Gönderen Konu: Meşcere Nedir?  (Okunma sayısı 594 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7765
    • insan ve doğa
Meşcere Nedir?
« : 06 Mart 2023, 08:40:08 »
Meşcere: En az 10 dekar büyüklüğündeki  orman parçasıdır.

Fidan halden ağaç olup ölümüne kadar bakımları yapılır. Bu da meşcereyi gelişim çağlarına göre sınıflandırarak yapılır.

Hiçbir orman mühendisi bu çağların hepsini görmez. Ya ömrü yetmez ya da bayrağı başkasına devreder.



Meşcere Gelişim Çağları :
•   Gençlik çağı : Meşcerede gençliğin oluşumundan kapalılığın oluşumuna kadar geçen çağa gençlik çağı denir. Gençlik çağında fidanların boyları kısa, yan dalların hem sayısı az hem de uzunlukları kısadır. Bu nedenle kapalılıktan söz edilmez. Gençlik çağının belirli bir yaş ve boy aralığı yoktur. Genellikle fidanlar 100-150 cm’ye ulaşana kadar gençlik çağı devam eder.
•   Sıklık çağı : Meşcerede kapalılığın oluşmaya başlamasıyla kuvvetli doğal dal budanmasının ve gövde ayrılmasının başlamasına kadar geçen çağa sıklık çağı denir. Meşcerelerde sıklık çağı bireylerin ortalama göğüs yüksekliği çapının 8 cm’ye ulaşması ile sona erer. Sıklık çağının sonuna doğru meşcerelerde kuvvetli doğal dal budanması ve gövde ayrılmasının oluşmaya başlamasına paralel olarak üst, ara ve alt tabaka olarak tabakalanma da görülmeye başlar.
•   Sırıklık - Direklik çağı : Meşceredeki bireylerin göğüs yüksekliği çapı 8-19.9 cm arasında ise bu meşcere direklik çağındadır.  Göğüs yüksekliği çapı 8-13.9 cm arasında olan ağaçların bulunduğu meşcereler sırıklık çağında, 14-19.9 cm arasında olan meşcereler ise direklik çağında olarak kabul edilmektedir.  Direklik çağındaki meşcerelerde artık belirgin olarak bir tabakalanma oluşmuştur. Bu tabakalar, hakim bireylerin bulunduğu bir üst tabaka, bu bireyler kadar büyüyememiş bir ara tabaka ve nihayet cılız bireylerden oluşmuş bir alt tabaka şeklindedir.
•   Ağaçlık çağı : Meşceredeki bireylerin göğüs yüksekliği çapı 20 cm ve daha yukarı ise bu meşcerelere ağaçlık çağında meşcereler denir. Bu meşcereler de göğüs yüksekliği çaplarına göre ince ağaçlık, orta ağaçlık ve kalın ağaçlık çağı olmak üzere üç çağa ayrılırlar.  Bir meşcerede göğüs yüksekliği çapı 20-35.9 cm arasında ise bu meşcereler ince ağaçlık çağında, 36-51.9 cm arasında ise orta ağaçlık çağında ve 52 cm ve üzerinde ise kalın ağaçlık çağındadır.

Amenajman Planlarında Gelişim Çağları
a --- gençlik ve sıklık çağı
b --- sırıklık ve direklik çağı
c --- ince ağaçlık çağı
d --- orta ağaçlık
e --- kalın ağaçlık

1 kapalı meşcere 0,10-0,40
2 kapalı meşcere 0,41-0,70
3 kapalı meşcere 0,71-1,0

•   Meşcerelerin kuruluşlarından gençleştirilmeye başlanmasına kadar geçen uzun devrede yapılan tüm amaçlı silvikültürel önlemlere “meşcere bakımı önlemleri” ya da yalnız “meşcere bakımı” denir.
•   Meşcere bakımının amacı ve görevi, meşcereyi ve hatta münferit meşcere elemanlarını planlı müdahalelerle iyileştirmek, ağaçların bireysel yaşamlarında mevcut değerli özbecerilerini geliştirmek ve arzu edilmeyen özbecerilerini körletmek ve aynı zamanda meşcere kuruluşunu, büyüme ve gelişmesini işletme amacına en uygun yolda düzenlemektir.

Bakım Çeşitleri
1- Gençlik Bakımı
2- Sıklık Bakımı
3- Aralama
4- Işıklandırma
5- Alt Tesis
6- Budama

« Son Düzenleme: 06 Mart 2023, 09:21:54 Gönderen: GeZGiN »

Tags: