Gönderen Konu: Mersin Trekking Parkurları  (Okunma sayısı 21356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Mersin Trekking Parkurları
« : 07 Eylül 2011, 18:51:58 »
Mersin Ayvagediği'ndeki Çandır Kalesi'nin bulunduğu bölgede, görkemli bir kaya kütlesinin doğu tarafındaki antik oyma merdivenlerden yukarı çıkılır. Ayvagediği'nden kıyıya doğru gidilince Değirmendere ve Alaiye yoluyla Cehennemdere gidiş parkuru, ayrıca Fındık Pınarı ve Çağlarca arası, Lamas deresi Kanyonu boyunca Kızıl geçite kadar olan bölge yürümek için ideal bir yerlerdir.

TREKKING PARKURLARI
1-Lamas Kanyonu (Erdemli): İki tarafı dik duvarlı bir kanyondur.Ortasında Lamas Çayı akar.Çay çeşitli bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler yaparak akar.Kanyonun sol duvarında,bir zamanlar Korykos şehrine su taşıyan oyma kanalları görebilirsiniz.Patika bir yol kanyon boyunca uzanır.Yaz aylarında çayda yüzmek mümkündür.Kanyonda istenildiği kadar yürünebilir.

2-Ayva Gediği-Namrun Parkuru: Cehennem Deresinde piknik yapılarak yer yer Sedir ormanları içinde yürüyüşün mümkün olduğu bir parkurdur.2 günlük parkurdur.

3-Fındıkpınarı-Arslanköy: Bin metrenin üzerinde bir yürüyüş parkurudur.Toros Dağlarının muhteşem bitki örtüsü ve doğa güzellikleri arasında yürüyüş gerçekleştirmek mümkündür.2 günlük parkurdur.

4-Manavşa Parkuru: Yenişehir ilçesinin 21 km.kuzeyindeki Erçel(Değirmençay) beldesinin kuzeyinde çam ormanları içerisinde gidiş-gelişli bir parkurdur.Yürüyüş günlük olarak düzenlenebilir.

5-Çukurkeşlik parkuru: Portakal, Limon ağaçları ve doğal bitki örtüsü arasında bir vadi içerisinde yürüyüş tamamlanır.Günlük olarak düzenlenir.

6-Darboğaz-Namrun: Önce Bolkar Dağlarının kuzey sırtlarındaki 2200 mt.de Meydan Yaylasına çıkılıp kamp yapılır.Diğer gün Çinili Göl ve Karagöl'ün olduğu vadiden sırtlara çıkılır.Arada bir kamp daha kurularak Namru'a ulaşılır. Yürüyüş 3 günlük olarak düzenlenebilir.

7-Cehennem Deresi Vadisi: Cocak Vadisinden girilir.Ayvagediği altından çıkılır.Zorlu bir parkurdur.Yoğun ve yaşlı sedir ormanları ile kaplıdır.

8-Güzeloluk-Ereğli Parkuru: Torosların kısmen düz sırtından yürünür.Yaylalardaki Yörük obalarıyla karşılaşılan Torosları güneyden kuzeye kateden bir parkurdur.Yürüyüş 3 günlük olarak düzenlenebilir.

9-Dümbelek Düzü-Yıldız Dağı: Bilindiği gibi Bolkarlardan batıya doğru Toros Dağlarının üstü düzlüktür.Bu düzlükten güney-kuzey olarak Yıldız Dağına çıkılır.Bu mevkiinin rakımı 3150 mt.'dir.

10-Göksu deltası: Silifke ovasında kuş cennetinde Paragöl-Dalyan-Göksu Ağzı arasında 1 günlük ilginç bir doğa yürüyüşü gerçekleştirilebilir.

11-Göksu Nehri Yürüyüşü: Frederich Barbarossa Anıtından itibaren vadi içerisinde kuzey yönünde 1 veya 3 günlük yürüyüş yapılabilir.

12-Ermenek Çayı: Ermenek Çayı ve şelaleler içerisindeki manzarada yürüyüş 1 günlük olarak düzenlenebilir.

13-Dragon Çayı : Anamur ilçesi sınırları dahilinde akan Dragon çayı boyunca yürüyüş 2 günlük olarak düzenlenebilir.

14-Geçimli-Dişkeş-Köprübaşı-Kravga Parkuru: Mut ilçesinin kuzeyinde yukarı Göksu Vadisi çevresindedir.Köprübaşında 1 günlük konaklama yapılabilir.

15-Çömelek Yürüyüşleri: Muhteşem manzaralarıyla karşımıza çıkan Sason Kanyonu'nda zor ama heyecan verici bir günlük yürüyüştür.

Göğden Yaylası yürüyüşü Meyva bahçeleri arasında gidilen bir günlük yürüyüştür.

16-Doğu Sandal-Şahna Yürüyüşü: Sandal Köyü'nün doğusundan başlayıp Şahna'ya kadar uzanan bir yürüyüş parkurudur.

17-Kadıncık Vadisi Parkuru: Çamlıyayla Merkez ilçesine 10 km.mesafede yer alan Fakılar Köyünden inilen vadide Sedir,Karaçam,Meşe,Gürgen ağaçları yoğundur.Parkur içerisinde güneye inildikçe Kadıncık 1 Barajı ve gölünün muhteşem manzarası ile karşılaşılır.Doğal güzellikler içerisindeki vadide yürüyüş Fakılar köyü,Papazın Bahçesi ve mesire alanı,Çinli Dere, Tanzıt ve tescilli-koruma altındaki Ana Anrdıç'tan Çamlıyayla'ya dönülerek tamamlanır.

18-Atlılar (Sadiye) Köyü Parkuru: Kültür Turizmine elverişli bir köy olan Atlılar (eski adı Sadiye) Köyünden başlayan yürüyüş doğal güzellikler içerisinde Alanyalı ve Kızılkaya köylerinden geçilerek Cehennem Deresinin muhteşem güzelliğinde bitirilir.Yaklaşık 20 km.lik parkurun Atlılar bölümünde dağ evi şeklinde özel konaklama tesisi hizmet vermektedir.

19-Karakızderesi Parkuru: 1700 rakımlı bir yükseklikte bulunan parkur kış aylarında kar tutması nedeniyle kış turizmi içinde elverişli parkurlardan biridir.Parkur alanı içerisinde olta balıkçılığı,su sporları için ideal yerlerden biri olan Karakızderesi Göleti yer alır.Parkur Erdemli  ilçesine yaklaşık 30 km. kuzeyde ve Karahıdırlı Köyü hudutlarındadır.

20-Karagöl-Namrun Parkuru: Niğde İlinin sınırlarındaki Karagöl'den başlayıp Namrun (Çamlıyayla)'da son bulan parkur yaklaşık 20 km.dir.2700 m. rakımdan çeşitli tepe , düzlükler ve vadiler geçilerek Namrun'a inilir.Parkur 2 veya 3 günlük düzenlenebilir.İlk gün Meydan Yaylasında kamp atılır.Diğer gün sabah başlayan yürüyüş Karagöl,Çinili Göl istikametinden yürünerek boyun aşılır.Takiben ikinci bir yerde kamp atılır.Diğer gün ise Namrun'a inilir.


ANTİK İZLENİMLİ TRACKING PARKURLARI
1-Sağlıklı Köyü-Roma Yolu-Tarsus: Tarsus'un kuzeyindeki Sağlıklı Köyü civarında bir Roma Takının altından geniş ve gösterişli yola girilir.Yol Toros Dağlarını güney-kuzey aşıp İvriz'e iner.St.Paul'un 2.gezisinde bu yoldan Derbe'ye gittiği düşünülmektedir.Parkur,3 çadır konaklamalı bir parkurdur.

2-Şeytan Deresi Vadisi: Antik Olba'da Diocaiseria ve Ura şehirleri gezildikten sonra Aquaduck'ün altından vadiye girilir.Kaya mezarları ve değişik bitki örtüsü seyredilerek 7 km.yürüyüş olarak düzenlenir.Günlük parkurdur.

3-Ura-Korykos: Ura'dan Korykos Roma yolundan günlük düzenlenen yürüyüş parkurudur. Tercihen 2 günlük olarakta düzenlenir.

4-Kilikia Afrodisias Parkuru: Mersin-Antalya yolundan ayrılan 14 km.lik bir parkurdur.Orman,Dana Adası ve deniz manzaralarıyla bezenmiş parkurda yürüyüş Antik Şehire kadar uzanır.

5-Demircili (İmbrigon)-Sivri Kale Parkuru: Yoğun Antik Dönem kalıntıları arasında gerçekleştirilen yürüyüş günlük olarak düzenlenir.

6-Hançerkale-Gökburç-Tekkadın Örenyerleri Parkuru: Makilik bir alan içerisinde yoğun olarak Roma ve Bizans medeniyetlerinin görüldüğü güzel bir parkurdur.Yaklaşık 5 km.uzunluğundaki parkurda yürüyüş günlük olarak düzenlenir.

7-Karakabaklı-Işıkkale-Sinekkale Parkuru: Makilik alanda yoğun kalıntılar izlenerek yürüyüş tamamlanır.Yürüyüş günlük olarak düzenlenir.

8-Korykos Nekropol Yolu Ve Adamkayalar Parkuru: Çok miktarda kilise,lahit ve kaya mezarları arasında gerçekleştirilen yürüyüş günlük olarak düzenlenir.Yaklaşık 5 km.lik bir parkurdur.

9-Prensesin Ayak İzleri Parkuru: Silifke/Uzuncaburç ile Kızkalesi arasında yaklaşık 40 km.uzunluğunda antik kent ve kalıntılar arasında gerçekleştirilen bir parkurdur. Uzuncaburç'tan başlayan parkur güzergahında Uğuralanı-Cambazlı etabı 16 km., Cambazlı-Hüseyinler etabı 12 km., Hüseyinler-Kızkalesi etabı 12 km.'dir. Olba Kraliçesi Aba'nın yaşantısı ve hükümdarlığının geçtiği antik alanlarda düzenlenen parkurda yürüyüş 3 veya 4 günlük olarak düzenlenebilir.

« Son Düzenleme: 24 Aralık 2015, 02:36:36 Gönderen: GeZGiN »

Tags: