Gönderen Konu: Meyve ve sebzeler arasındaki fark nedir?  (Okunma sayısı 7308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7787
    • insan ve doğa
Meyve ve sebzeler arasındaki fark nedir?
« : 19 Nisan 2024, 09:56:39 »
Meyve ve sebzeler arasındaki fark nedir ve domates neden meyve olarak kabul edilir?



Meyve ve sebzeler arasındaki fark nedir? İlk bakışta bu sorunun cevabı oldukça basit görünebilir. Hatta çok açık. Çilek gibi tatlı ve sulu ise meyve olmalıdır. Havuç gibi lezzetli ve lifliyse sebze olmalı. Peki bu iki besin grubu resmi olarak bu şekilde mi tanımlanıyor? Yoksa dikkate alınması gereken başka hususlar var mı? 

Bazı insanların domatesi bir meyve olarak gördüğünü duymuşsunuzdur. Ancak domates bazen meyve, bazen de sebze olarak sınıflandırılabilir. Bunun nedeni , Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin (EUFIC) açıkladığı gibi, kesin tanımların bahçıvan mı yoksa şef mi olduğunuza bağlı olmasıdır . Üstelik diliniz ve menşe ülkeniz de bu konuyu nasıl algıladığınızı etkileyebilir.

Burada farklı tanımlara göre neyin meyve olduğunu, neyin sebze olduğunu açıklayacağız. Şaşırmış olabilirsiniz!

Çoğu insan konuya mutfak açısından bakacaktır. Bu durumda meyve ve sebzeler tat ve aromalarına göre ayrılır. Bu tanıma göre meyveler tatlı veya ekşi, sebzeler ise daha yumuşak ve tuzludur. Bu iki besin grubunun mutfakta kullanım alanları da farklı olacaktır. Meyveler ağırlıklı olarak tatlılara, smoothie'lere veya meyve sularına eklenecek, sebzeler ise doyurucu bir garnitürün veya ana yemeğin bir parçasını oluşturacak.

Ancak meyve ve sebzeleri oluşturan şeyler bir botanikçiye tamamen farklı görünecektir. Meyve ve Sebzelerin Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Biyokimyası kitabına göre meyveler, çiçekli bir bitkinin yumurtalığından gelişen tohum taşıyan yapılardır. Bu, domates, salatalık, biber , kabak, kabak, patlıcan, mısır taneleri, fasulye ve bezelye kabukları gibi 'sebzelerin' aslında meyve olduğu anlamına gelir . Oysa sebze, yapraklar (ıspanak, marul, lahana), kökler (havuç, pancar, şalgam), saplar (kuşkonmaz), yumrular (patates) gibi bir bitkinin meyve olmayan herhangi bir yenilebilir kısmıdır. soğanlar (soğan) ve çiçekler (karnabahar ve brokoli).


Marul ve diğer yeşil bitki yaprakları sebze olarak sınıflandırılır.

Meyve ve sebzeleri nasıl algıladığınız aynı zamanda nereden geldiğinize ve konuştuğunuz dile de bağlı olabilir. 2011 yılında Public Health Nutrition dergisi bu kültürel farklılıkların kapsamını ortaya koyan bir anket yayınladı. Bulgulara göre, ABD'deki yetişkin katılımcıların %20'si pirinci bir sebze olarak değerlendiriyor. İngilizce konuşanlarla karşılaştırıldığında, İspanyolca konuşanların pirinci sebze olarak adlandırma olasılıkları daha yüksekti. Öte yandan Çince konuşanların bunu yapma olasılığı daha düşüktü. Çoğunlukla sebze kategorisinde gruplandırılan fasulye konusunda da görüşler ayrışıyor. İspanyolca konuşanlarla karşılaştırıldığında, İngilizce konuşanların onları sebze olarak etiketleme olasılığı daha yüksekti.

Meyve ve sebzeler arasındaki farka ilişkin tartışma bazen o kadar hararetli bir noktaya ulaşabiliyor ki kanun devreye girmek zorunda kalıyor. 1893'te Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin Nix davasında. v. Hedden davasında mahkeme, Mercer Law Review'da açıklandığı gibi, ithal domatesin (daha az vergilendirilen) bir meyve olarak değil, bir sebze olarak vergilendirilmesi gerektiğine oybirliğiyle karar verdi . Mahkeme, domatesin botanik bir meyve olduğunu kabul etti, ancak meyve ve sebzenin "sıradan" tanımları olarak adlandırdıkları, mutfakta kullanılan tanımları kullandı.

Başlangıçta Live Science'da yayınlandı. Bu makale 24 Ağustos 2022'de Canlı Bilim Sağlık Yazarı Anna Gora tarafından güncellendi.

Kaynak : https://www.livescience.com/33991-difference-fruits-vegetables.html

Tags: