Gönderen Konu: Zakouma Ulusal Parkı / Çad  (Okunma sayısı 1089 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7753
    • insan ve doğa
Zakouma Ulusal Parkı / Çad
« : 22 Ocak 2020, 05:03:25 »
Zakouma Ulusas Parkı, vahşi yaşama yakından tanık olabileceğiniz, hayatınızda mutlaka tatmanız gereken deneyimlerden biridir. Afrika'nın en küçüğünden büyüğüne ev sahiplerini görebileceğiniz Zakouma Ulusal Parkı, vahşi doğayı sevenler için çok uygun bir mekan.

Filleri, aslanları, gergedanları ve daha pek çok büyük vahşi hayvanın en doğal hallerine şahit olacağınız Ulusal Park, bir turistik aktivite alanı olmanın dışında soyu tükenmek üzere olan siyah gergedan ve yasa dışı avlanmaya kurban giden filler için de bir koruma bölgesidir.

1963 yılında ülkenin hükümeti tarafından kurulan Zakouma Ulusas Parkı, zaman zaman Fildişi ticareti yapan kaçak avcılar tarafından tehdit altında olmuştur.

Zakouma’daki fillerin yüzde 90’ından fazlası, çoğunlukla doğudan gelen atlı Sudanlıların fildişi elde etmek için yaptıkları yarı–askeri baskınlar sırasında katledildi (bkz. National Geographic Mart 2007, “Fildişi Savaşları – Son Kale: Zakouma”). Bu baskıncılar –aralarından bazıları develere biniyor olsa da– Arapçadaki karşılığı “atlı şeytanlar”a karşılık gelen, Janjaweed (cancavid) adıyla biliniyor. Kökenleri, Sudan hükümeti tarafından desteklenip silahlandırılmalarının ardından Darfur’daki çatışmalarda amansız vurucu kuvvetler olarak görev üstlenen ve daha sonraları ise fildişi peşindeki bağımsız haydutlara dönüşen, yetenekli binicilerin oluşturduğu göçebe Arap topluluklarına dayanıyor.
 
Güneydoğu Çad’da çimenlikler ve akasyalardan oluşan bu park, içinde bulunduğumuz yüzyılın ilk on yılı boyunca fillerinin yüzde 90’ını, çoğunlukla da Sudan’dan gelen atlı haydutlar (cancavidler) nedeniyle kaybetti. AP, 2010 yılında yönetimi ele aldı ve artık filler kendilerini daha geniş bir alana yayılıp bolca yavrulayabilecek kadar güvende hissediyor.

Söz konusu kuvvetlerin Çad’da geriye tek bir sağ birey bırakmaksızın tüm filleri öldüreceği dahi düşünüldü. Ve sonrasında, Çad hükümetinin 2010 yılındaki daveti üzerine, Afrika Parkları (AP) adını alan bir özel kuruluş Zakouma’nın yönetimini ele aldı –ve kıyım birdenbire sona erdi.

2000 yılında, kıtadaki yaban hayatının hızla kan kaybetmesi karşısında endişelenen küçük bir çevreci grup tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen AP organizasyonu, ulusal parkları restore edip işletmek üzere –park sınırları içinde tam kontrole sahip olmak koşuluyla– hükümetlerle sözleşmeler imzalıyor. AP hâli hazırda dokuz ülkede toplam 15 parkın yönetiminden sorumlu. Bu parklara fon sağlama ve etkin işletim uygulamaları kazandırmanın yanı sıra, Afrika’nın en zorlu yaban alanlarının bir bölümüne sıkı güvelik önlemleri de getiriyor.

Zakouma’daki güvenlik uygulamaları, sayıları yüzü aşan iyi eğitimli ve tam teçhizatlı korucu tarafından sağlanıyor. Aralarında kadın üyelere rastlansa da çoğunlukla erkeklerden oluşan bu korucular, görev yerlerine koordineli ve stratejik açıdan çok yönlü bir operasyon aracılığıyla yerleştiriliyor. AP’nin Zakouma park yöneticisi Güney Afrikalı Leon Lamprecht bu toprakların hiç de yabancısı değil. Babasının koruculuk yaptığı Kruger Ulusal Parkı’nda büyümüş Lamprecht.

Tags: