Gönderen Konu: Samanyolu ‘nun Fotoğrafı Nasıl Çekilir  (Okunma sayısı 2970 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
Samanyolu ‘nun Fotoğrafı Nasıl Çekilir
« : 25 Mart 2012, 21:50:06 »
Kendi galaksimizi fotoğraflarken Samanyolu büyük bir deneyimdir. Işık kirliliğinin olmadığı bir yerde karanlık bölgede Samanyolu çıplak gözle çok rahat bir şekilde gözükmektedir. Manzara olarak ele alırsak uzun pozlanmış fotoğraflarda çok daha güzel gözükmektedir. Yazımızda sizlere Samanyolu’nun fotoğraflanması hakkında bilgiler vereceğiz.

Hazırlık
Eğer Samanyolu’nu iyi bir şekilde fotoğraflamak istiyorsak en başında dikkat etmemiz gereken nokta hazırlık aşamasıdır. Stellarium adlı programı kullanarak gökyüzünün belirli zamanlarda nereden, nasıl gözükeceğine bakın. Programı ücretsiz olarak internet üzerinden bulabilirsiniz. Samanyolu için Mayıs ve Haziran ayında gece 01:00 civarı, Nisan ayında 02:00 civarı, Mart ayında ise 03:00 saatleri çekim için en uygun saatlerdir. Temmuz ve Ağustos ayları için ideal iki zaman dilimi vardır 21:00 ve 22:00 dır. Samanyolu’nun en parlak parçası Scorpius / Sagitarius dur. Yönünüzü ona göre ayarlamalısınız. Daha sonra çekim yapacağınız yeri seçmektedir sıra. Şehirden uzakta, ışık kirliliğinin olmadığı bir yer bulmak gerekmektedir. Eğer şehir içinden çekecek olursanız Samanyolu’nu görmeniz imkansız gibidir.

Kurulum ve fotoğraf çekimi
Samanyolu’na ait iyi bir fotoğraf çekmek istiyorsak, yıldız yollarından kaçınmamız gerekmektedir. Netlemesi hızlı ve geniş açı bir lens, sağlam bir tripoda ihtiyaç vardır. Yazının devamında doğru pozlama hakkında bilgiler olacak.

Birinci Aşama: Kadraja Yerleştirme
•Lensimiz en geniş açıda ve en açık diyaframda olmalı.
•Iso değeri fotoğraf makinenizde bulunan en yüksek değerde olmalı.
•2 ve ya 4 saniye pozlama süresi olmalı.
 İstediğiniz kadrajı yakalamak için bu kısa pozlama yöntemlerini kullanın. Fotoğraflar çoğu zaman yararsız olacaktır fakat istediğiniz açıyı size sağlamakta çok yardımcı olacaktır.

İkinci Aşama: Pozlama
•Lensimiz en geniş açıda ve en açık diyaframda olmalı.
•Iso değeri 800 veya 1600 olmalı.
•Pozlama süremiz 20 saniye olmalı.
Çektiğiniz deneme fotoğraflarını tekrar inceleyerek kadraja giren yıldızların olup olmadıklarına bakın. Eğer fotoğrafınızda istenmeyen yıldız yoksa uzun pozlama işlemine devam edin. Çektiğiniz fotoğraflarda yıldızların şekilleri üçgen gibi gözükebilir bazen. Buna virgül adı verilmektedir. Bu gibi durumlar objektiften kaynaklanan optik bir kusurdur. Bu durumla karşılaşınca engellemek için diyaframı 1 stop değiştirin. Diyaframınız F/2 ise onu F/2.8 yapmalısınız. Bazı lensler F/4 ve F/5 değerleri F/2.8 e göre daha iyi performans göstermektedir.

Samanyolu hareket ettiği için geceleri farklı zamanlarda farklı kompozisyonlar oluşturmaktadır. Bazen yatay bazen dikey bir bant şeklinde gözlenebilmektedir.

Tags: