SCUBA NEDİR ?
Scuba teriminin açılımı 'Self Contained Underwater Breathing Apparatus' tur. Bunun türkçesi bağımsız sualtı solunum cihazıdır. Bu da dalgıcın hava kaynağını yanında taşımasına imkan veren dalış şeklini tanımlamak için kullanılır.
19. yy başlarında Charles Conder adlı amerikalı bir mühendis vücuduna sardığı bakır borularla hava depolayarak ilk denemeleri yapmıştır.
İlk cihazlardan biri de Rauquayrol ve Denayrouze tarafından bulunan Aerophore'dır. 1918 yılında Japon Ohgusi hava kaynağından gelen hortumdaki havanın akışını dişleri ile kontrol ederek dalışlar gerçekleştirmiştir. 1933 yılında Le Prieur dalgıcın göğsüne bağlı hava tankının vanasını açıp kapatarak hava akışını kontrol eden bir cihaz gerçekleştirmiştir. 1943 yılında biri deniz subayı, diğeri de mühendis olan iki Fransız, Alman işgalindeki küçük bir kasabada zor şartlar altında ekipman çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Bu iki kişi Yves Jacques Cousteau ve Emile Cognan'dır. Bunlar çalışmaları sonucu Açık Devre SCUBA sistemini geliştirdiler.
Scuba dalışı yapılabilmesi için uluslararası bröve alınması gereklidir.Tüm eğitim ve dalış bröveleri dalgıç ve eğitimci dalgıç olamak üzere iki katogoridir.
DALIŞ EĞİTİM VE BRÖVE SİSTEMİ
CMAS / SCSPF EĞİTİM VE BRÖVE SİSTEMİ
Bu kelime Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu ifadesinin fransızca yazılışı olan Confederation Mondial des Activites Subaquatiques ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur.
Bu kurum dünyadaki dalış eğitimi ve dalış aktivitesi standartlarını belirleyen amatör bir otorite konumundadır. Ülkelerin sualtı federasyonları CMAS ‘a bağlıdır. Örneğin Türkiye Sualtı Sporları Cankurtarma, Sukayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu (SCSPF) bu konfederasyondan aldığı yetki ve talimatlar doğrultusunda Türkiye’de dalış eğitimlerini ve dalış aktivitelerini denetlemekte ve eğitmenler ile dalış merkezlerine bu konuda yetki vermektedir. Bu yüzden genellikle CMAS ‘ın adı SCSPF ile birlikte anılır ve CMAS / SCSPF ifadesi kullanılır.
CMAS/SCSPF dalış lisansı bütün dünyada geçerli bir sertifika olmakla birlikte özellikle Türkiye ‘deki konu ile ilgili bürokratik kurumlar tarafından tanınan ve aranan bir sertifikadır.
CMAS BİR YILDIZ BALIKADAM
(Başlangıç seviyesinde balıkadam)
Bu seviyedeki bir balıkadam yanında en az üç yıldızlı tecrübeli bir balıkadam ile birlikte maksimum 18 metreye kadar olan derinliklere kadar amatör dalışlar yapabilecek şekilde yetiştirilmiş ve sadece temel bilgiye sahip bir balıkadamdır.
CMAS İKİ YILDIZ BALIKADAM
(Yetişkin balıkadam)
Bu seviyedeki bir balıkadam an az bir başka iki yıldızlı balıkadam ile birlikte ve hiç bir şekilde 42 metreyi aşmayacak şekilde tercihen maksimum 30 metreye kadar olan sularda dalış yapabilir. Gece dalışı ve derin dalış konusunda teorik ve pratik eğitim görmüş olmalıdır. iki yıldız eğitimi görmek isteyen bir kişide sualtında çok iyi bir denge ve rahatlık olması şarttır. Bu da nadiren kişinin ilk dalışlarından itibaren sağlanabilse de genellikle bir yıldız eğitiminden sonra katılacağı 15-20 dalış sonunda erişilebilen bir rahatlıktır.
CMAS ÜÇ YILDIZ BALIKADAM
(Tecrübeli balıkadam)
Bu seviyedeki bir balıkadam artık dalış liderliği yapabilecek konuma gelmiştir ve eğitmenlik ile rehberlik seviyelerine adaydır. Fazla sayıda tecrübe dalışı olma mecburiyeti vardır. Çok sayıda gece ve derin dalışa katılmış ve sualtında yön bulma yeteneği gelişmiş liderlik vasfına sahip bir dalgıçtır. Bir teknedeki dalış organizasyonunu başından sonuna kadar organize edebilmeli ve iyi bir ilkyardımcı olmalıdır. Denizi, atmosferik olayları ve sualtı tabiatını çok iyi tanımalıdır, dalış malzemelerine ve ufak çaplı onarım işlemlerine vakıf olmalıdır. Kompresör kullanabilmelidir. Bir dalış eğitmeninin yanında ona gerek dershane ortamında gerek teknede gerekse sualtında yardımcı olarak kendini eğitmenliğe hazırlamalıdır.
CMAS BİR YILDIZ EĞİTMEN BALIKADAM
Eğitmen yardımcısıdır. Diploma imzalama yetkisi yoktur.
CMAS İKİ YILDIZ EĞİTMEN BALIKADAM
Bir, iki ve üç yıldız balıkadam yetiştirme yetkisine sahiptir.
CMAS ÜÇ YILDIZ EĞİTMEN BALIKADAM
Bir ve iki yıldız ve üç yıldız balıkadam yetiştirme ve bir yıldız eğitmen ile iki yıldız eğitmen yetiştirme yetkisine sahiptir.
KURS DİREKTÖRÜ
Üç yıldız eğitmen balıkadamlar içerisinden üst düzey standartları sağlayanlar bu ünvanı kazanır ve Federasyonun yılda bir kez düzenlediği 3 yıldız eğitmen ve rehber kurslarını yönetirler.
PADI EĞİTİM VE BRÖVE SİSTEMİ
Padi 'de CMAS dan farklı olarak balıkadamlara bazı dallarda uzman dalgıç eğitimleri de verilmektedir. Örneğin gece dalışı, derin dalış, batık dalışı, sualtı fotoğrafçılığı ve göl / akarsu dalışı gibi...
PADI OPEN WATER DIVER
(Başlangıç seviyesinde balıkadam)
Tecrübeli bir balıkadam ile birlikte maksimum 18 metreye kadar olan derinliklere kadar amatör dalışlar yapabilecek şekilde yetiştirilmiş ve sadece temel bilgiye sahip bir balıkadamdır.
PADI ADVANCED OPEN WATER DIVER
( Yetişkin balıkadam )
Hiç bir şekilde 42 metreyi aşmayacak şekilde tercihen maksimum 30 metreye kadar olan sularda dalış yapabilir. Gece dalışı ve derin dalış konusunda teorik ve pratik eğitim görmüş olmalıdır. Advanced Open Water eğitimi görmek isteyen bir kişide sualtında çok iyi bir denge ve rahatlık olması şarttır.
PADI MEDIC FIRST AID SPECIALITY
( Tıbbi ilk yardım uzmanı )
Bu uzmanlık aslında bir balıkadam kursu değildir ve hiçbir deniz eğitimi yoktur ancak bir sonraki aşama olan PADI RESCUE DIVER ( Kurtarma dalgıcı ) aşaması için görülmesi mecburi olan bir kurstur. Ancak bu kursu görmek için balıkadam olma mecburiyeti yoktur. Çok geniş bir alanda ilk yardım becerileri kazandıran bu kurs sonucunda, herhangi bir yer ve zamanda karşılaşabileceğiniz acil bir yaralanma ve kaza veya hastalık karşısında uygulayacağınız ilk yardım teknikleri öğretilmekte ve bu kurs sonucunda uluslararası bir tıbbi ilk yardım uzmanı brövesi verilmektedir.
PADI RESCUE DIVER
( Tecrübeli kurtarma dalgıcı )
Tıbbi ilk yardım kursu görmüş olmak şartıyla bu kursa katılan balıkadamlar bir dalış organizasyonu sırasında oluşabilececek her türlü kazada veya sualtında oluşabilecek her türlü stres, panik, çapariz esnasında soğukkanlı bir şekilde müdahele edebilecek ve ilk yardım yapabilecek şekilde yetiştirilir. Kurtarma dalgıçları fazla sayıda dalışı olan yetişkin balıkadamlar arasından seçilerek yetiştirilirler.
PADI DIVE MASTER
(DalışLideri)
Rescue Diver brövesini alan bir dalgıç eğer ileride Padi eğitmeni olmak istiyorsa profesyonel Padi üyeliğine adım atmak zorundadır ve bu da Padi Dive Master kursu görerek mümkün olabilir. Padi Dive Master kursunu gören bir Padi dalgıcı artık Padi Eğitmeni yardımcısı sıfatı kazanmış olur.
PADI MASTER DIVER
(Üstad Dalgıç)
Rescue Diver brövesini alan bir dalgıç, eğer aşağıda bahsedilecek olan dalışta uzmanlık kurslarından en az beşini (gece + derin + batık + göl / akarsu + sualtı fotoğrafçılığı) takip ederek, beş dalda uzmanlık kazanırsa otomatik olarak Master Diver sertifikası almaya hak kazanır ki bu derece amatör bir Padi dalgıcının, dalış hayatında ulaşabileceği son nokta olarak anılır.
PADI INSTRUCTOR
( Padi Eğitmeni )
Padi Dive Master aşamasından sonra özel bir PADI eğitmenlik kursu görüp daha sonra da PADI tarafından yurt dışından gönderilen bir sınav sorumlusu tarafından teorik ve pratik sınavlara tabi tutulan adaylardan başarılı olanlar PADI eğitmeni olmaya hak kazanırlar. Bir PADI Eğitmeni, Open Water Diver, Advanced Open Water Diver, Rescue Diver ve Dive Master derecelerinde dalgıç yetiştirebilir ancak Rescue Diver Yetiştirebilmesi için bu Padi Eğitmeninin aynı zamanda Tıbbi İlk Yardım Eğitmeni de olması gerekir zira Rescue Diver olabilmenin ön koşulu Tıbbi İlk Yardım Kursu görmüş olmaktır.
PADI MEDIC FIRST AID INSTRUCTOR
( Padi Tıbbi İlk Yardım Eğitmeni)
Ayrıca PADI eğitmenlerinden Tıbbi İlk Yardım Uzmanlık Eğitmenliği kursu görenler de ek olarak PADI MEDIC FIRST AID INSTRUCTOR (Padi tıbbi ilk yardım eğitmeni) sertifikası alırlar. Bu dereceye sahip Padi Eğitmenleri bütün seviyelerde dalgıç ve aynı zamanda da Tıbbi İlk Yardım Uzmanı yetiştirme yetkisine sahiptirler.
PADI SPECIALITY INSTRUCTOR
(Padi Uzmanlık Eğitmeni)
•Gece Dalışı
•Derin Dalış
•Batık Dalışı
•Sualtı Fotoğrafçılığı
•Göl Dalışı
gibi uzmanlıklardan en az birinde uzman yetiştirebilme yetkisini alan Padi Dalış Eğitmenlerine o uzmanlığın PADI SPECIALITY INSTRUCTOR (Padi Uzmanlık Eğitmeni) derecesi verilir.
PADI MASTER SCUBA DIVER TRAINER
(Padi Üstad Scuba Dalgıç Eğitmeni)
•Gece Dalışı
•Derin Dalış
•Batık Dalışı
•Sualtı Fotoğrafçılığı
•Göl Dalışı
gibi uzmanlıklardan en az beşinde uzman yetiştirebilme yetkisini alan Padi Dalış Eğitmenlerine PADI MASTER SCUBA DIVER TRAINER (Padi Üstad Scuba Dalgıç Eğitmeni) derecesi verilir.
EĞİTİM VE DALIŞ BRÖVELERİ ARASI GEÇİŞLER
30 Haziran 1998 tarihinde CMAS Başkanı Achille FERRERO ile PADI Başkan Yardımcısı Drew RICHARDSON imzalarını taşıyan anlaşmanın tam metni .
-Bu antlaşma hükümleri gereğince,bir CMAS dalıcısı kartını PADI' ye götürerek o kartın dengi olan kartı alması ya da bir PADI dalıcısı kartını CMAS'a götürerek o kartın dengi olan kartı alması söz konusu değildir.
-Söz konusu antlaşma hangi seviyedeki CMAS dalıcısının hangi seviyedeki PADI kursuna başlayabileceği ve aynı şekilde hangi seviyedeki PADI dalıcısının hangi seviyedeki CMAS kursuna başlayabileceğini tarif eder.
-Bu antlaşma sadece dalıcılar ile ilgilidir. Eğitmen dalıcıları kapsamaz. Antlaşma gereği uygulama şu şekildedir;
CMAS'DAN PADI'YE GEÇİŞ
A) Eğer CMAS 1 Yıldız Bröven varsa, PADI Advance Open Water Diver kursuna katılabilirsiniz.
Eğer CMAS 1 Yıldız Bröven varsa ve 9 adet kayıtlı dalışın varsa ve bu dalışların biri gece, biri navigasyon, biri derin dalış ise PADI Rescue Diver kursuna katılabilirsin.
C) Eğer CMAS 2 Yıldız Bröven varsa PADI Dive Master kursuna katılabilirsin.
PADI'DEN CMAS'A GEÇİŞ
A) Eğer PADI Open Water Diver Bröven varsa ve en az 5 dalışın varsa, CMAS 2 Yıldız kursuna katılabilirsin.
Eğer Advance Open Water Diver Bröven varsa, CMAS 2 Yıldız kursuna katılabilirsin.
C) Eğer Rescue Diver Bröven varsa ve en az 25 dalışın varsa CMAS 3 Yıldız kursuna katılabilirsin.
Antlaşmanın metni bu.
Sonuç olarak her iki sistemde de kursa katılmadan belge alamıyorsunuz. Yani Dive Master bröven olsa dahi 3 yıldız dalıcı olmak için gene bu kursa katılman gerekiyor.
Yapılacak işlem eğitmen kursa aldığı PADI dalıcısının gecici sertifikasını SCSPF ye gönderirken sertifika ekine kursiyerin PADI belgesininde fotokopisini eklemek zorunda.
GEREKLİ EĞİTİM ALMIŞ DALICILARA GEREKSEDE YENİ BAŞLAYACAK DALICI ADAYLARINA TAVSİYELERİM
1.Brove almak için değil,öğrenmek için eğitim alın.
2.18 mt. den daha derine dalmaya heves etmeyin.
3.Dalış anında asla nefes tutmayın.
4.Asla hızlı çıkış yapmayın. Daima kontrollü çıkış yapın.
5.Dalış birlikte başlar,birlikte biter.