Gönderen Konu: Dünyanın En Büyük Çölleri  (Okunma sayısı 907 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Dünyanın En Büyük Çölleri
« : 05 Aralık 2021, 07:33:34 »
Çöller, yıl boyunca oldukça en az yağış alan alanlar olarak nitelendirilir. Kurak yaşama koşulları hayvan ve bitki hayatını düşmanlaştırdığı için bu araziler çoğunlukla çoraktır. Yine de, toprak yüzeyinin yaklaşık üçte birinin kurak veya yarı kurak olduğu tahmin edilmektedir. Çöllere düşen yağış miktarına, oradaki çölleşme nedenlerine, egemen sıcaklıklarına ve coğrafi konumlarına göre sınıflandırılır. Çölde yaşayan hayvan ve bitkiler, zorlu ortamlardan sağ kalmalarına yardımcı olmak için özel uyarlamalara sahiptir. Benzer şekilde, insanlar nesiller boyu çöl bölgelerinde yaşamaya çalışmışlardır.



Dünyanın En Büyük Çölleri



Dünyanın En Büyük Kum Çölleri

Dünyanın en büyük Çölü hangisidir?
Dünyadaki en büyük Çöl, kapladığı 14.000.000 km² alan ile Antartika‘dir.

Dünyanın en büyük Kum Çölü hangisidir?
Dünyadaki en büyük Kum Çölü, kapladığı 9.200.000 km² alan ile Sahra Çölü‘dir.

Antartika
Antarktik, yeryüzündeki en uç kıtadır ve Güney Kutbu’nda bulunur. Yaklaşık olarak 14.000.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Ortalama olarak, dünyanın en kurak, en rüzgarlı ve en soğuk kıtası iken, diğer kıtalardan herhangi birine kıyasla en yüksek ortalama yüksekliğe sahiptir. Antartika’nın tamamı, 200mm’den daha düşük yağışlı bir çöldür. Sıcaklıklar genellikle çok soğuktur ve kışın -89 dereceye kadar, bazı kıyı bölgelerinde yaz aylarında yaklaşık 15 dereceye kadar düşebilir.

Arktik
Bu çöl “Kuzey Kutbu” bölgesinde bulunan ve küresel olarak dünyanın en büyük ikinci çölüdür. Yaklaşık olarak 13.700.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Yağışlar kar şeklindedir ve kış sıcaklıkları -40 dereceye kadar düşebilir. Çöl, karı kışkırtan rüzgarlarla karakterize olup, sürekli ve sürekli bir kar yağışı yanılsaması yaratır. Kuzey Kutbu iklim değişikliğine karşı çok savunmasızdır. Oradaki deniz buzunun azaltılması, küresel ısınmadan dolayı buranın buz örtüsü küçülmesinden endişe duyuyor ve bu da dünya genelinde hava koşulları üzerinde derin etkiler yaratıyor.

Sahra Çölü
Sahra çölü dünyadaki en büyük “sıcak çöl”dür. Yaklaşık olarak 9.000.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Bu çöl, Kuzey Afrika’daki topraklardan oluşmuştur. Çöllerin çoğu kayalık Hamada’dan, kum tepeleri ile kaplı büyük arazilerden oluşur. Kara yüzeyi, rüzgarlar tarafından sürekli yeniden şekillendiriliyor ve çok daha seyrek olarak, aşırı derecede düşük ve nadir yağışlar. Çölün merkezi kısmı “hiper-kurak” olarak adlandırılır ve neredeyse varolmayan yağış sonucunda orada büyüyen bitki örtüsü yoktur.

Arabistan Çölü
Bu çöl, Arap Yarımadası’nı kapsamaktadır ve yaklaşık olarak 2.330.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Merkezi olan Rub’ al Khali, dünyadaki en büyük kum kütlesini oluşturmaktadır. Yıllık yağış miktarı ortalama olarak 100 mm civarındadır, ancak en kurak alanlar yılda 30-40 mm yağış almaktadır.

Gobi Çölü
Asya’da bulunan bu çöl, kuzeybatı ve kuzey Çin’in bir bölümünü kaplar ve Moğolistan’ın güneyine kadar uzanır. Gobi çölü Yaklaşık olarak 1.295.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır.

Kalahari Çölü
Kalahari, yaklaşık 900.300 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Namibya, Botsvana ve Güney Afrika bölgelerini kapsar.

Patagonya Çölü
Arjantin’in ve Güney Amerika en büyük çöl olmakla birlikte yaklaşık olarak 673.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Şili’ye kadar uzanmasına rağmen öncelikle Arjantin’de bulunuyor. Patagonya, doğuda Atlantik Okyanusu ve batıda And Dağları ile çevrelenmiştir. Soğuk kış çölüdür ve nadiren 12 dereceyi aşan sıcaklıklar ortalama 3 celsius’dur. Çöl, azalan dağ havası ve yağmur etkisi nedeniyle nispeten rüzgarlıdır.

Suriye Çölü
Burası gerçek bir çöl ve bozkırın birleşimidir. Arap Yarımadası’nın kuzeyinde Suriye bölgesinde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 500.000 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Çöl düz ve çok kayalıklıdır. Çöl Suriye’deki Jebel Druze bölgesinde volkanik faaliyetlerden kaynaklanan lav akışlarıyla oluşmuştur. Suriye Çölü, Suriye, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan’ın bir bölümünü kaplamaktadır.

Büyük Victoria Çölü
Karakteristik sayısız kum tepesi olan Büyük Victoria Çölü, Avustralya‘nın en büyük çölü olup yaklaşık 348.750 kilometre kare alanı kaplamaktadır. Güney Avustralya’nın Gawler Aralığı’ndan, Batı Avustralya’daki Doğu Goldfields’ine kadar uzanmaktadır. Yılda ortalama 15-20 fırtına yaşanmaktadır. Kışın Büyük Victoria’daki sıcaklıklar 20 dereceye kadar düşer, yaz boyunca sıcaklık 32-40 derece arasında değişir. Yağış yıldan yıla istikrarsızdır ve genel olarak düşüktür, tipik olarak yılda 200-250 mm arasındadır.

Büyük Havza Çölü
Büyük Havza Çölü, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki en büyük çöldür. Yaklaşık olarak 492.000 kilometre kare alanı kapsamaktadır. Doğuda Rocky Dağları, batıda Sierra Nevada bölgesi, güneyde Sonoran ve Mojave Çölleri ile çevrelenmişken, Columbia Yaylası kuzeydeki çölü sınırlamaktadır.
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2021, 07:45:17 Gönderen: GeZGiN »

DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

Dünyanın En Büyük Çölleri
« : 05 Aralık 2021, 07:33:34 »

Tags: