Gönderen Konu: Kalp Krizi & Beyin Kanaması İlkyardımları  (Okunma sayısı 13123 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7885
    • insan ve doğa
Kalp Krizi & Beyin Kanaması İlkyardımları
« : 12 Ekim 2009, 23:45:20 »
Arkadaşlar televizyondan en son izlediğim kadarıyla çok genç bir arkadaşımız paintball oynarken kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Uzmanlar tarafından konu adrenalini yüksek bir spor yaptığı için kalp krizinin tetiklendiği. Bu tür durumlarda yapmanız gerekenleri araştırdım gerçekten işe yarıyormuş, sizlerin de okuyarak bilinçlenmesini istedim.

KALP KRİZİ

KALP KRİZİ geçiriyorsunuz.Tek başınasınız.. Ne yapmalısınız.

Birden biri göğsünüzde başlayan, kollarınıza ve çenenize doğru müthiş ve korkunç bir ağrı hissediyorsunuz. En yakın hastaneye sadece 10 dakikalık bir mesafedesiniz. Ama oraya ulaşabileceğinizden emin değilsiniz. ve bir insan kalp krizi geçirmeye başladığından itibaren bilincini kaybetmesi sadece 10 SANİYE sürer.

NE YAPACAKSINIZ ?

İlk yardım kurslarına gitmeyi akıl edebilecek kadar akıllı biriydiniz. Ama malesef böle bişeyi yapmadınız.

Tek başınıza kalp krizi geçiriseniz nasıl hayatta kalacaksınız? Pek çok kalp krizi geçiren insan genelde yalnız başına oluyor. Kendisine yardımcı olacak birileri olamıyor. ve bu konuda ne yapması gerektiğini bilmiyor.

CEVAP :

Paniğe kapılmadan kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürmeden önce her defasında derin nefes alın. Kuvvetli olsun öksürükleriniz. Sanki vücudunuzdaki balgamı atmaya çalışırmış gibi güçlü olsun öksürükleriniz. Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün. Bunu ya yardım gelinceye dek, yada kalp atışlarınız normale dönünceye kadar yapmaya devam edin.

NEDEN :

* Derin nefes almak ciğerleri OKSİJENLE DOLDURUR.
* Öksürmek kalbe tazyik yapar ve KAN DOLAŞIMINI rahatlatır.
* Kalbe uygulanan bu tazyik kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.
* Bütün bunlar bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişebilmeniz için zaman kazandırır.



BEYİN KANAMASI
Bir toplantıda, bir hanım düsüyor ve arkadaslarına bir şeyi olmadığını söylüyor. Tokezlediğini  sanıyorlar, üstüne başına çeki düzen verip oturtuyorlar. Biraz sarsılmış görünüyor ancak akşamın geri kalan kısmını da eğlenerek geçiriyor. Daha sonra kocası tum dostlarını arayarak eşinin hastahaneye kaldırıldığını bildiriyor ve hanım sabaha karşı vefat ediyor. Teşhis beyin kanaması. Norolojistin söylediğine göre boyle bir durumda hasta 3 saatin içinde getirilebilseymiş, durumu düzeltebilirmiş.

Bir insanın beyin kanaması geçirmekte oldugu nasıl anlaşılır:
1. Tebessüm etmesini isteyin. ( eğer yapamazsa felç anlamına gelmektedir )
2. İki kolunu birden kaldırmasını soyleyin.
3. Basit bir cümle söylemesini isteyin : Bu gun hava güneşli... gibi

Bunlardan birini yapamiyorsa
hemen acil i arayin.



Çevrimdışı beni benimlebirak
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 9
Ynt: Kalp Krizi & Beyin Kanaması İlkyardımları
« Yanıtla #1 : 14 Temmuz 2015, 05:23:27 »
KALP RAHATSIZLIKLARI BELİRTİLERİ


Kalp krizi nedir


Tıbbi anlamda kalp krizi demek; kalp kasının kendisini bezeyen damarların zaman içerisinde gittikçe yağ kolestrol plakları ile bir takım pıhtılarla zaman içerisinde daralıp en nihai noktada da tamamen tıkanması neticesinde o damarın beslediği kalp kasına kan gitmemesi sonucu kalp krizi olur. Bizler nasıl oksijen almadan yaşamaz isek kalp kası da kendisine kan gelmediği takdirde bu kanı alamadığı takdirde ölür ve kasılma gücünü kaybeder. Bu esnada kişiler bir takım rahatsızlıklar hissederler. Kalp krizi hayatı bir rahatsızlıktır. Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 50 sini maalesef ilk bir saat içerisinde kaybediyoruz.

Kalp krizi belirtileri

Kalp krizi belirtilerinin başında göğüs ağrısı geliyor, temeldeki niteliği ön bölümde iman tahtası denilen öndeki kemiğin arkasında sırta vurabilen kollara boyuna çeneye omuzlara yayılabilen genellikle efor ile ortaya çıkan bir ağrıdır. Kişi daha evvel yaptığı egzersizleri yapamaz hale gelir, iki kat çıktığı zaman göğsüne baskı, sıkışma yanma gibi bir şeyler yeyipte boğazına takılmış gibi bir ağrı hisseder. Kişi durur dinlenir bir kaç dakika sonra bu ağrısı geçer tekrar yürümeye devam eder kalp krizinde ise bu ağrı geçmez. Bu ağrı 20 dakikadan fazla sürüyor ise kişi kalp krizi geçirdiğinden şüphelenmeli. Bazen buna bunaltı, kusma, baş dönmesi, çarpıntı gibi şikayetlerde eklenebilir. Bu durumda kalp krizi geçirdiğinden şüphelenen kişinin ilk yapması gereken tedbir hemen 112’yi aramaktır.

Erken müdahele çok önemli


Kalp krizlerinde eğer profesyonel veren kişiler hastaların yanında olurlarsa bu ölümlerin büyük bir kısmı engellenebilir. Burada espirilerden bir tanesi hastahanaye erken müdahele edebilmektir, erken teşhisin hayat kurtarması doğrudur. Kalp krizi geçiren bir hastaya ne kadar önceden müdahele edilirse biz o kadar çabuk atlattırıyoruz bu rahatsızlıkları.

Özellikle genç yaştaki kişiler hasta olduklarını kabul etmiyorlar çoğu mide rahatsızlıkları ile karıştırıyor. Reflü hastalığı ile şikayetler benzediği için yarın giderim diye gecikmelere sebebiyet veriyoralar. Ondan sonra müdahele etsekte gecikmiş oluyor, erken müdahele kalp krizlerinde çok önemli.
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2021, 10:44:09 Gönderen: GeZGiN »

Tags: