Gönderen Konu: Taş Mekan - Demirköy  (Okunma sayısı 8597 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7758
    • insan ve doğa
Taş Mekan - Demirköy
« : 08 Ekim 2011, 13:27:09 »
Gözden sakınılsın diye olsa gerek, yeşilin en derininden Istranca ormanlarının ortasına kurulmuş, Kırklareli'nin ilçelerinden birisi Demirköy. Bilmeyenler için, haritada bir koordinattan ötesi olarak düşünülmeyebilir. Oysa bu küçük ilçe, Trakya'nın ve Istranca Dağları' nın en el değmemiş güzelliklerini bünyesinde barındırıyor. Neyin peşinden gittiğini bilenler için, sayfa sayfa çevrilip her defasında hayranlıkla, şaşkınlık dolu hislerle okuyacakları bir kitap gibidir Demirköy. Demirköy, kendi beldesi de olan İğneada' ya gidenlerin uğramak durumunda oldukları bir ilçe aynı zamanda.

Bilinirliğinin en büyük sebebi bu olabilir birçokları için. Ama dedik ya, "neyin peşinden gitiiğini bilenler" için burası çok daha fazlasıdır.

Ve, lezzetin peşinden gidenlerin Trakya'daki kutbudur Demirköy.
Bunun sebeplerinden biri, senelerce kendi yalnızlığına bırakılmış ilçenin kozasını çatlatmasının yolunu, insan odaklı eko-turizm ile bulmasıdır. Eşsiz doğasının yanında, damak çatlatan lezzetleri de bu fonda sunması Demirköy'ü son yıllarda bu alanda da ziyaret edilen yerler arasına sokmuştur.



Son yıllarda, bu değerlerin farkına varan girişimciler de, cesur adımlarla bu vizyona katkı sağlama yolunu seçmeye başladılar. Size bu sayfada tanıtacağımız mekan da bunun en güzel örneği.

Demirköy'ün eşsiz doğası ve manzarasına hakim bir mevkide bulunan, Taş Mekan'a götürüyorum şimdi sizi.

Taş Mekan, Demirköy'den İğneada'ya doğru giden devlet yolunun 4 km. sonrasında, sağda yer alan ve gözden kaçırmanızın asla mümkün olmadığı bir kır restoranı. İsmini de aldığı mimari üslubu sebebiyle taş ve ahşap işçiliğinin, çok incelikli bir sunumunu bu mekanda görmeniz mümkündür.

Özellikle Istrancalardaki bir çok köyde gördüğümüz taş işçiliği evler gibi, bir orman yerleşimi olmanın getirdiği, ahşabın mimariye etkisini kullanmak, Demirköy'ün kendi dokusuyla fazlasıyla örtüşen bir tercih.

Burası, 8000 metrekare alana sahip ferah bir mekan. Ayrıca 7000 metrekare alan ise, organik ürün bahçesi olarak tahsis edilmiş durumda. Mutfakta kullanılan ürünler el verdiğince bu bahçeden temin edilerek servise hazırlanıyor.

Taş Mekan, muhteşem bir Demirköy ve Yıldız Dağları ( Istrancalar ) manzarasına sahip. Özellikle yaz aylarında, gün batımını ve gece oluncaysa ötelerden göz kırpan Demirköy ışıklarını izleyip, ciğerlerinize kadar da tertemiz dağ havasını soluyarak sipariş ettiğiniz lezzetlerin tadına bakabiliyorsunuz.

Mekanın 150 kişiye hitap edebilecek, yazlık ve kışlık bölümleri mevcut. Ayrıca verandasında da yemek keyfine varabilmeniz mümkün.

Mekanın mutfağında kullanılan etler, kendi hayvanlarından sağlıklı şartlarda kesimlerle elde ediliyor. Eğer istiyorsanız, etleri isteğinize göre hazırlatıp Taş Mekan'ın mutfağında değil de, bahçesindeki mangal veya barbekülerde kendi el lezzetinizi katarak da hazırlama yoluna gidebiliyorsunuz. Ama "iyi aşçıyım" diye ısrardan vazgeçip, işi erbabına bırakmanızı, sizinse bunun tadına varmanızı tavsiye ediyoruz.

Burası çocuklarınız için de kendilerini rahat ve güvende hissedebilecekleri, doğayla içiçe bir ortam sağlıyor. Servisinizi beklerken, kısa orman içi yürüyüşleri yapabilir, ve birkaç yüzmetre mesafede size Demirköy'e ait bir başka lezzeti adeta haykıran tabelalara uyup, onun da peşine düşebilirsiniz.

Ne diyordu o, oklarla az içerideki yeri gösteren yol tabelalarında ?

- Yediveren, Demirköy dağ çileği bulunur.

Demirköy, senelerce mis kokusuyla küçücük bünyesinde büyük lezzet taşıyan dağ çileğiyle de anılan bir yer olagelmiştir. Hatta her yöreyi bir ürünüyle taçlandırdığımız ilçe festivallerinden en hakedileni "Demirköy Çilek Festivali" dir herhalde.

Hoş, artık bütün festivalleri, şarkıcı-türkücülerin çıktığı ve arkasına "Kültür Sanat Festivali" ibaresini eklediğimiz, ama ne hikmetse o kültür ve sanatı çoğu zaman içeriğinde göremez olduğumuz, aynı tornadan çıkmış gibi, ruhunu bozduğumuz festivallere çevirsek de !

Taş Mekan'a dönersek ;

Taş Mekan, herhangi bir sebepten yolda kalan, misafirperverlik gereği ağırlamak durumunda olduğu kişiler için de, banyolu ve tuvaletli iki odaya sahip. Özellikle kış aylarında av turizmi için yöreye gelen ve hava şartları sebebiyle burada kalmayı düşünecekler için, çok yerinde bir seçenek olabilir buraya uğramak. Bir bahaneniz olmasa bile, Taş Mekan o samimi konukseverliğiyle sizi ağırlamaya her halükarda hazırdır.

İç mekan, geniş ve yüksek tavanlı bir salona sahip, oldukça ferah ve şık bir aydınlatması var mekanın. Salonun hemen karşısında, ürünlerinizi seçebileceğiniz vitrinin gerisinde mekanın mutfağı yer alıyor. Hijyen şartlarına uymanız kaydıyla, mutfağı görmenizde sakınca yok. Mekanın bir köşesinde yer alan şömine, buranın atmosferine oldukça yakışan bir başka uygulama.

Geniş salonun tavanında ve kolon kiriş projelendirmesinde kullanılan kalın ve düzgün hatlara sahip ağaç kütüklerinden uygulamaların da bir hikayesi var.

Demirköy, bir orman ilçesi olması hasabiyle, bu sahip olduğu zenginliklere hakettiği değeri veren bir ilçe. Mekanın sahibi de, Demirköy'ün orman ürünlerine ve ahşap işçiliğine de vurgu yapabilmek için bu uzun düzgün kütüklerden yapılan mimari estetikteki uygulamayı tercih etmiş. Fakat burada saygıdeğer olan tutum, bu düzgün kütüklerin sırf bu mekanın yapılabilmesi için kesilen ağaçlar olmadığı, artık kullanılmayıp yerlerinden çıkartılmış telefon ve telgraf direklerinden elde edilmiş olmasıdır.

Taş Mekan, anlatamakta eksik kaldıklarımızı kendinizin keşfetmesi için sizi bekliyor.

 

 

Adres : İğneada Yolu, 4. km. / DEMİRKÖY

Telefon : 0 288 681 64 73 / 0 533 315 28 83


...

MENÜ

- Kuzu Tandır

- Oğlak Tandır

- Kuzu Pirzola

- Kuzu Şiş

- Kuzu Külbastı

- Dana Biftek

- Saç Kavurma

- Köfteler

- Alabalık ( canlı )

- Salatalar

- Sıcak & soğuk mezeler

- Sıcak & soğuk içecekler

- Yöre sütlerinden yapıla yoğurtlar & koyun yoğurdu

Not :

Mutfakta kullanılan sebzeler, kendi üretim bahçesinde organik şartlara uygun geleneksel tarım metodlarıyla üretilmektedir. Ayrıca, et ürünleri hijyen ve denetim şartlarına uyularak, bu zengin coğrafyanın doğasında yetişen hayvanlardan elde edilmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------



 
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2012, 16:32:57 Gönderen: GeZGiN »

Tags: