Gönderen Konu: Antakya Gezilecek yerler  (Okunma sayısı 3558 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7806
    • insan ve doğa
Antakya Gezilecek yerler
« : 17 Kasım 2014, 23:14:16 »
HATAY (ANTAKYA)

Antakya yöresini çekici kılan ve tarihi boyunca göçlere açık olmasını sağlayan; yaşamı kolaylaştıran iklim koşulları ve verimli topraklarının yanı sıra Anadolu'yu Çukurova yoluyla Suriye ve Filistin'e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmasıdır. Hatay, inanç turizmi merkezleri, antik kentleri ve yaylalarıyla Türkiye'deki önemli turizm potansiyeline sahip illerden birisidir.
2006 yılında Hatay’a gittiğimde aşağıdaki yerlerin bir kısmına uğramıştım. Şehrin çok farklı bir dokusu var çünkü 3 semavi dinin birlikte yaşandığı bir yer burası. Taihi çarşıyı gezerken künefenin temel mazlemesi olan tel kadayıfın imalat aşamalarını görebilirsiniz.

Tarihi Uzun Çarşı
Eski evleriyle kaplı bir mahalle arkasında rengârenk görüntüsüyle birbirinden ilginç portreler ve dükkânlarla, Tarihi Uzun Çarşı enstantaneler sunuyor. Çarşı yolunda gecenin geç saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. Uzun Çarşı'nın ikinci can alıcı noktası peynirciler ve nar ekşisi satıcılarının olduğu bölüm. Narenciye bolluğu içinde, kırmızı şalvar biberlerle süslü kebap ve lahmacunlar Adana, Urfa ve Antep'teki gibi burada da sıkça karşımıza çıkıyor.

Petek Cafe ve İskenderun sahil şeridi
Türkiyede bulunan cok nadir pastanelerden biri. Mekanda ne ararsanız var gercek anlamıyla herseyi bulunan ve en ust duzeyde kalite ve hizmet anlayısı olan biryer. En begendigim urunleri künefe, kazandibi, napolyon ve acıbademleri. İskenderun bölgesine has güzel tatların güzel bir mekan eşliğinde sunumu için gerçekten ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Arkeoloji Müzesi
Mozaik koleksiyonu zenginliği yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alır. Harbiye, Antakya, Aççana, Çevlik, ve İskenderun'da yapılan kazılarda bulunan çeşitli süs eşyaları, heykeller, mezarlar da sergilenen eserler arasındadır. Müze Tel:(+90-326) 214 61 68

Habib-i Neccar Camii
Anadolu'da yapılan ilk cami olarak bilinir. Cami Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilmiştir. Günümüzdeki cami Osmanlı dönemi eseridir, etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan bulunur. Caminin kuzeydoğu köşesinde Hz. İsa'nın havarilerinden Yunus (Yuhanna) ve Yahya( Pavlos) ile onlara ilk inanan ve şehit edilen ilk kişi olan Antakyalı Habib-i Neccar'ın türbesi bulunur. Antakya şehri, İslam Devleti'nin lideri Hz. Ömer'in komutanlarından Ubeydullah Bin Cerrah tarafından 636 yılında fethedildiği dönemde fethin simgesi olarak, Habib-i Neccar ve Hz. İsa'nın iki havarisinin mezarının bulunduğu yerde, bir cami inşa edilmiştir. 1098 yılında Haçlılar'ın eline geçen ve 1099'da Antakya Prensliği halini alan şehri Memluk Sultanı Melik Zahir Baybars fethedince camiyi yeniden yaptırmıştır. Caminin medrese duvarlarında üzerinde Baybars'ın adı olan bir kitabe vardır. Depremlerden zarar gören cami ve minaresi birçok kez yenilenmiştir.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Dörtyol ilçesindedir. Külliye, câmi, bedesten, hamam ve kervansaraydan meydana gelmiştir. Sokullu Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Taş işçiliği şâhânedir. Câminin giriş kapısı renkli mermerden yapılmıştır.

Ulu Cami
Sultan Selim Câmii de denir. Yapım târihi belli değildir. On altıncı asırda yeniden yapıldığı veya tâmir gördüğü tahmin edilmektedir. Selçuklu mîmârîtarzını andırır. Minâresi 1985 senesinde yeniden yapılmıştır.

Saint Pierre Kilisesi
Antakya’ya iki km uzaklıkta, Habibi Neccar Dağı üzerindedir. Tabiî bir mağaradır. Havârilerden Petrus’un burada konakladığı rivâyet edilir. Gotik stilindeki bu kiliseyi Haçlılar yapmıştır. M.S. 29’da Petrus, vaazları ile Hıristiyanlığı yaymıştır. Mağara içinde günahkârlar hamamı ve gizli tüneller vardır.

Antakya Kalesi
Kaleyi İskender’in generallerinden Selevkos yaptırmıştır. Devrin en büyük kalelerinden biri idi. Bizans İmparatoru Nikeforos zamânında tâmir edilmiştir. Surları İstanbul surlarından sonra Türkiye’nin en uzun surlarıdır. 30 km uzunluğunda olup, 360 burcu vardır. Bir kısmı yıkık vaziyettedir.

Titus Tüneli
Samandağ ın 5 Km. kuzeyinde denize hakim yamaçlarda M.Ö. 300 yıllarında Seleuykos Nikator tarafından kurulan ve kurucusunun adı ile anılan antik kenttir. Kentin, dağın hemen bitiminde, dağdan gelen derelerin ağzında bir iç limanı vardı. Sellerin bu limanı doldurması tehlikesi ortaya çıkınca imparator Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırıldı. Tünel Titus zamanında tamamlandı ve derenin önü bir duvarla kapatılarak sel suları , yüksekliği 7 mt. genişliği 6 mt olan bu tünel vasıtası ile uzaklara akıtıldı , böylece limanın dolması engellenmiş oldu. 130 mt si tünel , kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevliğe kadar 1380 mt. dir.

St. Simen Manastırı
Hatay’a gidince görülmesi gereken yerler arasında yer alır.

Harbiye Mesire Yeri ve Eski Antakya Evleri - 36.129786°, 36.144288°
Antalya il merkezine 7 km. mesafede olup her tarafı yeşillik olan güzel bir piknik yeridir. Antik çağın ünlü Daphne kentidir. Stadyumunda düzenlenen olimpiyatların ihtişamı dillere destandı. Ancak şiddetli depremler bu şehri yerle bir etmiş, günümüze gözle görülür herhangi bir eser kalmamıştır. Harbiye, şimdilerde çok ilgi gören mesire yeri, yayla olup aynı zamanda heykeller, turistik eşya yönünden önemli bir beldedir. Yöredeki tezgahlarda dokunan doğal ipekler ise gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok aranan kumaşlardandır.

Bakras Kalesi
İskenderun’un Ötençay köyündedir. Kızıldağ eteğinde karakol kalesi olarak kurulmuştur. Kale içinde sağlam bir kilise bulunmaktadır.

Belen Kervansarayı
Kânûnî Sultan Süleymân devrinde yaptırılmıştır. Han, hamam ve câmiden müteşekkildir. Günümüzde kullanılmakta olan hamam ve câmi klâsik Osmanlı mîmârî tarzındadır.

Hasan Baba
Bakan ve Milletvekillerinin uğrak yeridir. 1983 yılından bu güne kadar İskenderun halkına İskender kebabını sevdiren ve Bursa’dan dünyaya yayılan İskender Kebabı’na daha ayrıcalıklı bir lezzet katan Ergün Dengiz, İskenderun’da bu işi layığı ile yapan ve parmakla sayılanların arasında ‘Ustamız’ diye adlandırılan bir usta.

Sultan Sofrası
Antakya'ya gelindiğinde uğranacak ilk mekanlardan. Çeşit çeşit Antakya yemeği. Daha önce tatmadığınızdan emin olabilrsiniz. İşte o lezzetlerden bazıları: Yoğurt aşı çorbası, Katıklı börek, Oruk (içli köfte), Saçta Oruk, Kaytaz böreği, Kağıt kebabı, kireç köpüğünde yapılmış Kabak Tatlısı, Ceviz Tatlısı ve Peynirli Künefe

Ferah Künefe ve Künefeciler Meydanı
Antakya'daki ilk ve en çok tercih edilen künefecisidir. Künefesi oldukça lezzetli ve güzeldir. Künefeyi sade, dondurmalı ve kaymaklı alabilirsiniz. Dondurması da künefesi kadar iddialıdır...
« Son Düzenleme: 17 Kasım 2014, 23:17:38 Gönderen: GeZGiN »

Tags: