Gönderen Konu: Karadeniz Ereğli  (Okunma sayısı 4377 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7763
    • insan ve doğa
Karadeniz Ereğli
« : 30 Eylül 2011, 11:38:39 »
Türkiye’ nin en yüksek gelir seviyesine sahip Kdz. Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde bulunmaktadır. Türkiye’nin kuzeyinde, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, 41° 17' kuzey enlemi ve 31° 24' doğu boylamı arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 782 km2dir. Ereğli'ye bağlı 6 belde ( Gülüç, Armutçuk, Gökçeler, Güneşli, Ormanlı ve Öğberler ) ve 97 köy vardır. Şehir merkezine bağlı mahalle sayısı 17'dir. Okuma-yazma oranın %99 olduğu ilçede kentleşme oranı %60'dır.
 
Erdemir'in kuruluşundan önce küçük bir balıkçı kasabası olan Zonguldak Ereğli'sinde, fabrikanın kurulmasıyla nüfus hızla artmıştır ve Zonguldak'ın en büyük ilçesi olmuştur. Yüzölçümünün %56’sını ormanlar oluşturur. İlçede 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme faaliyet gösterir. Şehirde Ticaret Odasına kayıtlı 45 anonim, 235 limited şirket, 104 kooperatif ve Ticaret Odasına kayıtlı 1.726 kuruluş bulunmaktadır. Şehirde 6 modern hastane, 200 aşkın doktor vardır. Karadeniz Ereğli Müzesi’nde 3.000’i aşkın arkeolojik eser sergilenmektedir.

Karadeniz Ereğli, sınırları boyunca 80 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Yükleme ve boşaltma olanağı olan Türkiyenin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile uluslararası nitelikte tersaneleri bulunmaktadır. Karadeniz Ereğli’ye bağlı Armutçuk (2003'de beldenin adı Kandilli olarak değiştirildi) Beldesi’nde, TTK’ya bağlı Armutçuk Müessesesi bünyesinde Taşkömürü ocakları, Karadeniz Ereğli kent merkezinde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) bulunmaktadır. Sadece Ereğli Demir ve Çelik fabrikalarında 10.000'e yakın işçi çalışmaktadır. 2006 yılında açılan yeni tersaneler bölgesi 7000 kişi ; 2007 yılında faaliyete geçen Organize Sanayi Bölgesi de 5000 kişi istihdam etmektedir.

Karadeniz Ereğli’nin kıyıları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.

Kent merkezinin nüfusu 94.600 olmasına rağmen; sosyal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. Bu nedenle gündüz saatlerinde Karadeniz Ereğli'nin nüfusu 200.000'i aşarken, araç sayısı da 60.000'i geçer. İlçeler bazında alırsak, Türkiye'de ilçe bazında kişi başına en fazla otomobil Karadeniz Ereğli'de düşmektedir(AB ortalamasına en yakın yer).

Karadeniz Ereğli’de, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve liseler ile özel okullarda 40 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Ayrıca Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı Karadeniz Ereğli Eğitim Fakültesi’nde 3.000’e yakın üniversite öğrencisi eğitim görmektedir. Karadeniz Ereğli’de her yıl haziran ayının 3. haftasında Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, temmuz ayının ilk haftası Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali (Avrupa'nın en büyük festivali) ve aralık ayının 2. haftasında Uluslararası Hamsi Festivali (Guinness rekorlu) düzenlenmektedir.

Karadeniz Ereğli denince çilek, taş kömürü ve Erdemir gelir akıllara. Osmanlı çileği diye tabir edilen küçük, pembemsi rengi ve kendine has aromasıyla ünlü olan bu çileğin reçeli çok meşhurdur.

Zonguldak'tan bağımsız gibi görünen, gelişmiş bir yerdir. Karadeniz'in incisi olarak da anılır. Öyle ki 2006 yılında Zonguldakta toplanan vergilerin %80'i Ereğli'den toplanmıştır.

Nüfusu, 1960'da sadece 8.000 iken,1970'de 30.000'e ulaşmış,1980'de 60.000'i aşmıştır.Günümüzde 100.000'e yakın yerleşik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük ilçelerindendir.





Karadeniz Ereğli’ye geldiğinizde;
 

•ERDEMİR’den Karadeniz Bölge Komutanlığı tesislerine dek uzanan , çiçeklerle bezenmiş peyzaj harikası sahil yolunda bir gezinti yapmadan,

•Bozhane’deki tarihi çınar ağaçlarının gölgesinde, martı sesleri ve liman manzaralı kahvehanelerde ünlü gözlemelerden tadıp, çayınızı yudumlamadan,

•Sevgi Barış Dostluk Cafe’nin sıcak ortamını görmeden,

•Ergin Bal Arıcılık Hizmetleri'nin eşsiz arı ürünlerini  tatmadan,

•Ereğli'nin lezzetli Meşhur Pidesini Hasan Kuru'dan yemeden,

•Mis kokulu Osmanlı Çileğini tatmadan,

•Ünlü elpek bezinden üretilmiş bir hediyelik almadan,

•Müzede bulunan üç bin dolayındaki tarihi eseri görmeden,

•Cehennemağzı Mağaraları’nın etkileyici atmosferini solumadan,

•Kaletepe’den Ereğli manzarasının tadını çıkartmadan,

•Balık restoranlarında balık yemeden,

•Kandilli’deki Varagel’i ve Çaylıoğlu Beldesi’ndeki şelaleyi görmeden,

geri dönmeyin...




DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin

Karadeniz Ereğli
« : 30 Eylül 2011, 11:38:39 »

Tags: