Gönderen Konu: Doğada Su Bulmak  (Okunma sayısı 3751 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Doğada Su Bulmak
« : 24 Ekim 2015, 10:45:01 »
Doğaya çıktığınızda sizi bekleyen ilk ve en önemli uğraş temiz su temini olacaktır. Öncelikle suyun biyolojik varlığımızın devamı için besinden daha elzem olduğu ve kesinlikle öncelenmesi gerektiği gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır. Dolayısıyla suyu nerde bulacağınızı bilmek en temel hayatta kalma becerisidir.

Şartlar çok elverişsiz değilse doğada su bulmak nereye bakacağınızı bilmektir. Çevrenizde size suyun yerini gösterecek birçok işaret olacaktır. Örneğin etrafınızda arıların olması, suyun yakında olduğunu gösterir. Yine güvercin gibi tahılla, tohumla beslenen kuşların varlığı suyun habercisidir. Ancak etçil kuşlar uzun mesafeleri su içmeden de alabilirler.

Temiz suya nasıl ulaşacağımıza geçmeden önce bazı temel uyarılardan bahsetmek yerinde olacaktır. Var olanı korumak, olmayanı aramaktan daha akıllıca olduğundan proaktif önlemlerle var olan suyu kaybetmemek öncelikli hedefimizdir. Buna göre;

1.Yapacağınız organizasyona bağlı olarak ihtiyacınız olacak su miktarını önceden kestirmelisiniz ve bu miktarda suyu termoslarla yanınızda taşımaktan asla kaçınmamalısınız.
2.Rotanızı veya kamp yeri tercihlerinizi belirlerken su faktörünü öncelikle göz önüne almalısınız.
3.Mümkün olduğunca gündüz ortasında yürümemeli; gece, kuşluk vakti ya da ikindi vaktini tercih etmelisiniz.
4.Güneş altında yürümek zorunda kalırsanız vücudunuzu direk güneş ışığı altında kalmaktan korumalısınız. Yürüyüşünüzü yavaşlatmalı ve size fazladan su kaybettirecek hareketlerden kaçınmalısınız.
5.Yemek yemekten, sigara içmekten ve fazla konuşmaktan uzak durmalısınız.
6.Suyunuzu idareli kullanmalı, bir süre dinlenip vücudunuz dinginleştikten sonra küçük yudumlar şeklinde almalısınız.
7.Temizliğine kanaat getirmediğiniz suyu içmemeli, mümkünse arıtmaya denemelisiniz. Çok zor durumda kalmadıkça risk almamalısınız.

Temiz Su

Eğer elinizin altında analizini yapabileceğiniz bir ekipmanınız yoksa dağlardan gelen bir suyun bile temiz olduğunu yüzde yüz söyleyemezsiniz. Hatta hayvanların ondan içtiğini görseniz bile. Bununla birlikte özellikle durgun sularda zararlı mikroorganizmaların bulunmadığından emin olamazsınız ve dahası hayvanlar tarafından hastalık bulaştırılmamış olduğunu öngöremezsiniz.Bu durumda şunu iyi bilmeniz gerekir; kirli su, ölüme varan birçok hastalığa sebep olur.



hastalık Su içinde kimyasal varsa kaynağın ya da birikintinin kenarlarında görülecektir. Fark edemediyseniz kaynattığınızda açığa çıkacaktır. Canlı yaşamı suyun işaretidir. Ancak su var ve buna rağmen etrafta bitki örtüsü yoksa bu büyük soru işaretidir. Yüzeyde biriken çok miktarda yeşil alg de kirliliğin belirtisidir.

Bu yüzden suyu kaynatmak en yaygın ve kolay arıtma şeklidir. Bu noktada kaynatma süresi, suyun kirlenme seviyesi, kirliliğin mahiyeti gibi bir takım faktörlere bağlıdır. Ancak genellikle en az on dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Buna rağmen suyun renginde, kokusunda, tadında sizi şüpheye düşürecek bir anormallik varsa, içmekte acele etmeyin. Doğada bir yanlış birkaç doğruyu götürebilir. Bazen hiçbir şey yapmamak, yanlış yapmaktan daha iyidir. Buna rağmen eğer gerçekten dehidrasyon tehlikesi baş gösterirse bu risk alınabilir. Çünkü dehidrasyon yakın bir sürede kesin ölüm demekken, kirli suyu içmenin sizi ivedilikle böyle bir sona götürmesi daha düşük bir olasılıktır. Böyle bir durumda kalırsanız suyu kömür tozundan geçirip süzerek içebilirsiniz.

Kaynamış suyun tadı daha önce içmediyseniz oldukça yavan gelecektir. Yarısı boş bir matarada ya da şişede sallayarak ya da bir bardaktan diğerine birkaç sefer aktararak havalandırırsanız daha içilebilir olacaktır. O kadar vaktiniz yoksa bir tutam tuz atarak da içebilirsiniz.

Nereye Bakmalı?

Su, yolunu bulabilirse deniz seviyesine inmeye gayret eder. Bunu yapamadığı durumlarda ulaşabileceği en derin noktaya doğru yol alır. Bu yüzden dağlardan aşağı inen su, küçük damarlardan derelere, oradan nehirlere ve nihayet denize doğru hareket eder. Doğada en temel suya ulaşma yöntemi bu yolu takip etmek olacaktır. Unutmayın, yamaçlar su bulmak için düzlüklerden çok daha elverişlidir. Bununla birlikte şu püf noktaları da akıldan çıkarmamak gerekir.

Bitki varlığı: Su yaşamın sürekliliği için vazgeçilmez olduğundan etrafınızdaki flora ne kadar zenginse suya o kadar yakınsınız demektir. Özellikle geniş yapraklı ağaçların bol olduğu bir çevre suyun habercisidir. Ağaçların gövdesinde oluşmuş oyuklarda yağmur suyu toplanmış olabilir.

Hayvan İzleri: Bitki çeşitliliği hayvan varlığının da göstergesidir ve hayvanlar suyun nerde olduğunu bilir. Bu yüzden etrafta bıraktıkları izler sizi suya götürebilir. Sivrisinekler, arılar ve diğer böcekler yakınlarda bir su birikintisi olduğunu işaret edebilir. Sabah veya akşam kuşların uçuş doğrultusu suyun yönünü gösterebilir.

Kayalık: Bu alanlarda yerleşmiş yosun, eğrelti otu, küf gibi yaşam formlarının varlığı suyun uzakta olmadığını gösterir. Nemli kaya yarıklarında ve kaya diplerinde su sızıntısı olabilir. Bununla birlikte kaya üzerinde bulunan oyuklarda yağmur suyu birikmiş olabilir.

Nehir Yatağı: Hali hazırda içinden su akmıyor olsa da bir dere yatağının tabanında su bulunması olasıdır. Yüzeyde olmasa da özellikle nemli bölgeler biraz kazıldığında suya ulaşılabilir. Eğer dere akıyor ve fakat suyun temizliğinden emin değilseniz, vadi boyunca ilerlediğinizde yamaçlardan süzülen temiz kaynaklara erişebilirsiniz. Akan suyun sesi çok uzun mesafelerden duyulabileceği için etrafı dinlemeyi de ihmal etmemelisiniz.

Kumul: Su, bu tip arazilerde de tümseklerden süzülüp çukurlarda birikme eğiliminde olacaktır. Çukurlardan birini nemli kuma erişinceye kadar kazarsanız bir süre beklediğinizde açtığınız çukura su birikebilir. Aynı şekilde sahillerde dalganın vurduğu en uç noktada büyümüş olan yosunların tabanında da tatlı su bulunabilir. Kazdığınızda tuzlu su yoğun olduğundan çökecek ve üst kısımda tatlı su birikecektir.

Bataklık: Çamurlu arazi ya da üstteki kısım kuruduğu için çorak görünüyorsa bile sazlıkların bulunduğu bölgede su var demektir. Kazdığınızda suya ulaşabilirsiniz. Eğer yeteri kadar su varsa sazlıkları sökmeden uçlarından keserek suyu pipetle içiyormuş gibi doğrudan içebilirsiniz. Bitki kökleri suyu arıtmış olacaktır. Ancak yine de işinizi şansa bırakmamalısınız.

Kar-buz: Bunları eriterek kullanmanız gerekir. Çünkü doğrudan kar yemek hem vücut sıcaklığınızı düşürecek hem de dehidrasyona sebep olacaktır. Erittiğinizde içilebilir suyunuz olacaktır. Bunun yanında yağmur suyu da içilebilir temizliktedir. Yağdığında biriktirmek için uygun bir yöntem bulmalısınız.
« Son Düzenleme: 20 Mart 2019, 23:31:27 Gönderen: GeZGiN »

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Ynt: Doğada Su Bulmak
« Yanıtla #1 : 28 Temmuz 2018, 08:30:40 »
Su Arıtma Yöntemleri
Vahşi doğada suyun saf ve temiz olduğu durumlara pek rastlanmaz. Bu yüzden içilmeden önce mutlaka arıtılarak hastalık taşıyan zararlı mikroorganizmalardan temizlenmeli, içindeki çamur ve diğer kirler süzülmelidir. Batılılar her gördükleri suyun özellikle bir musluktan akıyorsa içme suyu olduğunu düşünürler. Ancak birçok bölgede musluk suyu bile saf ve temiz değildir. Bazı insanlar pis suya diğerlerinden daha dayanıklı olsa da genellikle pis su içen herkes mide ve bağırsak problemleriyle karşı karşıya kalır…

Doğada, yağmur haricinde, en temiz görünen su bile asla saf değildir. İçinde çeşitli tuzlar, mineraller ve zararlı organizmalar vardır. Doğada bulunan suyun içindeki parçacıklar süzülmeli ve en az beş dakika kaynatılarak ya da kimyasal maddeler kullanılarak içindeki organizmalardan arıtılmalıdır. Deniz suyu ve idrar doğal hallerinde asla içilmemeli ancak çok acil durumlarda distile edilmelidir.

Kullanılabilecek birçok su arıtıcısı mevcuttur. Bunların çoğu suyu önce süzer daha sonra da kimyasal maddelerin yardımıyla arıtır. Buna alternatif olarak arıtma tabletleri kullanabilir ya da suyu süzdükten sonra kaynatabilirsiniz.

Su arıtma metotları

Tentürdiyot
Tentürdiyot kullanırken sağınızı solunuzu pisletebilirsiniz. Ayrıca su pembemsi bir renk alır ve tadı bozulur.

Potasyumpermanganat
Bu madde su sterilizasyonu için de kullanılan çok amaçlı bir kimyasal maddedir. Su hafifçe pembe olana kadar kullanılmalıdır.

Tabletler
Klor bazlı tabletler suyun tadını yüzme havuzu suyu gibi yapar ama çok güvenlidir. Yarım litre kirli suya yarım tablet kullanılır.

Portatif Filtre
Hortumun ucu kirli suya daldırılır. Filtrenin sapı yukarı aşağı hareket ettirildikçe arıtılmış su musluktan akar ve bir kaba toplanabilir.

Bardaklı Arıtıcı
Bu arıtıcı sökülüp cepte taşınabilir. Kirli su, şişenin tepesine takılabilen filtrenin içinden geçirilerek arıtılır. Arıtılan su şişenin içine dolar.

Arıtma Cihazı
Ampul şekilli parça akarsuyun içine daldırılıp hortumun diğer ucu bir kovanın içine koyulur. Pompanın kulpu aşağı yukarı hareket ettirilerek akan su, artıcının içinde arıtılıp kovaya dolar.

Doğal arıtıcı yapmak

Üçayak Filtre
Su arıtıcınız yoksa suyu kaynatmadan önce süzmek için bir çorap kullanabilirsiniz. Eğer çorap kullanacaksanız içine daha ince bir başka çorap ya da ince kum koyarak filtreyi daha güvenilir hale getirebilirsiniz. Bu filtreyi her kullandığınızda çorabın içini boşaltıp iyice durulayın. Filtrenizi asmak için ise bir üçayak yapın.

Tuzlu suyun distilsyonu
Acil bir durumda deniz suyundan da distilasyon yoluyla temiz su elde etmek mümkündür. Deniz suyunu kaynatarak buharı kabın üzerine koyacağınız bir bezde toplayın. Birbiri ardına kabın üzerine örteceğiniz bir sürü bez kullanmalısınız. Elinizin yanmasını engellemek için bir sopa kullanarak bezleri kabın üzerinden alın. Islak bezler soğuduğunda sıkarak sularını başka bir kaba boşaltın.

Doğadaki suyun tehlikeleri
Hayvanlar su içerken suyun içine insanlar için zararlı olabilecek birçok mikroorganizma ve bağırsak paraziti karışır. Bunların birçoğu uzun dönemde oldukça zararlı olabilir. Bazıları ise etkilerini hemen gösterir. Modern insan bu maddelerin çoğuna alışkın olmadığından çok kötü etkilenebilir. Dağlardaki su kaynaklarının temiz olması gerekse de içlerinde endüstriyel kimyasal maddeler bulunabilir. Bu yüzden doğada bulduğunuz bütün su kaynaklarından alacağınız suyu kullanmadan önce arıtmalısınız.

Kötü su işaretleri
Önünüzde duran su kaynağının tehlikeli olduğunu gösterecek hayvan kemikleri ve iskeletlerini her zaman göremeyebilirsiniz. Eğer suyun içinde tehlikeli kimyasal maddeler varsa kaynağın kenarına birikmeler olur. Kaynattığınız zaman bu maddeler açığa çıkar. Suyun çevresinde bitki örtüsü olmaması, yüzeyinde fazla miktarda yeşil alg olması da suyun içilemez olduğunun göstergesidir.

Kamış ve sazlar durgun sularda yetişir. Bu sularda parazit bulunması ihtimali daha fazladır.


Su kaynaklı hastalıklar

Leptospirosis
Sebepleri :İnsanlara, hastalığı taşıyan hayvanlardan (sıçan, sığır, fare, köpek, domuz) geçer. Bu hayvanların idrarıyla ya da vajinal salgılarıyla temas edildiğinde enfekte olunur. Vücuda tahriş olmuş deri ya da ağız, burun, boğaz ve göz damarlarından girer.

Belirtileri :Gribe benzer belirtileri (ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları) vardır. Daha ileri durumlarda menenjit, sarılık, böbrek yetmezliği, iç kanama ve kalpte hasara sebep olabilir.

Bilharzia
Sebepleri :Bu hastalığa yavaş akan tatlı su akarsularındaki tenyalar sebep olur. Deriden girip bağırsaklara geçerler. Ayrıca tatlı su salyangozundaki parazitler de hastalık yapabilir.

Belirtileri :Kaşıntı, döküntüler, astım krizleri, karaciğerde büyüme ve idrar yollarında tahrişe sebep olur.

Amipli dizanteri
Sebepleri :Lağım karışan içme suyuyla geçer.

Belirtileri :Kanlı ishal ve bağırsak iltihaplanmasına sebep olur. Bu enfeksiyonun daha karmaşık türleri sarılık, karaciğer ve akciğerlerde apse ve bağırsak delinmesine sebep olabilir.

Çengelli bağırsak kurdu
Sebepleri :Bu parazitin larvaları vücuda içme suyundan ya da doğrudan deriden girer.

Belirtileri :Yetişkin kurtçuklar bağırsakları sararak kansızlık ve uyuşukluğa sebep olur.

Giardiasis
Sebepleri :İdrar ve vajinal sıvılarla kirlenmiş sudaki giardia paraziti sebep olur.

Belirtileri :İshal ve mide kramplarına sebep olur. Kuzey Amerika, Afrika ve Asya`da giderek daha sık görülmektedir.

Su kaynaklı hastalıklardan korunma
Tek çare suyu arıtmaktır. Eğer beraber yolculuk ettiğiniz arkadaşlarınızdan biri içtiği su yüzünden hastalanırsa onu ve ona bakmakla yükümlü arkadaşınızı karantinaya alın. Hastanın kullanacağı tabak, bardak ve aletleri ayırın. Hastalanmasına sebep olan organizmalardan bolca içeren dışkısından ve kirli elbiselerinden uzak durun. Kamp temizliğine daha fazla özen göstererek başkalarının da hastalanmasını engelleyin.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2018, 08:36:49 Gönderen: GeZGiN »

Tags: