Gönderen Konu: Neden muz bir meyvedir ama çilekler değil?  (Okunma sayısı 7305 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7787
    • insan ve doğa
Neden muz bir meyvedir ama çilekler değil?
« : 19 Nisan 2024, 09:45:43 »
Çilek bir meyve değildir. Ancak bilimsel olarak muz bir meyvedir. Peki sorun nedir? Meyveleri tanımlamak neden bu kadar zor?


Muz bir meyve midir?

İsmine rağmen çilek gerçek bir meyve değildir. Ahududu ya da böğürtlen de değil. Ancak bilimsel açıdan bakıldığında muz da patlıcan, üzüm ve portakal  gibi bir meyvedir .

Peki sorun nedir? Meyveleri tanımlamak neden bu kadar zor?

Davis Kaliforniya Üniversitesi'nden bitki bilimleri profesörü Judy Jernstedt, meyve isimlendirmesindeki tutarsızlığın, bilim adamlarının bu kelime için kesin bir tanım bulmasından binlerce yıl önce insanların belirli meyvelere "meyveler" adını vermesi nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. Jernstedt, genellikle insanların meyveleri bitkilerden toplanabilen küçük, yumuşak meyveler olarak düşündüklerini ancak bilimsel sınıflandırmanın çok daha karmaşık olduğunu söyledi.

Meyve nedir?
Botanik açıdan konuşursak, bir meyvenin üç farklı etli katmanı vardır: ekzokarp (dış kabuk), mezokarp (etli orta) ve endokarp (tohumları tutan en iç kısım). Jernstedt, WordsSideKick.com'a, örneğin, bir üzümün dış kabuğunun ekzokarp olduğunu, etli orta kısmının mezokarp olduğunu ve tohumları tutan jöle benzeri iç kısımların endokarpı oluşturduğunu söyledi.


Bir meyvenin meyve sayılabilmesi için tek yumurtalığı olan bir çiçekten gelişmesi gerekir.

Aynı katmanlı yapı, muz ve karpuz da dahil olmak üzere diğer meyvelerde de görülür, ancak eksokarpları sırasıyla kabuk ve kabuk şeklini alarak biraz daha serttir. ("Sazan" son ekinin , çiçeğin dişi organı olan pistili ifade eden "karpel" kelimesinden geldiğini  söyledi Jernstedt.)

Ayrıca bir meyvenin meyve olabilmesi için iki veya daha fazla çekirdeği olması gerekir. Jernstedt, bu nedenle tek çekirdekli bir kirazın meyveyi kesmediğini söyledi. Bunun yerine, diğer etli meyveler gibi, ince kabuklu ve ortasında bir tohum bulunan çekirdeği olan kirazlara da sert çekirdekli meyve denildiğini söyledi.

Ayrıca Jernstedt, meyvenin meyve olabilmesi için tek yumurtalığı olan bir çiçekten gelişmesi gerektiğini söyledi. Yaban mersini gibi bazı bitkilerde tek yumurtalıklı çiçekler bulunur. Dolayısıyla yaban mersinin gerçek bir meyve olduğunu söyledi. Domates, biber, kızılcık, patlıcan ve kivi gibi meyvelerin de tek yumurtalıklı bir çiçekten geldiğini söyledi.

Çilek ve  ahududu gibi diğer bitkilerin birden fazla yumurtalığı olan çiçekleri vardır.

Jernstedt, "Ahududuların küçük alt birimleri var" dedi. "Bu küçük alt birimlerin her biri ayrı bir yumurtalıktan geliyor. Ve bu alt birimlere aslında sert çekirdekli meyveler deniyor."

Her sert çekirdekli meyve bir tohum içerir; Jernstedt'e göre yabani ahududu ve böğürtlenin bu kadar çıtır olmasının nedeni budur. Jernstedt, bu tür meyvelerin çok sayıda sert çekirdekli meyveden oluşması nedeniyle bunlara toplu meyve denildiğini söyledi. Çilek de toplu bir meyvedir, ancak birden fazla sert çekirdekli meyveye sahip olmak yerine, birden fazla akene, yani meyvenin yüzeyinde her biri bir tohum içeren küçük sarı ovallere sahiptir.


Diğer meyveler gibi muz da üç etli katmandan oluşur: dış kabuk, yumuşak orta kısım ve tohumların bulunduğu en iç kısım.

New York'taki Cornell Üniversitesi'nde meyve yetiştiricisi olan Courtney Weber, portakalların hesperidium adı verilen bir meyve alt türü olduğunu söyledi. Diğer meyveler gibi  portakallar da üç etli katmana sahiptir , iki veya daha fazla tohuma sahiptir ve bir çiçek ile bir yumurtalıktan gelişir. Ancak Weber, narenciye meyvelerinin, bu meyveleri diğer meyvelerden ayıran ve onlara alt tür statüsü veren bir özellik olan farklı bölümler içerdiğini söyledi. (Jernstedt, bölümlerin sayısının halı sayısıyla ilgili olduğunu söyledi.)

Jernstedt, genel olarak meyve sınıflandırmasının "bir tür kaotik" olduğunu söyledi. "Bilim insanları da böyle düşünüyor. Meyve sınıflandırmasına her zaman bir düzen getirme girişimleri oluyor. Ancak bu birkaç yüzyıldır devam ediyor, o yüzden yakında çözülecek diye nefesinizi tutmayın."

Başka bir deyişle, bilim adamlarının onlara nasıl bakacağı düşünülmeden evrimleşen doğanın birçok meyvesini sınıflandırmak zor olabilir.

Webber, WordsSideKick.com'a "Çiçekli bitkiler tohum üretmek ve bu tohumu dağıtmak için çeşitli yollar geliştirmiştir" dedi. "Yediğimiz etli meyve türlerine sahip olmak, doğanın hayvanlara bu meyveyi ve tohumu yemesini ve  dağıtmasını sağlamanın bir yoludur ."

Kaynak : https://www.livescience.com/57477-why-are-bananas-considered-berries.html
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2024, 09:48:15 Gönderen: GeZGiN »

Tags: