Gönderen Konu: Ham Petrolün Ölçeği ve Sınıflandırılması Nasıl Olur?  (Okunma sayısı 1397 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
API yerçekimi tarafından kullanılan özgül bir ağırlık ölçeğidir Amerikan Petrol Enstitüsü(API), ham petrol ve diğer petrol türevlerinin göreceli yoğunluğunu ifade etmek için. Tanım gereği boyutsuz bir miktar olmasına rağmen, kısaca göreceğimiz gibi, her zaman API derece cinsinden ifade edilir.

Bu ölçek sayesinde ham petrol hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır. Bu, piyasadaki ham petrolün değerini belirlerken çok önemlidir, çünkü hafif olanı ağır olandan daha az arıtma gerektirir.
 
Ham petrolün kalitesi, çok çeşitli moleküler ağırlıklara sahip olan hidrokarbon karışımının bileşimine ve oranlarına bağlıdır. API gravitesi ham petrolün gerçek kimyasal bileşimini hesaba katmasa da, daha ziyade onları taşıma ve rafine edilme kolaylığına göre sınıflandırır.

Sınıflandırma için aşağıdaki ampirik formül kullanılır:

ºAPI = (141,5 / γT ) – 131.5 (sudan daha hafif sıvılar)

γT standart sıcaklık koşulları altında, yani 15,556ºC veya 60ºF'de akışkanın özgül ağırlığıdır.

Bu, ister kimyasal ister ticari olsun, ham petrol ve türevleriyle yapılan herhangi bir işlem için standart sıcaklıktır. Diğer sıvılar için 4ºC'lik bir sıcaklık standart kabul edilir.

Bir sıvının özgül ağırlığı
Özgül yoğunluk veya nispi yoğunluk olarak da adlandırılan özgül ağırlık, bir sıvının yoğunluğunu suyun yoğunluğuyla karşılaştıran boyutsuz bir miktardır.

Yoğunluk sıcaklığa bağlıdır ve ham petrol hacmen satıldığından, fiyata yansıyan kayda değer farklılıklar üretebildiği için sıcaklığın belirleyici bir etkisi vardır.

Bu nedenle, petrol endüstrisi yoğunluğu ve onunla bir şekilde ilgili tüm miktarları belirlemek için standart bir 60ºF sıcaklık oluşturmuştur.

Özgül ağırlık γT matematiksel olarak şu şekilde tanımlanır:

γT = referans sıcaklıkta (60ºF) sıvı yoğunluğu / su yoğunluğu

Hem sıvının yoğunluğu hem de suyun yoğunluğu aynı birim sisteminde olmalı ve aynı basınç ve sıcaklık koşulları altında ölçülmelidir. Böylece özgül ağırlığın birimi yoktur.

Hidrometre
Hidrometre hidrometre, yanlış bir şekilde hidrometre olarak çevrilir, akışı ölçmek için kullanılan bir cihaz), bir sıvının nispi yoğunluğunu veya özgül ağırlığını ölçen bir cihazdır.

Buluşu İskenderiye'nin matematiksel Hypatia'sına (315-345) atfedilir. Cihaz, dikey olarak yüzmesine yardımcı olan bir ucunda ağırlık veya balast bulunan camdan yapılmış içi boş bir silindirden oluşur.

Yoğunluğu ölçülecek sıvıya dikkatlice verilir ve stabilize olana kadar beklemede bırakılır.

Sıvının yoğunluğu, hidrometrenin içine ne kadar battığına bağlıdır. Hafif sıvılarda cihaz, daha yoğun sıvılara göre daha fazla batar. Bu nedenle cihaz, okumayı gerçekleştirmek için bir ölçek sağlar.

Birkaçını saymak gerekirse süt (laktometreler) veya şarap (alkol ölçer) gibi belirli sıvılar için özel olarak tasarlanmış hidrometreler vardır. Ham petroller için, dönüşümü yapmak zorunda kalmamak için ölçeği zaten API derecelerinde derecelendirilmiş olan API yoğunluk ölçer kullanılır.

Örneğin: 10'dan büyük bir okuma, sudan daha hafif olan ve üzerinde yüzen ham petrol anlamına gelir.

Ve sıcaklık çok önemli bir parametre olduğu için, halihazırda yerleşik bir cıva termometresi ile birlikte gelen hidrometreler vardır. Termo hidrometreler olarak bilinirler ve özellikle saha testleri için çok uygundurlar.
 
Crudes ve API yerçekimi
Yağlardaki API sınıfları 10 ila 80 arasında değişmekte olup, çoğunluğu 20-70 API aralığındadır.

Başlangıçta verilen formülden, özgül ağırlık şu şekilde çözülür:

γT = 141,5 / (131,5 + ºAPI)

En yaygın aralıklar 0,93 ile 0,70 arasındadır. Daha ağır yağların daha düşük API değerlerine karşılık geldiğini unutmayın. Öte yandan, daha yüksek API gravite değerleri, işlenmesi ve dönüştürülmesi daha kolay olduğu için daha yüksek ticari değere sahip yağları gösterir.
Bu, 45 derece API'ye kadar olan normdur, çünkü bu değerin ötesinde, ham petrollerde, kısa hidrokarbon zincirlerinin baskınlığı vardır ve bu da işlemeyi zorlaştırır.

Ham petrol sınıflandırması
API ölçeğinde gösterdiği değere göre ham petrol şu şekilde sınıflandırılır:

– Işık veya ışık, düşük moleküler ağırlıklı hidrokarbonların baskın olduğu 31.1'den daha yüksek bir API derecesi ile. Benzin, mazot ve gazyağı yapmak için çok rağbet gören ham petrolün taşınması kolaydır.

- Orta veya ortaAPI derecesi 29,9 - 22 aralığında olan, iyi bir düşük moleküler ağırlıklı hidrokarbon konsantrasyonuna sahiptir ve bu da taşınmasını kolaylaştırır.

- Ağır, 21.9 ile 10 arasında bir API derecesine sahip, orta moleküler ağırlıklı hidrokarbonlarda bol miktarda bulunur, bu da taşımayı zorlaştırır. Bu tür ham petrolden gümrükler, çeşitli türlerde yağlar, parafinler ve polimerler elde edilir.

-Çok ağır API'si 10 veya daha az olan, taşıma ve işleme açısından daha karmaşıktır, bu nedenle daha az ticari değere sahiptir.
API gravitesi bölgeye göre değişir, örneğin Latin Amerika petrolü ortalama 25.1º API'ye sahipken Orta Doğu'da ham petroller 34 light API ile hafiftir.

Hidrometre kullanılarak API gravitesinin deneysel olarak belirlenmesi
Bunlar, yoğunluk ölçeri kullanarak bir numunenin API derecelerini elde etmek için izlenecek ana adımlardır (hidrometre):
- Sıcaklık, numunenin niteliğine göre ayarlanır, uçucu maddeler ise önemlidir.
- Test tüpünün sıcaklığı, numune ile aynı olmalıdır.
- Numuneyi sıçratmadan temiz silindire dikkatlice aktarın.Uçucu sıvılar olması durumunda hava kabarcığı oluşumunu önlemek ve buharlaşmayı en aza indirmek gerekir.
- Kabarcıklar ortaya çıktıysa, yüzeye filtre kağıdı ile hafifçe dokunarak çıkarılabilir.
- Ortam sıcaklığının 2 ºC'den fazla olmamak üzere kayda değer değişikliklere uğramadığından emin olmak gerekir.
- Hidrometre yavaşça suya batırılır, iyi ortalandığında biraz daha batar ve serbest bırakılarak tüpün geri kalanını kuru tutmaya çalışır. Numune duvarlarından uzak tutulmalıdır.
- Özellikle numune çok viskoz ise, tüm hava kabarcıklarının yüzeye ulaşması için biraz bekleyin.
- Okumadan önce sıcaklığı not edin. Bunu yapmak için, cıva sütununu tamamen suya batıran termometre ile dikkatlice karıştırılır. Termo-hidrometre kullanılıyorsa, aynı zamanda cihazla nazik dikey hareketler kullanılarak karıştırılır.
- Sıvı yüzeyin terazi ile kesiştiği en yakın işaret artık cihaz üzerinden okunabilir.
- Okuduktan hemen sonra sıcaklığı kaydedin. Gözle görülür bir değişiklik varsa, ölçüm tekrarlanmalıdır.
- Opak sıvılarda düzeltme yapılmalıdır. Düzeltilmiş okuma, aranan API önem derecesidir.


Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Ynt: Ham Petrolün Ölçeği ve Sınıflandırılması Nasıl Olur?
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2021, 10:12:13 »
Ağır Petrol Nedir?
Suriye sınırında ağır petrol bulunduğu haberi büyük gündem oldu. Peki, ağır ham petrol nedir? Neden ağır petrol kullanılmıyor?



Nusaybin’de uzun süredir beklenen haber geldi ve ham petrol bulundu. Ham petrol, petrolün üretim aşamasından önce var olan birkaç tür petrolden biridir. Bilindik akışkan, “içilmesi kanun tarafından yasaklanan” petrolün dışında bu, oda sıcaklığında katı ve serttir.

AĞIR HAM PETROL NEDİR?
 Ağır petrol, serbestçe kendiliğinden akan sıvı petrolden oldukça farklılık gösterir. Dünya çapında ağır ham petrolün sayısı, hafif ham petrolün iki katından fazlası olduğu tahmin edilmektedir. Daha kolay bulunur. Ağır petrolün işlemesi, hafif petrole oranla daha zor olması, ağır petrolü daha az değerli kılmaktadır. Büyük ölçekte ağır petrol geçtiğimiz yıllarda Venezuela, Kanada ve ABD’nin Kaliforniya eyaletinde keşfedilmiştir. Dünyada ağır petrol rezervlerini en çok Brezilya, ABD, Venezuela, Rusya ve Kanada bulundurmaktadır. Ağır petrolün kullanılması için iyileştirme gerektirmesi, bu ülkelerin petrol devi olarak sanılmasına engel olur. Lakin dünyada sıvı petrolün azalması sonucu ağır petrol kullanan ülkeler bir atılım gerçekleştirebilir.

AĞIR PETROLÜN ZARARLARI
Doğaya zarar açısından ağır petrolün işlenişi, sıvı petrolünkinden daha şiddetli ve yüksektir. Daha zor yapılan üretim aşaması, suya ihtiyacın fazlalığı, daha fazla alana ihtiyaç duyması ağır petrolün az kullanılmasına sebebiyet verir. Aynı zamanda toprağı ve doğayı içindeki elementler gerekçesiyle daha fazla kirletir. Bu sebepler doğrulusunda ağır petrol daha çok asfalt çalışmalarında kullanılmaktadır.



NEDEN AĞIR PETROL TERCİH EDİLMİYOR?
Zararları tabi ki de bu tip petrolün tercih edilmemesinin belli sebeplerinden bazıları olsa da diğer ekonomik nedenleri de bulunmaktadır. En temel sebep, taşınmasının hafif petrole göre zorluğudur. Rafine edilmesi de daha zordur. Ağır ham petrol satmak için daha ucuza fiyatlandırılır çünkü daha az alıcısı vardır. Ağır petrol üretimi yüksek ölçüde ek harcamalar sunmaktadır. Altyapısını oluşturmak için verilen çaba, genellikle kara değmez. Bu tip petroller genellikle katran kumlarının, yağ kumlarının yakınında bulunmaktadır.

HAM PETROL NEDİR?
Rafine edilmemiş ve sıvı haldeki petrole ham petrol denir. Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşmaktadır. Hafif petrol açık kahverengiyken ağır petrol kapalı kahverengidir.


Tags: