Gönderen Konu: Sonbahar Fotoğrafı Çekmek için Bazı Önemli İpuçları  (Okunma sayısı 2921 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7728
    • insan ve doğa
Her ne kadar her mevsim güzel olsa da sonbahar fotoğrafı çekmek diğer mevsimlere göre  doğadaki renklerin çeşitliliği açısından mükemmel kompozisyonlar sunmaktadır. Bu yazıda sonbahar fotoğrafı çekmek için faydalı olabilecek bazı önemli ipuçlarına değineceğiz.

Kış mevsiminin habercisi olan Sonbahar’da yağmurlu günlerin sayısı artar ve ağaçların yaprakları sararmaya ve dökülmeye başlar. Sonbahar fotoğrafı çekmek istediğimizde bu kimi zaman sararmış yaprakların yarattığı hüzün, kimi zaman ise rengarenk yaprakların cümbüşü şeklinde yansır.

Sonbahar fotoğrafları özellikle manzara fotoğrafları açısından oldukça dramatik kompoziyonlar ortaya sunar. Biz de sonbahar fotoğrafı çekmek isteyenleri düşünerek bu güzellikleri fotoğraflamadan önce dikkat edebileceğiniz bazı önemli noktalara değineceğiz.

Sonbahar Fotoğrafı Çekmek için Bazı Önemli İpuçları



1. Hava Durumunu Kontrol Edin

Sonbahar fotoğrafı çekmek çok keyiflidir. Ancak sonbahar mevsimindeyiz diye her gün bize aynı güzellikleri aynı şekilde sunacak diye düşünemeyiz. Bu yüzden fotoğraf çekmeye çıkmadan önce ya da istediğiniz şekilde sonbahar fotoğrafı çekmek için önce hava durumunu kontrol edin.

Hava şartlarında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yağış ve havanın soğukluğunun derecesi olmalıdır. Eğer yağışlı ve soğuk bir hava söz konusu ise oluşacak nem fotoğraf makinesi açısından da zararlı olabilir. Eğer hava yağışlı değil ama gri bulutlarla kaplı kapalı bir havaysa o zaman da birbirinden güzel sonbahar fotoğraflarında gördüğünüz canlı ve rengarenk yapraklardaki cümbüşü yakalayamayabilirsiniz.

Çünkü çok bulutlu havalarda yapraklar  parlaklık ve canlılıklarını kaybederler. Eh bu durum da açıkçası, daha baştan fotoğraflardaki sonbahar havasının soluk olacağının habercisidir. Bu yüzden sonbahar fotoğrafı çekmek için en güzel hava şartı yağmur sonrası açılan havadır. Doğadaki her objenin canlı ve renkli durumunu kaçırmadan fotoğraf makinenizle dışarı çıkabilirsiniz.

Bkz. Sonbahar Fotoğrafları için 50 Mükemmel Örnek

2. Konum ve Çekim Yerinin Belirlenmesi

Sonbahar fotoğrafı çekmek için yola çıkacağız ama nereye gideceğiz. Tam olarak ne çekmek istiyorsunuz. Eğer sonbahar yapraklarının renklerini fotoğraflamak istiyorsanız unutmayın ki kuzey iklimindeki yapraklar güney bölgelerde kalanlara göre çok daha erken renk değiştirirler. Hatta aynı bölge içerisinde rakım olarak yüksekte kalan ya da dağlık bölgelerdeki yapraklar da erken renk değişimine başlarlar.

Bu yüzden gitmek istediğiniz rotayı buna göre hesap etmeniz doğru olacaktır. Uzun bir yol gidecekseniz, yukarıda belirttiğimiz hava şartlarına ek olarak o bölgedeki en iyi çekim zamanlarını da araştırıp gitmeniz de fayda bulunuyor. Örneğin sonbahar fotoğrafı çekmek için Yedigöller bölgesine, Abant Gölü’ne ya da Karabük taraflarına gitmeyi planlıyorsunuz. Belki de sizin gideceğiniz zamandan bir hafta sonra yaprakların rengi daha fazla kırmızıya dönecek. Bu yüzden bölgedeki turizm ofisleri ya da oteller aracılığıyla bu bilgileri edinmeniz daha doğru olacaktır.



3. Makine Ayarları ve Ekipmanları

Sonbahar fotoğrafı çekmek için makine ayarları ve yanınızda kullanabileceğiniz ekipmanlara kısaca göz atalım. Öncelikle genelde alan derinliğini kontrol edebilmek için diyafram öncelikli mod kullanmanız tavsiye edilir. Sonbahar fotoğraflarının çoğunluğu durağan objelerden oluştuğu için enstantane hızının makine tarafından ayarlanması sizin için sorun olmayacaktır.

Fotoğraflarınızın bulanık çıkmaması ve daha keskin fotoğraflar elde edebilmek için tripod kullanabilirsiniz. Böylelikle hem titremeyi sıfırlamış, hem de mükemmel netleme imkanı için kendinize rahat bir ortam yaratmış olursunuz.

Elbette göze hoş gözüken fotoğraflar için arka planı flu yapabilir ve önde odaklandığınız konuyu ön plana çıkarabilirsiniz. Bunun için sığ alan derinliği kullanmanız doğru olacaktır. Fotoğraflarınızın daha keskin olması için ISO değerini en düşük seviyede tutmaya çalışın. Eğer RAW fotoğraf çekiyorsanız beyaz dengesi tercihini sonraya bırakabilirsiniz. Son olarak polarize filtre kullanmanız her türlü manzara fotoğrafı için doğru olacaktır.

4. Kompozisyonu Belirlemek

Sonbahar fotoğrafı çekmek için en rahat olduğumuz konulardan birisi elbette kompozisyonun oldukça zengin olmasıdır. Dökülen yapraklar ve renklilik, ağaçlar, klasik bir bank vs.. genelde sonbahar fotoğraf kompozisyonları içerisinde sıkça yer alan unsurlardır.

Her zaman söylediğimiz gibi özellikle önde netlenen ya da konuda öne çıkarılan objeden farklı olarak arka plandaki öğelere de mutlaka dikkat edin. Bu bir ağacın yanındaki yel değirmeni olabilir, ya da akan bir suyun üzerinde yer alan ıslak yapraklar olabilir.

Unutmayın sonbaharda güneş daha az ısı ve ışık verir. Zaten elinizde az olan ışığın, çekmek istediğiniz fotoğrafa nasıl yansıdığına bakın. Hangi alanlar ön plana çıkıyor ya da hangi alanlarda gölgeler oluşuyor. Fotoğrafını çekmek istediğiniz konunun etrafında dönün ya da gerekiyorsa “özellikle yaprak çekimleri” için yere yatın.

Umarız sonbahar fotoğrafı çekmek için aktardığımız bu ipuçları sizin için faydalı olmuştur. Işığınız bol olsun!

Paylaşmak istediğiniz sonbahar fotoğrafları varsa bunun için Türk Nikon’un Facebook duvarında yayınlanmasını istediğiniz fotoğrafları, bizlere Kullanılan Nikon Fotoğraf Makinesi, Nikon Lens ve EXIF bilgileri ile göndermeniz yeterli olacaktır. Daha detaylı bilgi için lütfen “Facebook Fotoğraf Paylaşımı” yazısına bakınız.

Kaynak : http://www.turknikon.com/sonbahar-fotografi-cekmek-22357

Tags: