Kocapelit, Sapsız Meşe (Quercus petraea subsp. pinnatiloba)
Kışın yaprağını döken, 30 m’ye kadar boylanabilen dar tepeli ağaçlardır. Kabuk düzenli ve dar aralıklarla boyuna derin çatlaklı, açık gri-kahverengidir. Sürgünler genellikle kırmızımtırak kahverenginde, çıplak, lentiseller belirgindir. Yaprak sapı 1-3.5 cm uzunluğundadır. Meyve bir yılda olgunlaşır. Kadeh yarıküre veya armut biçiminde, 10-20 mm çapındadır. Kadeh pulları birbiri üzerine sıkıca kapanmış, dipleri belirgin olarak yumru gibi çıkıntılı veya düz, basık ya da gevşek olup uçları kahverengi ve tüylüdür. Kadeh palamut’un 1/2 veya 2/3’ ünü içerisine almıştır. Kadeh sapsız veya kısa (bazen yaprak sapı uzunluğuna erişebilen) bir sap ucunda yer alır1
Genel yayılışını Avrupa, Balkanlar, Anadolu, Iran ve Kafkasya’ya yapan bu türün ülkemizde oldukça geniş bir yayılış alanı vardır. Türkiye’de dört takson ile karşımıza çıkar, üçü adeti alt tür olarak kayıtlıdır.
Meşe ağacı tıbbi kullanımının uzun bir geçmişi vardır. Antiseptik, bir antienflamatuar, sıkıştırıcı, dekonjestan, hemostatik ve tonik olarak da değerlendirilir. Kabuğu kaynatılırsa kronik diyare, dizanteri, aralıklı ateş, kanama, vb tedavisinde faydalıdır. Harici olarak, yaralar, deri döküntüleri, boğaz ve ağız enfeksiyonları, genital enfeksiyonlarda duş alınırken kullanılır. Ağaç üzerinde üretilen Herhangi ur, kuvvetle büzücü ve kanamalar, kronik ishal tedavisinde kullanılabilir. Dalak ve safrakesesi bozukluklarının tedavisinde kullanılmıştır.