Gönderen Konu: Akdağ Tabiat Parkı  (Okunma sayısı 5695 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Akdağ Tabiat Parkı
« : 28 Ekim 2009, 05:00:32 »
Akdağ Tabiat Parkı Afyonkarahisar il merkezine 60 km uzaklıktaki Sandıklı ilçesine 35 km. mesafede Ankara – Antalya karayolunun sağında kalan Hocalar ilçesi yoluyla Sorkun Kasabasına kadar asfalt yol ile ulaşımı kolay ender yerlerden biridir. Sorkun’dan itibaren ise meşe ormanlarıyla başlayan ve yükseldikçe çam ağaçlarının yoğunlaştığı virajlı stabilize orman yolundan 1600 m. Yükseklikteki vadiye ulaşılmaktadır. Akdağ, Sandıklı ve Çivril ovaları arasında 2446 m.ye kadar yükselir.

Ege ve Akdeniz bölgeleri arasındaki konumu ve aynı zamanda İç Anadolu Bölgesine yakınlığı nedeniyle çok çeşitli bitki örtüsü tipleri içerir. Bitki örtüsünde yabani fındık (Corylus avellana), sarıçam (Pines sylvestris) ve adi porsuk (Taxus baccata) gibi Türkiye’deki genel yayılış alanlarından çok uzakta bulunan bazı bitkilerde yer alır. Akdağ florasında hemen 124’ü Türkiye ‘ye endemik olmak üzere yaklaşık 1058 takson kayıtlıdır. Akdağ’da son yıllarda kaydedilen bitkilerden Barbarea hedgeana yalnız bu dağa özgü olup, çok sınırlı miktarda bulunan bir endemiktir. Bu türle birlikte endemik olarak Ehrami Karaçamı (Pinus nigra, pallasiana var.pyramidata) mevcut olup, alanda Astragalus gaeobatryo, Carapenula sorgerae ve Crenosdadium siifolium gibi küresel ölçekte tehlike altında ve/veya lokal bir yayılış gösteren çok sayıda nadir bitki türü de yetişir. Alanın hâkim ağaç türleri; Karaçam, Meşe(Palamut, Kermes, Mazı, Tüylü) Ardıç (Boylu, Kokulu) tır. Ayrıca kızılçam, titrek kavak, kestane ile birlikte çok sayıda bitki türü Cistus (Laden), Hypericum (kılıç otu) , Astragalus (Geven), Thymus (kekik), Crataegus (Alıç) vs. bulunmaktadır.

Önemli bitki alanlarından olan Akdağ aynı zamanda önemli bir yaban hayatı alanıdır. Sahada yurdumuzda koruma altında olan kızıl geyik (Cervus elaphus) ve nesli tükenmekle tehlike altında olan Sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve kızıl akbaba (Gyps fulvus ) bulunmaktadır. Bunların haricinde yılkı atları, kurt, tilki, yaban domuzu, tavşan, keklik, porsuk, gelincik, sincap, sansar gibi türler ile koruma altında olan birçok kuş türü (Şahin, Akbaba Doğan, Kartal, ibibik, Florya, Baştankara, Kukumav, İskete, Arı kuşu Saka, İspinoz, Tepeli Toygar vs.) yer almaktadır.

Akdağ yemyeşil ormanları, su kaynakları, yıl boyu su taşıyan dereleri, Tokalı kanyonu, mağaraları, yaylaları(Koca yayla, sığırkuyruğu, oktur vs.) tarihi yapısı, zengin bitki örtüsü ve eş değerde yaban hayatı, Anıt ağaçları ve doğal peyzaj özellikleri ile dopdolu olup, yaylacılık, dağcılık, mağara ve kanyon gezisi, bisikletli, atlı ve yaya, doğa yürüyüşleri, botanik, kuş ve yaban hayatı gözlemciliği gibi faaliyetlere olanak sağlayacak eşsiz güzellikte tabiat harikası bir yerdir.
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2019, 22:00:00 Gönderen: GeZGiN »

Tags: