Gönderen Konu: Likya Yolunda ki Antik Kentler  (Okunma sayısı 2761 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Likya Yolunda ki Antik Kentler
« : 31 Ekim 2018, 23:19:42 »
Pınara : Fethiye yakınlarındaki Likya antik kenti. Fethiye'ye 45 km. mesafede bulunan Minare Köyü yakınında bulunmaktadır. Likya dilinde "Pinale" veya "Pinara" yuvarlak anlamına gelmektedir.

Sidyma : Muğla ilinin Fethiye ilçesi Dodurga ve Boğaziçi köyleri yakınındakiLikya antik kentidir. Kurulduğu günümüzde tarih tam olarak bilinmemektedir.

Pydnai : Pyndai antik kenti Muğla ilinin Fethiye ilçesi yakınlarındaki Patara kumsalının batı ucunda yer alan antik Likya kentidir.

Letoon : Fethiye yakınlarındaki antik kent, Fethiye - Kaş karayolunun 65.km Kumluova Köyü yakınında bulunmaktadır. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuştur.

Xsantos : Ksantos adıyla da okunur. Likya dilinde Arnna olarak telaffuz edilen şehir, Fethiye -Kaş karayolunun 70 km.sinde bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır.

Phellos : Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde bulunan antik Likya kentidir. Tarihi hakkında fazla bilgimiz bulunmayan Phellos, mevcut kalıntısıyla bir savunma şehri, müstahkem mevki görünümündedir.

Antiphellos : Kentin adı, Kaş'ın Likya dönemindeki isimlerinden biridir. Kaş'ta bulunmuş olan iki dilli bir yazıttan, Kaş'ın altındaki kentin Antiphellos olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. M.Ö. IV. yüzyılda Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos'un limanı idi.

Apollonia : Antalya ili Kaş ilçesi yakınlarında Kılıçlı Köyü'nde bulunan antik Likya kenti. Apollonia Kaş'a 22 km mesafede, Kekova yolu üzerinde Kılınçlı köyünde Lykia Birliği’ne bağlı olarak kurulmuş bir kenttir.

Aperlai : M.Ö. 400'lerde kurulmuş Likya kentidir. Bügünkü Kaş ile Kekova arasında arasında bulunan Sıcak Yarımadası'nın eteklerinde yer almaktadır.

Theimussa : Antalya ili Demre İlçesi Üçağız Köyü yakınlarında bulunan antik Likya kenti. Theimussa, Kekova yakınında Üçağız Köyü’nün bulunduğu yerde doğal bir limandır.

Simena : Antalya ilinin Kaş Finike arasında yer alan, günümüzde Kaleköy olarak adlandırılan antik Likya kenti. Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö. 4.y.y.dan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği gösterir.

Myra : Myra, Antalya İli'nin Kale (Demre) ilçesinin yer aldığı bölgede bulunan antik bir Likya kentidir. Hıristiyanlığın ilk zamanlarında Myra Likya'nın metropolü konumundaydı.

Sura : Antalya ili Demre ilçesi yakınlarında bulunan antik Likya kenti. Günümüzde bu lokasyonda bulunan köyün adı da Sura Köyü'dür.

Belos : Likya kentlerinden olan Belos, Finike’ye gelmeden önce Belen Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Tepe üzerinde kurulu olmasından dolayı ve oluşmuş depremlerden dolayı kentten geriye sadece lahitler ve yıkıntılardan oluşmuş harabeler kalmıştır. Likya Yolu üzerinde Kırkmerdiven inişi sonrası Finike ile Kırkmerdiven arasında yer almaktadır.

Limyra : Antalya il sınırları içinde, Finike ilçesi yakınlarında bulunan bir antik kenttir. Limyra (Zemuri, Turunçova, Zengeder) Finike'nin 9 km kuzey doğusunda bulunan antik Likya şehirlerinden biri Limyra'dır. Turunçova beldesi ile Kumluca beldesi arasındaki Torunlar'da bulunan antik kent, 1216 metre yükseklikteki bir tepenin eteğinde kurulmuş olup yol üzerinde bulunmaktadır.

Gagae : Antalya il sınırları içinde, Mavikent Kasabasının Aktaş Mevkiinde bulunan Gagae isimli antik kent, Akropolis kayalığı denilen kısım ile ile deniz arasında kalan bir alanda kurulmuştur.

Olympos : Kentin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Tarih sahnesinde Olympos, Likya Birliği içinde bastığı sikkeler ile M.Ö. 168-78 yıllarında ilk kez görülür. Olympos Antik Kenti, Antalya'nın 80 km. güneyinde ve Antik Likya Bölgesi içindedir. Doğudan Akdeniz'e açılan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay (Olympos Çayı) ile ikiye bölünür.

Phaselis : Faselis adıyla da bilinir. Kemer yakınlarındaki antik kent. Bey Dağları Olimpos Ulusal Parkı'nın çam ve sedir ormanları arasında yer alan antik Faselis kenti Kemer'in 16 km. batısındadır. Kent MÖ 7. yüzyılda Rodos'lular tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuştur.

İdyros : Kemer’de Ayışığı Koyu sahiline yakın mevkide, Antalya Müzesi tarafından 1976-1977 yılları arasında yapılan kazıda kalıntıları ortaya çıkan Idyros antik kenti araştırmaları devam etmektedir. Idyros Antik Kenti, Phaselis antik kentinin kuzeyinde yer alıyor.

Tags: