Gönderen Konu: Türkiye'deki Dalış Noktaları  (Okunma sayısı 12468 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Türkiye'deki Dalış Noktaları
« : 15 Ekim 2009, 23:13:22 »
Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle, dalış sporu konusunda çok şanslı sayılırız.

Karadeniz ve Marmara’ da kısmen, Ege ve Akdeniz’ de ise birçok yerde dalış yapma imkanı vardır. Ayrıca yurtdışında da, sualtı cenneti denilebilecek birçok dalış bölgesi vardır.

Ülkemizde Dalış Yapılacak Yerler

Marmara
Sivri Ada: İstanbul’ da dalış eğitimi veren birçok kuruluşun uğrak yeri olan Sivri Ada, yerleşim olmaması ve güçlü akıntıların bulunmaması nedeniyle dalış yapmaya oldukça uygundur.

Büyük Ada: Ansızın derinleşen kayalıkları, kumluk alanlardaki türlü kabukluları, iri ve çeşitli deniz yıldızları ile, bu alan çok ilgini çekecektir.

Sedef Adası ve Tavşan Adası: Bu bölgede dalış yaptığında, değişik renkli deniz anaları, seni ürkütebilir. Türleri ile ilgili bilgin yoksa, pek yaklaşmamaya özen göstermelisin.

Marmara Adası: Dalışa açık bölgeleri pek fazla ilgi çekmemektedir.

Avşa Adası: Adada bulunan Çınar Burnu, gece dalışları için uygundur. Kabuklu canlılar ve vatozlara rastlaman mümkündür.



Ayvalık
Maden Adaları: Ayvalık yarımadasının ucunda bulunan adanın birçok alanı, dalışa kapalıdır. Ancak, özel izinle dalış yapılmaktadır.

Güneş Adası: Uzak ve pek ilginç olmadığı için, burada dalmanı tavsiye etmeyiz.


Bodrum
Kocaburun: Batısında 12 metreye 40-45 dakikalık, doğusunda 17 metreye 45 dakikalık dalış yapılabilir. Dalışın en ilgi çeken yanı, bölgeyi mesken edinmiş karagöz sürüleridir.

Köçek Adası: Amforalar ve ilginç formasyonlara sahip ada, derin dalışlar için elverişlidir. Dalış bölgesinde akıntı yoktur.

Fener Burnu: Bodrum’ da gece dalışları için çok elverişli olan Fener Burnu, ilginç bir kayalık yapıya ve formasyonlara sahiptir.

Fethiye
Balaban Adası: Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölgedir. Maksimum derinlik 30 metredir. Dalgıçlar, adanın etrafında dolaşıp, tekneye dönebilirler. Su altı canlılığı ve amfora kalıntıları muhteşemdir.

Kızılada Feneri: Orta ve ileri seviyedeki dalıcılara uygun olan bölge, dalga ve akıntı yüzünden öğlenden sonra dalışa uygun değildir.

Şahin Burnu: Süngerler, amforalar, deniz yıldızları ve ahtopotlarla çok zevkli bir dalış bölgesidir. Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölgedir.


Kaş
Kanyon:
Antik kıyı şeridini, koruma amacıyla, sportif dalışa kapalı olan bölgede, özel izinle dalış yapılabiliyor. Genişliği 10 metre olan iki duvar arasında dalış yapılabilen yer, bol bol fotoğraf çekilebilecek bir cennet adeta...

Güvercin Adası: Suyun berraklığı ile ilgi çeken bir dalış noktasıdır.

Fener Burnu: Genellikle eğitim sonrası dalışları yapılan bir bölgedir. Yavaş yavaş derinleşmesi, deneyimsiz dalgıçların kendilerine güven duymalarını sağlar. Kırık amforalar ve renkli balıklar ilginçtir.


Saros
İbrice Limanı: İbrice Limanı, tüm İstanbul dalıcılarının yakından tanıdığı bir dalış bölgesidir. Bölge hem normal dalışa, hem de eğitime uygundur. Bölgede migri ve müren balıklarına rastlamak mümkündür. Ayrıca güzel mercan formasyonları da bulunur.

Toplar Burnu: Bölgedeki dalış şekli duvar dalışıdır. Eşsiz bir dalış noktasıdır. Sünger ve mercanlarla örtülmüş bir sürü mağaraya rastlayabilirsin.

Asker Tası: Tüm Saros balıklarına rastlayabileceğin eşsiz bir dalış noktasıdır.

Minnoş Adası: Adanın etrafında tam bir tur atarak dalman mümkündür. Oldukça derin noktalara kadar devam eden bu kayalık bölge, mercan ve gorgon oluşumları, kayaların bitip, kumluğun başladığı noktada da, vatozlar ve deniz kaplumbağaları dikkat çeker.

İbrice Kayalıkları: Burası tüm dalış okulları tarafından, büyük ilgi gören ve tüm İstanbul dalgıçlarının ehliyet aldığı imtihan sahasıdır.
 
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2009, 22:27:42 Gönderen: GeZGiN »

Tags: