Gönderen Konu: ISO Nedir ? Fotoğrafa etkileri nelerdir ?  (Okunma sayısı 2522 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7726
    • insan ve doğa
ISO Nedir ? Fotoğrafa etkileri nelerdir ?
« : 26 Aralık 2015, 12:15:06 »


ISO Nedir ? Fotoğrafımıza etkileri nelerdir bu yazımızın genel konusu. Önceki yazılarımızda diyafram ve enstantane den bahsetmiştik. Fotoğrafa etkilerinin neler olduğunu yazmıştık. Bu yazımız da ISO hakkında olacak.

ISO digital makinalarımızda bulunan sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesi olarak adlandırılır. Analog makina dönemlerinde ise ASA ve DIN adı ile anılmaktadır.

ASA ve DIN için filmlerin ışığa duyarlılık derecesi diyebiliriz. Sonuç itibari ile ne isimle anılırsa anılsın, yaptıkları iş aynı noktada kesişiyor.

Ancak ASAveDIN’ günümüzde yerini daha çok ISO’ya bırakmıştır. Bir başka deyişle teknolojik gelişmeyle birlikte daha önce filmlerde yakalanmaya çalışılan ışık artık sensörler yardımıyla makineler üzerinde yakalanmaktadır.

"ISO bize yetersiz ışık ortamlarında diyafram ve estanteneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar."



Analog makina dönemlerinde her bir ISO değeri için yanınızda farklı bir film taşımanız gerekirdi. Digital makinelerde ise makinamızın üzerinden çok kolay bir şekilde istediğimiz ISO değerini ayarlayabilmekteyiz. ISO her ne kadar yetersiz ışık ortamlarında bize fotoğraf çekme olanağı versede ISO değeri yükseldikçe fotoğraflarda noise (gürültü) de artmaktadır. Bu nedenle ISO değerini yeterli ışık ortamlarında en düşük seviyede kullanmalıyız.

Yeterli ışık koşulları ibaresini özellikle üstü çizgili yazdım. Günümüz makineleri barındırdığı teknoloji itibarı ile çok yüksek ISO değerlerinde bile oldukça iyi performans verebilmektedir. Bu nedenle eğer yeterli ışık koşulu sağlanmıyorsa ISO yu yükseltebilirsiniz. Ama fotoğrafınızın bozulmalara uğrayacağını da unutmayalım.



ISO’nun kullanımı enstantane ve diyaframa destek olacak şekilde olmalıdır. Normal çekimlerinizde ISO değerini makinenin sahip olduğu doğal en düşük ISO değeri olarak kulanmalısınız. (Doğal en düşük ISO değeri diyoruz; çünkü bazı makineler yazılımsal olarak doğal ISO değerlerinin altına inebilmektedir. Ancak buna çok gerek yok ve bu yazılımsal bir müdahale olduğu için çok da tavsiye etmiyoruz. Doğal ISO değeri makinenizin modeline göre değişmekte ama genelde ISO100 veya ISO200′dür.

Eğer en düşük ISO değerinde, kullanmak istediğiniz enstantane ve/veya diyafram değeri az pozlamaya neden oluyorsa, yani fotoğraf olması gerektiğinden karanlık çıkıyorsa o zaman ISO değerini arttırarak doğru pozlama elde edebilirsiniz.

Aslında konumuzun özeti bu. Diyafram ve Enstantane değerleri yetersiz geldiğinde ISO değerini kullanırız. (nokta)


ISO değerleri nelerdir?

50, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 3200, 6400, 12,800, 51,200, 102,400

Kalın yazılmış olan değerler tam durak olup, 2 tam durak arasında 2 adet de 1/3 duraklık değer yer alır. İki tam durak arasında ise 2 katı ışık değeri farkı vardır. Yani 400 değeri 200 değerinin 2 katı ışık sağlar.



ISO’nun fotoğrafa nasıl bir etkisi olmaktadır?
ISO fotoğrafımızın doğrudan, pozlamasını ve görüntü kalitesini etkiler Diyafram ve enstantane değerleri sabit kalmak koşuluyla ISO değerini arttırırsak fotoğrafımızı daha çok pozlamış oluruz. Yani fotoğrafımız daha aydınlık olur. Aynı zamanda ISO değerlerini yükselttikçe genel görüntü kalitesi düşer. Detay kayıpları başlarken, gürültü miktarları gözle görülür bir şekilde artar. Bu nedenle ışığın yetersiz olduğu durumlarda çekeceğiniz konuya göre değişecektir ama ISO’yu yükseltmek son tercih olmalıdır.



Farklı enstantane değerlerinde fotoğraf üzerindeki bozulmalar.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2015, 12:22:24 Gönderen: GeZGiN »

Tags: