Gönderen Konu: Dünyanın en büyük buz kütlesi erimeye başladı…  (Okunma sayısı 1584 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7755
    • insan ve doğa
Şili ve Arjantin ülkelerinin arasında bulunan dünyanın en büyük kutup buz kütlesi ciddi bir şekilde eriyor. Patagonya’nın sembolü olarak da nitelendirilen mavi buz tarlaları, küresel ısınmayla birlikte mevsimsel değişimlerin yaşanması sonucunda endişe verici düzeyde eriyor.



Güney Amerika’nın donmuş tarihi
Yaklaşık 18 bin yıl öncesinde Güney Amerika kıtasının batı yakası tamamen buzulla kaplıydı. Zamanla eriye eriye Güney Patagonya Buz Sahası olarak da bilinen bu kütle kalmış.

Kıtanın donmuş tarihinin bir parçası olarak tarihte yerini alan buz kütlesi hayati derece bir öneme de sahip. Bölgenin dağ yaşam alanlarını besleyen, bölgenin çeşitli bitkilerini ve vahşi doğa yaşamının devamı adına bu muazzam mavi renkteki büyüleyici buzullar önemli bir rol oynuyor.

Patagonya’nın sembolü ve yürüyüş pisti
Yıl boyunca sert rüzgârlar ve yoğun yağışların yaşandığı bir iklime sahip olmasından dolayı buz alanının keşfi de gecikmiş. İlk defa 1998 yılında kuzeyden güneye doğru giden glasyologlar bölgede tırmanışlar yapan dağcılar tarafından keşfi gerçekleşmiş.

Ayrıca buzul alanının yakınlarında 64 km’lik yürüyüş parkuruna sahip olan bir yer var, Huemul Pisti… Patagonya’nın yürüyüş sporu konusunda başkenti olarak bilinen küçük El-Chalten kasabından başlıyor. Kasaba, buz alanını uzun rampa şeklinde arazisiyle doğuya doğru ayırıyor ve 3400 metre yükseklikte bulunan Fitz Roy isimli granit dağının da gölgesinde yer alıyor.



Ekim ile nisan ayları arasında gerçekleşen yürüyüş mevsiminde insanlar sıkça tercih ediyor.

Mavinin en güzel tonları
Buz tarlasının batı kesiminde yer alan labirent şeklindeki fiyortlar, vadilerden geçen buzulları oyarak dağ geçitlerinin oluşmasını sağlıyor. Tarlanın yakınında bulunan ve aynı zaman bir buzul golü olma özelliğini taşıyan Viedma Gölü, Paso Del Viento’dan inen dağcılar için hoş bir sığınılacak yer olma görevini görür.

Huzurun ve dinginliğin adresi olarak gösterilen yer, zaman zaman buz çatlaklarının kırılmasıyla oluşan sesler ile yankılanır.

Doğa harikası her gün biraz daha eriyor
Kaliforniya Üniversitesi, Arjantin ve Şili’den gelen buz bilimcilerin (glasyolog)yaptığı son araştırmada buz kütlesinin bazı bölümlerinin düşünülenden daha kalın olduğunu aktarılıyor. Dünya’nın çekim alanındaki değişiklikleri hesaba katarak, buzun parçalar halinde 1600 metre derinliğe sahip olduğunu hesapladılar.

Ancak dünyanın en büyük sorunu olan küresel ısınma, buz kütlesinin sonunu getiriyor. Başka bir çalışmaya göre Kuzey ve Güney Patagonya’daki bu buz sahaları 2002-2017 yılları arasında yılda ortalama 24,4 gigaton (milyar ton) küçüldüğünü ve bunun yaklaşık 10 milyon Olimpik yüzme havuzu suyuna eş değer olduğunu söylüyorlar.

Dünya bu şekilde ısınmaya devam ettikçe uzmanlar bu doğal harikanın ömrünün uzun sürmeyeceği konusunda uyarıyor.

Kaynak: BBC Travel

« Son Düzenleme: 24 Kasım 2019, 10:09:18 Gönderen: GeZGiN »

Tags: