Gönderen Konu: Orkide Çiçeği Çoğaltma  (Okunma sayısı 3197 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7765
    • insan ve doğa
Orkide Çiçeği Çoğaltma
« : 19 Ağustos 2015, 23:12:39 »
https://www.youtube.com/watch?t=206&v=Ps2PzjzJrfQ

Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Orkide evde basit tekniklerle çoğaltılabilen bir çiçek türüdür. Ancak tohumdan orkide yetiştirmek laboratuvar koşullarında yapılabilen zor bir işlemdir. Evinizdeki orkideyi çoğaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri ayırma tekniğidir. Ayırma yöntemiyle orkide çoğaltmak için orkidenizin gelişkin olması gerekir. Bu yöntemde orkidenin ana gövdesi yanında yetişen sürgünleri farklı bir saksıya alarak büyütebilirsiniz.
Başka bir orkide çoğaltma yöntemi ise doku kültürü yöntemidir. Bunun için sağlıklı bir orkideden alacağınız kök, yaprak ya da sapları kullanabilirsiniz.
Farklı bir yöntem de keiki tekniğidir. Bu teknikte orkidenin bebek yaprak ya da kökleri alınarak yetiştirilir.

Orkidenin Çiçek Açması
Orkideleriniz yaprakları sağlıklı olduğu sürece çiçek açmaya elverişlidir. Fakat çiçek açma dönemi bulunduğu yer ve yaptığınız bakıma göre değişmektedir. Çiçekleri döken orkideyi sıcak fakat kalorifer benzeri yerlere yakın olmamasına, aydınlık bir yerde haftada bir kere klorsuz düzenli su vermeye dikkat etmelisiniz. Ortalama 20 gün 1 ay içerisinde yeni filiz vererek açmaya elverişli hale gelecektir.

Orkide Çiçeği Budaması Nasıl Yapılır?
Orkideler genellikle ölü kısımların çıkarılması, şekil verilme ve yeniden çiçeklendirme amacıyla budanır. Orkideleri sık budamaya gerek yoktur. Budama işlemi Eylül Kasım ayları arasında yapılmalıdır. Orkideler fungal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı son derece duyarlı olduğundan budama işlemi yapılırken elimizi anti bakteriyel bir sabunla temizleyip budama işlemine başlamalıyız. Budama da kullanacağımız makas seyreltilmiş çamaşır suyuyla dezenfekte edilmiş olmalı eğer bir kaç farklı bitkide kullanılacaksa her bitkiye geçişte çamaşır suyu dolu kovaya 1-2 dakika batırılmak suretiyle kullanılmalıdır.
Budama da kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerden kesilip çıkarılmalı gövdeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Canlılığını yitirmiş ölü kökler temizlendikten sonra tarçın veya kömür tozu serpilerek bakteri oluşumu engellenmelidir.

Orkide Çiçeğinde Saksı Değişimi
Orkidelerinizin saksı değişimini türlere göre değişiklik gösterebilir. Saksı değişiminde orkidenizin saksı harcının durumuna bakmak gerekir. 2-3 yılda bir saksı değişimi yapmak yeterlidir. Orkidenizde kahverengileşmiş ölü kökler varsa ya da bitki kökleri aşırı çoğalıp saksıdan aşırı taşıyorsa saksı değiştirebilirsiniz. Bu işlemi orkideniz çiçeklendikten sonra ya da ilkbahar mevsiminde büyüme döneminde uygulayabilirsiniz.
Saksınızı değiştirmek için bir elle bitkinizi ters çevirebilecek gibi tutup diğer elinizle bitkiyi saksıdan hareket ettirerek çıkartabilirsiniz. Bitkiyi saksıdan çıkarttıktan sonra köklerini suya tutarak harçlarından temizleyebilirsiniz.

Orkide Çiçeği Hastalıkları
Orkideler de yaygın olarak görülen hastalıklar arasında yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük ve kahverengi benek hastalığı görülmektedir. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz havalandırmadan kaynaklanır. Yaşam koşullarının hassasiyet gerektirmesinden dolayı nem ve sıcaklık dengesinin bozulması bu tür hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bakteriyel hastalık çok hızlı yayılır bu nedenle birkaç gün içinde bitkiyi çürütebilir. Orkidenizin yaprağında yarı saydam ve ıslaklık görülebilir ilerledikçe kötü kokulu ıslaklıkla yapraklarını bakteriyel hastalık nedeniyle atabilir. Enfeksiyon kapan orkideyi diğer sağlıklı orkidelerden hastalığın bulaşmaması için ayırmak gerekir. Sterilize edilmiş bir makas ya da bıçakla sararmış çürümeye başlamış yaprakları orkidenizden ayırmalısınız.
Kahverengi benek hastalığı: yaprağın herhangi bir yerinde küçük, yumuşak sulu bir kahverengi benek olarak görülür. İlk aşamada mat, kirli yeşil bir görünüme sahiptir.. Hastalık ilerledikçe kahverengi siyahımsı renk ve kurumuş bir hale dönüşür. Tedavi edilmezse bitkinin tamamen ölümüne sebep olabilir. Yine steril bir alet yardımıyla hastalıklı bölgenin sağlıklı bölgeye kadar temizlenmesi gerekir. Diğer bir sorun ise mantarlardır. Mantarlar orkideler de çeşitli sorunlara neden olabilirler.. Mantar hastalıklarının oluşmasına engel olmak için nem ve ısı dengesinin iyi ayarlanması gerekmektedir, çünkü orkide yaşam koşulları mantar oluşumu için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir.
Çiçek yanıklığı: diğer yaygın mantar hastalığı çiçek yanıklığı olarak bilinir. Orkide çiçekleri üzerin de küçük kahverengi veya siyah renkler de noktalar şeklinde yanıklar görebilirisiniz. yüksek nem ve çiçek üzerinde su damlacıkları kalması bu hastalığa sebep olmaktadır..
Mantar hastalıklarını önlemek için neler yapılabilir?
-  Serin, bulutlu ve yağışlı günler de sulama yapmanıza gerek yoktur. Akşam saati sulamayı tercih etmeyiniz.
-  Orkidenizin bulunduğu ortamı sık sık iyice havalandırınız.
-  Orkide harcınızı sık sık kontrol ediniz.
-  Temizleme kesme işlemini yaptığınız makas bıçak gibi aletlerin steril olmasına önem veriniz.
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2015, 23:24:37 Gönderen: GeZGiN »

Tags: