Gönderen Konu: Dağlarımız ve Dağcılık  (Okunma sayısı 9950 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Dağlarımız ve Dağcılık
« : 21 Ekim 2009, 08:30:06 »
Atilla Ulaş / Dağ Rehberi

Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile doğa sporlarının hemen tümüne açık. Akdeniz ve Karadeniz iklimi gibi farklı iklimleri barındıran coğrafyamız her mevsimde doğa sporları yapabilme imkanı sunuyor. Türkiye’nin dört bir yanında birbirinden güzel doğası ile ve sunduğu seçeneklerle yükselen dağlar, her yönüyle geniş olanaklar barındırıyor. Ege’den Güneydoğu’ya uzanan Toroslar, batıdan doğuya uzanan Karadeniz Dağları ve Kaçkarlar, tek başına duran Erciyes, Hasan Dağı ve Ağrı gibi volkanik dağlar yerli ve yabancı bir çok dağcının tırmanış yaptığı dağlarımızdır. Bunların yanısıra Kazdağı, Ilgaz, Işıkdağı, Dedegöl Dağları, Samanlı, Bolu, Sultan Dağı, Uludağ, Afyon-Akdağ gibi çok yüksek olmayan fakat kaya tırmanışı, kanyoning gibi dağcılık türleri ve amatörler ile dağ yürüyüşçüleri için çok uygun parkurlara sahip dağlarımızı da eklemek gerekir.

Dağlarımızdaki aktivite zenginliği özellikle yabancı dağcıların ilgisini artarak çekmektedir. Yukarıda andığımız dağlarımız yanında bir çok dağımız da keşfedilmeyi beklemektedir. Bu açıdan bakıldığında dağlarımızın oldukça bakir olduğunu söyleyebiliriz. Henüz oralarda keşfedilmemiş nice güzellik bulunduğunu söylememiz bilmem sizi heyecanlandırıyor mu?

Dağcılık hem sportif hem de kültürel aktiviteyi barındıran, insanın doğa ile ilişki kurarak fiziksel ve ruhsal dinginlik sağlamasına yarayan en etkili sporlardan biridir. Başarıya uzun vadeli çabalarla ulaşılan dağcılığın kendi içinde çok değişik biçimleri, değişik seçenekleri vardır. Günümüz turizminde önemi, katılımı gittikçe artan ve sürekli çeşitlenen alternatif turizm türlerinin kaynağının dağcılık olduğunu söyleyebiliriz.

DAĞLAR DAĞLAR...

Dağcılık için Anadolu yarımadasının oldukça zengin olduğunu söylemiştik. Bu sayfalarda dağlarımızın tümünü ele almak imkansız. Ama belli başlıları, en popülerleri üzerinde durabiliriz.

Toroslar
Anadolu’nun güney kıyısına paralel uzanan Toroslar tümüyle hem yaz hem de kış tırmanışına elverişlidir. Çok sayıda dağcının çeşitli noktalarından çıkış yapmış olmasına rağmen halen keşfedilmemiş çok yeri vardır. Batı Toraslar’da Beydağları ve Akdağlar’da yaklaşık üçbin metrelik zirveleri ile kış dağcılığı, kanyoning, kaya ve duvar tırmanışı için uygun parkurlar bulunur. Bu özellikleri ile hem profesyonel, hem de amatör dağcıların uğrak yerleridir.

Orta Toroslar’da Gülek Boğazı ile ikiye ayrılan Bolkar Dağları ile Aladağlar 3500-4000 metreye ulaşan zirveleri ile dağcıların yoğun ilgi gösterdiği başlıca yerlerdendir. Bolkar Dağları’nda Medetsiz zirvesi (3556 m.) ile Niğde-Tarsus transında sayısız tırmanış alternatifi yaratılabilir. İkibin metre civarındaki göllere yürüyüş, kaya tırmanışları, mağara keşifleri, kanyon geçişleri bu seçenekleri daha da zenginleştirmektedir. Bolkarlar Toroslar’ın bütün özelliklerini taşır. Niğde-Ulukışla ilçesi Darboğaz ve maden köylerinden çıkışa başlanabilir. Başlıca zirveleri Medetsiz, Keşifdağı, Koyunaşağıtepe, Eğerkaya, karagöl, Çiniligöl ile güneyde Tarsus’a doğru inen vadiler arasındaki geçiş yeri olan Karagedik’ten Bolkarlar’a ulaşılabilir. Bolkarlar’ın güney yönü sayısız mağara ve kanyonları ile değişik gezi olanaklarına da sahiptir.

Bolkar Dağları’nı izleyen Aladağlar dağcılık sporu açısından en zengin dağlarımızdır. Kaya ve duvar tırmanışları, buzul tırmanışı, kış dağcılığı yapılabilen Aladağlar’da yüksekliği 3000 metreyi geçenotuzun üzerinde zirve bulunuyor. Bu zirvelerin hemen tam ortasında yer alan 3000 metredeki Yedigöller platosunda yaz mevsiminde kamp kurup zirvelere tırmanışlar düzenlemek çok keyiflidir. Belli başlı teknik tırmanışlarla Demirkazık, kızılkaya, Kaldı, Alaca, Vayvay, Güzeller, Emler zirvelerine tırmanılabilir. Aladağların en yüksek zirvesi Demirkazık’a klasik rota dışında sırtlardan ve kuzey yönünde 600 metrelik duvar tırmanışı ile de çıkılabilir. En kolay çıkış güney rotasıdır. Güneybatı rotası ( PECK kulvarı) ise yazın da erimeyen kar kulvarından yapılan tırmanış ile gerçekleştirilir.

İkinci zor ve yüksek zirve olan Kaldı zirvesi ( 3723 metre ) Aladağların oldukça zorlu çıkışlarından birini gerektirir. Kaldı’nın da bir çok rotası vardır. Sırt ve klasik rota tırmanışlarının yanısıra kuzey buzul rotasından da çıkılabilir. Kaldı’ya yakın olan Alaca zirvesine de aynı çıkışta ulaşılır. Adana - Kayseri - Niğde arasında yeralan Aladağlar’daki derin ve geniş vadilerde yaz ve kış translar yapılabilir. Tur kayağı ile yapılan translar ve kış tırmanışları daha zorlu ama aynı zamanda zevklidir. Aladağlar yeni başlayanlardan profesyonellere kadar her düzeyde dağcı için uygun parkurlar barındırmaktadır.

Kaçkarlar
Karadeniz’in doğusunda yükselen Kaçkarlar olağanüstü yeşil doğası ile, 3932 metrelik yüksekliği bulan Verçenik gibi zirveleri ile her mevsimde ve değişik zorlukta çıkışa elverişlidir. Kış dağcılığının en zorlu parkurlarından birisi de Kaçkarlar’dır. İki buzulu ile buz tırmanışlarına uygun rotaları vardır ama kaya tırmanışı için uygun yerlere sahip değildir. Artvin-Yusufeli ve Rize-Çamlıhemşin’den ulaşılabilen Kaçkarlar yaz aylarında amatörler için de çekicidir. Fışkıran bir yeşil, çağıldayarak akan berrak sular, eteklerde ve biraz yükseklerde köyler, yayla evleri ile denenmeye değer. (GEZİ’nin Karadeniz bölümüne bakınız.)

Erciyes
Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes Dağı aynı zamanda 3916 metrelik yüksekliği ile dağcıların da gözdelerindendir. sırt rotasından, Şeytan Deresi’nden ve buzulundan tırmanışlar gerçekleştirilen Erciyes eski bir volkandır. ( Kayseri’nin hemen yanıbaşındaki dağda kamu kuruluşlarına ait konaklama tesisleri dışında konaklama olanağı şimdilik yok. Kayseri’de konaklanabilir. Birşeyler yiyip içmek için tesis var. Kayak kiralamak da olanaklı. GEZİ’nin Kayseri bölümüne bakınız.)

Hasandağı
Sönmüş volkanik dağlardan biri de 3253 metrelik yüksekliği ile hasandağı’dır. Her düzeyde dağcılık meraklılarının çıkışına uygundur. Yukarı Dikmen ve Helvadere köylerinden başlanabilen çıkışta kamp ve tırmanış için en fazla üç günlük bir program yeterlidir. Yazın teknik zorluğu olmayan tırmanış kışın daha güçtür. Aksaray ili üzerinden ulaşılabilen Hasandağı’nda konaklama tesisi yoktur.

HAYDİ DAĞLARA !
Bugüne kadar hiç dağa tırmanmamış olabilirsiniz. Ama sağlığınız yerinde ise; yani kalp, yüksek tansiyon, solunum yetmezliği gibi hastalıklarınız yoksa neden denemeyesiniz. Gezi’de telefonlarını bulacağınız alternatif turizm acentalarının hemen hepsi bu tür turlar düzenliyorlar. Bunlardan birisine telefon etmeniz yeterli. Bir pazar günü veya birkaç gününüzü ayırın ve kendinizi dağlara vurun. Ama dikkat dağcılık çabuk tiryakilik yapabilir !
 
ÖZEL NOT
Deneyimsiz olanlar kendi başlarına veya eş dostla zor turları denemesinler. GEZİ’de bu tür turlar düzenleyen seyahat acentalarını göreceksiniz. Onları arayın ve deneyimli rehberler eşliğinde yapılan güvenli turları seçin.

İşte size bazı seçenekler:

2 - 3 Günlük Kamplı Yürüyüşler
Kapıdağ Yarımadası (3), Delmece Yaylası (3), Saros, Ercüve Yaylası, İnkaya, Erikli Yaylası, Beşpınar Tepesi, Çiğdem Yaylası, Kadırga ve Kilimli Koyları ( Üçer günlük ).

5 Günlük Orta Toros Kamplı Yürüyüşü
( Darboğaz Köyü, Karagöl’de kamp/ Koyunaşağı zirve tırmanışı/Çinili Göl, Karagedik, Tanzıt kamp yeri/ Papazın Bahçesi, Çamlı Yayla otel konaklaması/ İstanbul’a dönüş.

7 Günlük Orta Toros Yürüyüşü:
Sarımemetler Kamp Emli Vadisi, Akşam Pınarı/ Mangırcı Vadisi, Alaca Yayla, Soluklupınar’da kamp/ Karayalak Boğazı, Emler Zirve tırmanışı (3723 m.), Yedigöller’de kamp/ Yedigöller platosu, göl ve zirve yürüyüşü/ Hacer Boğazı Geçişi ve Soğukpınar’da kamp/ Barazama Köyü, Kapuzbaşı Şelalelerinde kamp/ Kapuzbaşı, Yahyalı ve İstanbul’a dönüş.
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2011, 16:30:46 Gönderen: GeZGiN »

Tags: