Gönderen Konu: Çarkıfelek (Passiflora incarnata)  (Okunma sayısı 10105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7791
    • insan ve doğa
Çarkıfelek (Passiflora incarnata)
« : 19 Mayıs 2023, 12:03:13 »

Çarkıfelek

Çarkıfelek bitkisi Çarkıfelekgiller (Passifloreace) familyasına ait bir türdür. Halk arasında saat çiçeği olarak da bilinir. Çok yıllık bir bitkidir. Boyları 2-3 metreyi bulabilmektedir. Sarmaşık bir bitki özelliğine sahip, yaz boyu açan gösterişli çiçeklere sahiptir. Çiçeklerin rengi mor ve mavi karışımlı büyüleyici renkleri vardır. Kışın yaprak döker. Sarmaşık yapısıyla bahçelerde duvar diplerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Balkon ve teraslarda saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.

İklim İsteği - Ülkemizde ılıman iklimin görüldüğü yerlerde yetişmesi mümkündür. Soğuğa (-5 derece) çok dayanıklı değildir. Soğuğa maruz bırakılırsa yaprak döker. Kışı sert geçen yerlerde don zararına karşı iç mekana alınarak yetiştirilebilir. Direk güneş ışığına maruz bırakılmamalı yarı gölgelik yerlerde yetiştirilmesi uygundur.

Toprak İsteği - Çarkıfelek bitkisi çok toprak ayırt etmez. Drenajı iyi nemli topraklar tercihidir. Kireçli topraklarda yetişmesi pek uygun değildir. Toprak yapısını iyi olması çiçeklenmeyi artırıcı bir etkiye sahiptir.

Sulama İsteği - Yaz aylarında çiçeklenme durumunda olduğu için bitki su stresi yaşamamalı ve düzenli bir şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında ise toprak nemini kontrol edilerek sulama yapılması yeterli olacaktır. Kış ayında verilen suyun oda sıcaklığında dinlendirilerek verilmesi önerilmektedir.

Gübreleme İsteği Ve İlaçlama Zamanı - Çarkıfelek bitkisi gübreleme işlemi için dikim zamanından 2 aya kadar sonra osmocote cinsi gübrelerle gübreleme yapınız. Yavaş salınımlı olduğundan 9 ay gübreleme yapmanıza gerek kalmaz. Bitkide oluşan hastalık ve zararlılara karşı uygun fungusit ve insektisit verilebilir.

Dikimi için yılın 12 ayı yapılabilir. Dikim arası mesafe 1-2 metre olabilir. Tohum veya gövde çeliği ile çoğaltılabilir. Nisan ayında alınan çelik suda köklendirme işlemi yapıldıktan sonra istenilen yere dikimi kolaylıkla yapılır. Budama her yıl istenilen şekilde yapılır.


Fidan Gelince Yapılacaklar - Bitki paketten çıkarılarak sulanmalı ve ekileceği zamana kadar serin yerde bekletilmelidir. Genelde iki adet dikilecek olursa daha fazla ve kaliteli çiçekler verecektir. Çünkü birbirini döllemesi gerekir.

Tags: