahyalı Dikme-Çamlıca-Ulupınar ve ikincisi ise Yahyalı-Dikme- Deli Ali Uşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı güzergahıdır. İlk yol 55 km, ikincisi ise 65 km. Yahyalı'dan itibaren aşağı yukarı 1.5 saat sürmektedir. Kapuzbaşı Takım Şelalelerinin yolu tamamen asfalt olup ulaşımı oldukça kolaylaşmıştır...
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2018, 08:07:28 Gönderen: GeZGiN »

Tags: