Gönderen Konu: Dalış için özel bir sağlık şartı var mı?  (Okunma sayısı 5523 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7750
    • insan ve doğa
Dalış için özel bir sağlık şartı var mı?
« : 15 Ekim 2009, 23:15:29 »
Dalanların birçok sporcudan veya sportif aktivite yapanlardan farklı bir sağlık yapısına sahip olması gerekmiyor. Fakat kalp, astım, orta kulak rahatsızlıkları gibi birçok hastalık dalış yapabilmenize engeldir. Dalışa başlarken dalış hekimlerine kontroller yaptırılması yararlıdır. Dalış için çok özel fiziksel şartlar gerekmemekle birlikte kararı bir sualtı hekiminin vermesini öneririz. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi ve GATA, sualtı hekimliği anabilimdalına sahipler. Bu bölümlerin hiperbarik oksijen tedavisi ve sualtı hekimliği üzerinde uzmanlıkları bulunuyor. Amatör ve profesyonel dalgıçların başlangıç muayeneleri yapılarak dalışa engel bir hastalıklarının olup olmadığı araştırılıyor ve kişilere dalışa uygun ise "dalabilir raporu" veriliyor. Ayrıca dalışa bağlı hastalıklar da sahip oldukları basınç odaları yardımıyla bu kliniklerde tedavi edilmekte.

Ayrıntılı bilgi için: İ.Ü. Çapa Tıp Fak. 0212 414 22 34 - GATA: 0216 345 02 95

Dalış sırasında yaşanabilecek sağlık sorunları nelerdir?
Dalış hastalıklarının çok büyük bir kısmı yüzeye çıkış esanasında olur. Ani basınç ve ısı değişiklikleri farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Emboli, vertugo, çeşitli barotravmalar en bilinen dalış hastalıklarıdır. Bu tür sorunları yaşamamak için dalışın temel kurallarına uymak gerekir. Sualtında asla nefes tutulmamalıdır. Hızlı değil, uzun nefes alımı ve verimi yapmak gerekir. Su yüzeyine çıkarken çıkış hızı 10 m/dk'yı geçmemelidir. Bunu ölçmek zor olacağı için, çıkarılan kabarcığın en küçük şekilde olmasına dikkat etmek yeterlidir. Aksi takdirde vurgun yiyebilirsiniz. İniş hızı da 25 m/dk'dır. Bu aşıldığında vertugo denilen baş dönmesi sorunu yaşanır. Böyle bir durumda hemen başınızın döndüğünü dalış eşinize veya ekip liderine belirtmeniz gerekir. (elinizi başınızın yanına getirip parmağınızla daire çizerek) Bu durumda dalış lideri ya da dalış eşiniz size yardım edecektir. Eğer yakınınızda size yardım edecek biri yoksa, çevrenizdeki bir kayaya tutunmak bir yöntem olabilir. Tutunacak bir şey yoksa, orta sudaysanız kendinize sarılmanız işe yarayabilir. Kaçınılması gereken, panikle hızla yüzeye çıkmaktır. Çünkü baş dönmesiyle yukarı çıkıyorum diye, yana veya dibe doğru gitme ihtimaliniz vardır. Bunu anlamanın yolu da kabarcık çıkarmaktır. Kabarcıklar her zaman yüzeye doğru yönelir.

Derinlik sarhoşluğu nedir?
Kullandığımız havanın içinde bulunan nitrojen gazı belli derinliklerde bünyemiz üzerinde narkotik bir etki yaratır. Buna "derinlik sarhoşluğu" adı veriliyor. Soluduğumuz hava içindeki azot (nitrojen) gazının basınç altında anestezik bir etkisi vardır. Alkol etkisine benzer bir etki yaratır. Nasıl alkol kişiden kişiye değişik etki gösterirse azot (derinlik) sarhoşluğunun da kişiden kişiye değişen semptomları vardır. Daha sığda olma ihtimali bulunmakla birlikte 30 metre ve daha derinlerde de ortaya çıkar.

 

Derine daldıkça derinlik (azot) sarhoşluğu riski artar. Bu bazen hafif baş dönmesi, endişe veya mutluluk hissi duymayla başlamakla beraber hareketlerde koordinasyonsuzluğa ve hayal görmeye kadar gidebilir. Herkesin başına gelebilir, bulunulan derinlikten biraz yükselerek etkisi ortadan kaldırılır, kalıcı bir etkisi yoktur. Dalıcı uzun zaman dalmamış ise ya da yorgunken yapılan dalışlarda daha sık olur. Ancak kötü şöhreti kadar sık kazalara neden olmaz.

Tags: