Gönderen Konu: Pudu Geyiği  (Okunma sayısı 849 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7758
    • insan ve doğa
Pudu Geyiği
« : 13 Eylül 2021, 18:47:14 »
Pudu mephistophiles olarak akademik dile girmiş olan bu cins, dünyanın en küçük geyiği olarak bilinmektedir. Kolombiya, Peru ve Ekvador ülkelerinde ve çevrelerinde, aynı zamanda da And Dağları’nda yaşayan bu cins, oldukça ilgi çekici bir canlıdır.


Pudular, iki alt türe ayrılmaktadır:
1. Kuzey Pudusu (Pudu Mephistophiles)
2. Güney Pudusu (Pudu Puda)

Özellikleri Nelerdir?
Omuz yükseklikleri 25 - 43 cm, vücut boyları 60 - 83 cm arasında değişmektedir. Bir geyik türü olmasına rağmen oldukça küçük olan puduların ağırlıkları da boylarına orantılı olarak 6 - 13 kg arasındadır. Bacak boyları kısa, vücutları tıknazdır. Ağız ve burunları küt yapıdadır. İki adet çatallanamayan şişten ibaret olan boynuzları ise neredeyse başındaki tüylerden daha kısadır.

Güney pudularının tüy renkleri kırmızı kahverengi iken, kuzey pudularınınki koyu kahverengidir. Pudu geyiklerinin yüz renkleri ise genel olarak siyahtır. Yavrularına gelince; güney puduları lekeli olurken, kuzey puduları tek renk olmaları ile karakterizedir.



Puduların post renkleri de türlerine göre değişebilmektedir. Güney pudusundaki kırmızı ve kahve post rengi, kuzey pudusunda koyu ve kahverengi halde kendini göstermektedir. Puduların yüzleri ise, genel olarak siyah renk ile karakterize edimektedir.

Yine renkleri ile ilgili olarak, genç güney pudularının lekeli olduğu söylenebilirken; kuzey pudularının yavruları ise tek bir renk olarak göze çarpmaktadır.

Nerelerde Yaşarlar?
Bu iki tür, çok farklı yaşam alanlarında bulunurlar. Kuzey pudusu 2000 ve 4000 metre aralığında yüksek dağlarda bulunur ve dağ ormanları ile meralar arasında değişimli olarak yaşar. Güney pudusu orman hayvanı olup, deniz seviyesi ile 1500 m aralığında görülür. Her iki türün dağılım alanları arasında büyük bir boşluk aralığı oluşur.
Kuzey pudusu, çok nadir olarak bulunmaktadır. Bu nedenle de, yaşam tarzı ile ilgili çok fazla ayrıntı elde edilmemiştir. Güney puduları ise, yaşam tarzı olarak daha belirgin özellikler gösterirler.



Geceleri aktif ve gizli bir yaşam süren güney puduları, besin olarak ise yaprak, meyve, kabuk, çiçek ve bir takım filizleri tercih etmektedirler. Boylarının ufak olması nedeni ile, en eğik ağaçlara bile tırmanabilmekte ve en sık çalılıkların içinde hareket edebilmektedirler. Güney pudusu, yalnız yaşayarak hayatlarını idame ettirmektedirler. Yalnızca çiftleşme zamanlarında partner bularak çiftleşen pudular, birçok geyik türünde olduğu gibi dünyaya tek yavru getirmektedirler.

Güney puduları, esaret altında ise en fazla 20li yaşlarını görebilirler. Ardından ise ölürler.
Hem kuzey puduları, hem de güney puduları, zaman içinde nüfus azalmasına uğramışlardır. Avlanma süreçleri ve yaşam alanlarının zarar görmesi nedeni ile bahsedilen iki türün de toplam sayıları gerilemiştir.

Her iki türde soyunun tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift Toynaklılar)
Alt Takım: Ruminantia (Geviş Getirenler)
Familya: Cervidae (Geyikgiller)
Alt Familya: Odocoileinae
Cins: Pudu
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2021, 18:53:52 Gönderen: GeZGiN »

Tags: