Gönderen Konu: İrtifa hastalığı  (Okunma sayısı 6644 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7900
    • insan ve doğa
İrtifa hastalığı
« : 15 Aralık 2021, 06:35:26 »
Yüksek irtifa hastalığı, yüksek irtifada havadaki mevcut O2'deki azalmanın neden olduğu bazı ilişkili sendromları içerir. En kolay form olan akut dağ hastalığı (OHS), bir veya daha fazla sistemik belirtiyle birlikte baş ağrısı olarak kendini gösterir. Yüksek irtifa serebral ödemi (VOGM) akut dağ hastalığı olan kişilerde ensefalopati ile kendini gösterir.

Yüksek irtifa pulmoner ödem (VOL), şiddetli dispne ve hipoksemiye neden olan kardiyojenik olmayan pulmoner ödem şeklindedir. Yolcu ve kayakçılarda akut dağ hastalığının hafif formları oluşabilir. Tanı klinik belirtilere dayanır. Hafif derecede akut dağ hastalığının tedavisi analjezik ve asetazolamidi içerir. Şiddetli durumlarda, mağdurun mümkün olan en kısa sürede indirilmesi ve mümkünse kendisine ek bir O2 verilmesi gerekmektedir. Ek olarak, deksametazon yüksek irtifa serebral ödemde ve yüksek dereceli pulmoner ödem ile nifedipinde etkili olabilir.

Artan irtifa ile atmosferik basınç azalırken, havadaki O2 içeriğinin yüzdesi sabit kalır; Böylece, O2'nin kısmi basıncı irtifa ile azalır ve 5800 m'de (19.000 ft) deniz seviyesindeki basıncın yaklaşık 1 / 2'si kadardır.

Çoğu insan, gün boyunca 1500-2000 m (5000-6500 ft) yüksekliğe tırmanabilir, ancak yaklaşık% 20'si 2500 m (8000 ft) ve% 40'ı 3000 m (10 000 ft) yüksekliğe ulaşabilir. ), bu ya da bu tür irtifa hastalığı (WB) gelişir. Yükseklik hastalığının gelişmesi olasılığı, yükselme hızına, ulaşılan maksimum yüksekliğe ve yükseklikte uyuma bağlıdır.

Yükseklik hastalığı için risk faktörleri
Yüksek irtifa insanlar üzerinde farklı bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, genel olarak risk, fiziksel yükü ve muhtemelen soğuğu arttırır, risk halihazırda yüksek irtifa hastalığı olan insanlar için ve alçak irtifalarda yaşayanlar için daha yüksektir [<900 m (<3000 ft)]. Görünüşe göre küçük çocuklar ve gençler daha hassastır. Diabetes mellitus, IHD ve orta KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi hastalıklar, yüksek irtifa hastalığı için risk faktörü olarak kullanılmaz, ancak hipoksinin seyrini olumsuz etkileyebilir. Fiziksel eğitim, irtifa hastalığına karşı koruma sağlamaz.

İrtifa hastalığının patofizyolojisi
Akut hipoksi (örneğin, mühürlenmemiş bir uçağın yüksek irtifasında hızlı bir artış ile olduğu gibi), dakikalar içinde merkezi sinir sisteminin fonksiyonel durumunu değiştirir. İrtifa hastalığı, hipoksiye nörohumoral ve hemodinamik yanıtın bir sonucu olarak ortaya çıkar ve saatler veya günler içinde gelişir.

İlk olarak, merkezi sinir sistemi ve akciğerler muzdarip. Her iki sistemde de ödemin olası gelişimi ile birlikte kılcal basınç ve kılcal sızıntı artmaktadır.

Akciğerlerde, pulmoner arter basıncında hipoksinin neden olduğu artış, interstisyel ve alveolar ödemlere neden olur ve bu da oksijenlenmeyi kötüleştirir. Küçük damarların fokal hipoksik vazokonstriksiyonu, artmış basınçla hiperperfüzyona, kapiler duvarın hasar görmesine ve daha az vazokonstriksiyonlu bölgelerde kapiler kaçaklara neden olur. Yüksek irtifa hastalığının çeşitli ek mekanizmaları hakkında varsayımlar vardır; sempatik aktivitesi, endotelyal fonksiyon bozukluğu, bu artış, (belki de nitrik oksit sentaz, azalmış etkinliğe) alveol nitrik oksit konsantrasyonu düşük ve amiloridchuvstvitelnogo sodyum kanalını kusur. Bu faktörlerin bazıları genetik bir bileşene sahip olabilir.

Merkezi sinir sistemindeki patofizyolojik mekanizmalar daha az açıktır, ancak beynin hipoksik vazodilatasyonu, kan-beyin bariyerinin ihlali ve su tutma ve Na + 'nın neden olduğu beyin ödemi kombinasyonunu içerebilir . Beyin hacminin düşük olduğu BOS hacmine sahip hastaların ödeminin daha az toleranslı olduğu (yani CSF yer değiştirmesi) ve yüksek irtifa hastalığına yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğu yönünde bir öneri vardır. Atriyal natriüretik peptidin, aldosteron, renin ve anjiotensinin irtifa hastalığının gelişimindeki rolü açık değildir.

Aklimatizasyon. İklimlendirme, yüksek irtifa koşullarında insanlardaki doku oksijenasyonunu normale döndüren bir reaksiyon kompleksidir. Ancak, iklime rağmen, yüksek irtifada hipoksi tümünde görülür. Çoğu insan birkaç gün içinde 3000 m'ye (10.000 feet) kadar yüksekliğe alıştırır. İrtifa ne kadar yüksekse, uyum süresi o kadar uzar. Bununla birlikte, hiç kimse 5100 m'lik (> 17.000 feet) bir yükseklikte uzun süre kalmayı başaramaz.

İklimlendirme, dokuların oksijenlenmesini artıran fakat aynı zamanda solunumsal alkaloza neden olan sabit hiperventilasyon ile karakterizedir. Hc0 olarak Alkaloz gün içinde normale 3 adapte irtifa farklı etnik gruplar yaşayan birçok nesiller için eritrosit sayısının ve fonksiyonel yeteneği artırılması ..; pH normalleştirmek gibi idrarla atılır", havalandırma miktarı artırılabilir ve daha fazla Kardiyak output başlangıçta artar. Onun diğer birkaç yolu.

Belirtileri ve İrtifa Hastalığı Teşhisi
Yüksek irtifa hastalığının farklı klinik formları, irtifa hastalığının ayrı tezahürlerini temsil etmemektedir, ancak bir formun veya daha fazlasının değişen derecelerde mevcut olabileceği bir spektrum yaratmaktadır.

Akut dağ hastalığı
En yaygın haliyle, 2000 m (6500 ft) gibi alçak irtifalarda gelişimi mümkündür. Muhtemelen Austral dağ hastalığı - orta beyin ödemi bir sonucudur tezahür eder baş ağrısı ve aşağıdaki belirtilerden en az biri: yorgunluk, mide-bağırsak bozuklukları (anoreksi, bulantı, kusma), baş dönmesi ve uyku bozukluğu belirtileri. Fiziksel stres durumu kötüleştirir. Semptomlar genellikle 24-48 saat sonra kaldırıldıktan ve inildikten 6-10 saat sonra ortaya çıkar, fakat bazen yüksek ikincil serebral ödem ve akciğerler veya her ikisi de gelişir. Tanı klinik verilere dayanır; Laboratuvar testleri nonspesifik sonuçlar verir ve çoğu durumda gerekli değildir. Akut dağ kayak merkezleri için tipik hastalık ve bazı kurbanların geliştirme alkol (akşamdan) aşırı tüketimi veya akut viral enfeksiyonların sonuçları için onu yanlış.

Yüksek irtifa serebral ödem
Yüksek irtifa serebral ödem, baş ağrısı ve diffüz ensefalopati, çarpıcı, uyuşukluk, stupor ve koma ile kendini gösterir. Ataksi yürüyüşü güvenilir bir erken uyarı işaretidir. Nöbetler ve nörolojik defisitler (örneğin, kranyal sinir felci, hemipleji) daha az yaygındır. Optik sinir diskinin ödemi ve retinaya hemoraji mümkündür ancak tanı için gerekli değildir. Birkaç saat içinde koma ve ölüm meydana gelebilir. Yüksek irtifa serebral ödemi genellikle başka bir etiyolojik genom (örn., Enfeksiyon, ketoasidoz) komadan ayrılır. Aynı zamanda, oksipital kasların ateşi ve sertliği yoktur, kan ve BOS patolojisi olmadan analiz eder.

Yüksek irtifa pulmoner ödem
Yüksek- pulmoner ödem, genellikle irtifa> 2500 m (> 8,000 ft) hızlı çıkış sonra, 24-96 saat içinde gelişir, yükseklik hastalığı çoğu diğer formları ölümüne yol açar. Enfeksiyöz solunum hastalıkları, hatta küçük olanlar, yüksek irtifa pulmoner ödem riskini artırır. Yüksek irtifa pulmoner ödem erkeklerde daha yaygındır (yüksek irtifa hastalığının diğer formlarından farklı olarak). Yükseklikte sürekli olarak yaşamak Yüksek irtifa pulmoner ödem, eve döndükten sonra düşük rakımda kısa bir süre kaldıktan sonra gelişebilir.

Başlangıçta hastalar nefes darlığı, egzersiz toleransı ve kuru öksürük yaşarlar. Daha sonra pembe veya kanlı balgam, solunum sıkıntısı sendromu eklenir. Muayene, siyanoz, taşikardi, taşipne ve vücut ısısında orta derecede bir artış (<38,5 ° C) ile karakterizedir. Aynı frekansta lokal veya yaygın hışıltı tespit edilir (bazen bir stetoskop olmadan duyulabilir). Hipoksemi, genellikle aşırı derecede şiddetli, nabız oksimetresine göre% 40 ila 70'lik bir doygunluk ile. Göğüs radyografisi mümkün olduğunda kalbin sınırları dilate edilmez, genellikle kalp yetmezliğinde mevcut olmayan akciğerlerin (genellikle orta veya alt loblar) fokal ödemi belirlenir. Yüksek irtifa pulmoner ödem hızla ilerleyebilir; koma ve ölüm birkaç saat içinde mümkündür.

Diğer ihlaller
Yüksek irtifada, periferal ödem ve yüzün ödem görünümü. Akut dağ hastalığının diğer belirtileri olmadan baş ağrısı oldukça sık görülür.

Retinadaki hemorajiler, 2.700 m'lik (9,000 ft) düşük bir rakımda bile mümkündür, ancak çoğu zaman> 5000 m (> 16,000 ft) yükseldiklerinde ortaya çıkarlar. Genellikle, retinadaki kanamalar, görsel nokta bölgesinde oluşmazsa, herhangi bir semptomatoloji tarafından eşlik edilmez; hızlı ve komplikasyon olmadan geçer.

Daha önce radyal keratotomi geçirenlerde,> 5000 m (> 16,000 ft) ve hatta [3000 m (10.000 ft) 'den daha düşük seviyelerde ciddi görme bozuklukları mümkündür. Bu endişe verici belirtiler, inişten hemen sonra hızla kaybolur.

Kronik dağ hastalığı (Monge hastalığı) nadirdir, uzun ömürlü insanları irtifada etkiler. Yorgunluk, nefes darlığı, ağrı, belirgin polisitemi ve bazen tromboembolizm ile kendini gösterir. Hastalığa sıklıkla alveoler hipoventilasyon eşlik eder. Hastalar indirilmeli; kurtarma yavaştır ve yüksekliğe dönüş bir nüksetmeye neden olabilir. Tekrarlanan flebotomi, polisiteminin şiddetini azaltabilir, ancak nüks olabilir.

Yükseklik hastalığının tedavisi
Akut dağ hastalığı. Tırmanma durdurulmalı ve semptomlar ortadan kalkıncaya kadar fiziksel efor azaltılmalıdır. Diğer tedaviler arasında akışkanlar, baş ağrıları için analjezikler, kolay bir diyet bulunur. Şiddetli semptomlarla, 500-1000 m'lik (1650-3200 ft) hızlı bir iniş genellikle etkilidir. İçeride günde iki kez 250 mg kadar olan asetazolamid semptomları azaltabilir ve uykuyu iyileştirebilir.

Yüksek irtifa serebral ödem ve yüksek irtifa pulmoner ödem. Hasta derhal yüksekliğinden tahliye edilmelidir. İniş gecikmeli ise, tam dinlenme ve O2 inhalasyonu gereklidir. İniş mümkün değilse, O2 inhalasyonları, portatif bir hiperbarik torbadaki preparatlar ve sızdırmazlık, zaman kazanmanızı sağlar, ancak inişin terapötik etkisini değiştiremez.

Yüksek irtifa serebral ödem nifedipin dil başına 20 mg, daha sonra 30 mg uzun etkili tabletler pulmoner arterdeki basıncı azaltır. Diüretikler (örneğin, furosemid) kontrendikedir. Beynin yüksek irtifa ödemi olan kalp etkilenmez ve digitalis preparatlarının atanması pratik değildir. Hızlı iniş ile, yüksek irtifa serebral ödem genellikle 24-48 saat içinde çözülür.Günümüzde yüksek irtifa ödeminin varlığında, büyük olasılıkla bir nüks ve bu bilinmelidir.

Irtifa akciğer ödemi (akut ve ağır dağ hastalığı) deksametazon, 4 mg her 6 saatte bir, ardından ilk 8.4 mg, yardım ettiği. Bu kas içine ya da damar içine, deri altına, ağızdan uygulanabilir. Günde iki kez 250 mg asetazolamid ekleyebilirsiniz.

Yükseklik hastalığının önlenmesi
Çok miktarda sıvı tüketmek önemlidir, çünkü yüksek hacimde kuru havanın yüksek oranda su kaybını arttırması ve hafif hipovolemiyle dehidratasyon semptomları yoğunlaştırır. Tuz eklemekten kaçınmak daha iyidir. Alkol, akut dağ hastalığını şiddetlendirir, uykuyu kötüleştirir, solunum bozukluklarını artırır. İlk birkaç günde, kolayca sindirilebilen karbonhidratlar (örneğin, meyveler, reçeller, nişastalar) içeren küçük porsiyon yiyeceklerin sık kullanılması tavsiye edilir. Fiziksel preparasyon, yüksekliğe karşı yük direncini artırmasına rağmen, bu, herhangi bir irtifa hastalığı biçimine karşı koruma sağlamaz.

Yükseliş. Yükselişin kademeli olması,> 2500 m'lik (> 8000 ft) bir rakımda son derece önemlidir. İlk gece 2500-3000 m (8000-10 000 feet) yükseklikte olmalı, eğer daha yüksek bir irtifada geceyi geçiriyorsa, o zaman ilk gecenin olduğu yerde, dağcılar 2-3 gece daha geçirmelidir. Bundan sonraki her gün, lojman yüksekliği yaklaşık 300 m'ye (1000 ft) yükseltilebilir, ancak gün içinde daha yüksek artışlar olmasına rağmen, uyku için zorunlu inişe izin verilir. İnsanlarda irtifa hastalığının belirtileri ortaya çıkmadan yükselme kabiliyeti değişir, genellikle gruba en yavaş katılımcı tarafından yönlendirilir.

Iklimlendirme çabuk biter. Birkaç gün boyunca daha düşük bir rakımda kaldıktan sonra, iklimlendirilmiş dağcılar yavaş yavaş tekrar yükselmelidir.

Tıbbi preparatlar. Aktazolamid 125 mg her 8 saatte akut dağ hastalığı olasılığını azaltır. İlaç uzun bir etki ile kapsül şeklinde mevcuttur (günde bir kez 500 mg). Acetazolamide çıkış gününde alınabilir; onun etkisi karbonik anhidrazı inhibe eder ve böylece akciğerlerin ventilasyonunu arttırır. Yatmadan önce ağızdan 125 mg kadar olan Acetazolamide, solunum hızını (yüksek irtifada neredeyse evrensel uyku yolu) azaltır ve böylece kandaki O2'nin kısmi basıncında akut düşüşleri önler. İlaç sülfanilamid preparatlarına alerji durumunda kontrendikedir. Asetazolamidin analoglarının hiçbir avantajı yoktur. Acetazolamid parmakların uyuşmasına ve parestezisine neden olabilir; Bu semptomlar iyi huyludur, ancak etkilenen kişiyi rahatsız edebilir. Asetazolamid kullanan hastalar için gazlı içecekler tatsız olabilir.

Yükseklikte uyku sırasında düşük O2 akışı etkilidir, ancak hantal ekipmana bağlı olarak elverişsizdir.

Bir tarihte yüksek irtifa serebral ödem atağı geçiren hastalar, günde 2 kez 20-30 mg'lık nifedipin uzamış eylemi profilaktik olarak almalıdır. İnhalasyonel beta-adrenomimetikler etkili olabilir.

Analjezikler irtifa ağrısını önleyebilir. Deksametazonun profilaktik kullanımı önerilmez.

Tags: