Gönderen Konu: Ay Fotoğrafları İçin 10 İpucu  (Okunma sayısı 3383 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7747
    • insan ve doğa
Ay Fotoğrafları İçin 10 İpucu
« : 30 Mayıs 2013, 13:42:29 »


Ay fotoğrafları hemen hemen bütün fotoğrafçılar için vazgeçilmezdir. Bir süre veya sürekli olarak ayı fotoğraflamak bir tutkudur. Ay fotoğraflarını çekmek aslında göründüğü kadar zor değil. Bu yazımızda ay fotoğrafı nasıl çekilir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

1. Pozlamayı Kendiniz Yapın
Ayın fotoğraflarını çekerken pozlama değerlerini fotoğraf makinenize bırakmayın. Ay siyah bir gökyüzünde çok parlak bir nesne olduğundan, fotoğraf makineniz beyazlık değerini ayarlamakta zorluk yaşar. Bunun sonucunda da aşırı beyaz bir ay ve simsiyah arka plan ortaya çıkar.

Perde Hızı
Gece ay fotoğrafı çekerken çok uzun bir perde hızına ihtiyacınız yoktur. Çünkü ay olduğu gibi parlaktır, çoğu zaman perde hızını 1/100 ve 1/160 arasında ayarlarsak yeterli olacaktır. Bunların dışında olan perde hızları bulanık bir görüntü elde etmemize neden olacaktır.

Diyafram Açıklığı
Ay çok uzakta olduğu için farklı diyafram değerlerinin hiç bir etkisi olmayacaktır. Örnek verecek olursak F/8 gibi bir değerde aşağıdaki gibi bir fotoğraf elde ederiz. Bu fotoğrafta ay oldukça keskin çıkmıştır. Yine de farklı lenslerin kendine göre farklı şekillerde keskinlikleri vardır.

Hassaslık Ayarı
Gürültüsüz fotoğraflar elde etmek için ISO 100 veya ISO 200 gibi düşük bir ISO değeri kullandığınızdan emin olun.

RAW
Pozlama ayarları iyi olmasına rağmen, RAW olarak çektiğiniz fotoğraflar daha sonradan en iyi sonuçları size sunar. JPEG‘e göre daha fazla zaman ister ama düzenlenmesi size en iyi sonuçları verecektir.

2.Odaklamayı Kendiniz Yapın
Elinizle odaklama yaparken sonsuza odaklamanız gerekmektedir. Çoğu zamanda sonsuza odaklamak yeterli olmayacaktır. Sonsuz ayarının ötesinde odaklanması normal şartlar altında olması gerekendir. Sonsuza ayarladıktan sonra bir düzey geriye odaklanması doğru bir odak olacaktır. Odağın doğru olup olmadığını kontrol etmemiz vizörden bakmamızla olacaktır. Canlı izleme modu size çok yardımcı olacaktır. Bu seçenek günümüzde üretilen fotoğraf makinelerinde görüntüyü yaklaştırmak ve hassas odak sağlaması için üretilmiştir.

3.Tele Lensler Kullanarak Yakınlaşın
İyi bir tele lens ay fotoğrafını çekmemiz için idealdir. Tele lens ayı detaylı ve keskin bir şekilde sunabilmesi için gereklidir. Daha uzun bir lensiniz yoksa 200mmlik bir lens kullanılabilinir. Çekilen fotoğrafları kırpma işlemi bir sonraki aşamada olabilir. Çektiğiniz fotoğraflarda belirli miktarda kırpma işlemi yapabilirsiniz. Nadir durumlarda tele lensine ihtiyaç duyarsanız kiralamak da bir seçenek olabilir. Örnek verecek olursak Sigma 150-500mm aya oldukça yaklaşmanızda yardımcı olacaktır.

4.Tripod Kullanın
Tercihen çok sağlam bir tripod seçmelisiniz. Tele bir lens kullanacağınız için sallanmayan ve titremeyen bir tripoda sahip olmanız gerekmektedir. Ekipmanınızı en iyi şekilde kullanmanız için gerekli bir yolda 2 tripoda sahip olmaktır. Bir tanesi fotoğraf makineniz için diğeri ise lensiniz için. Bu şekilde titremesi en aza inecektir.

5.Uzaktan Kumanda Veya Zamanlayıcı Kullanın
Bulanık görüntüleri önlemenin en iyi yolu uzaktan kumanda kullanmaktır. Eğer kumandanız yoksa fotoğraf makinenizin zamanlayıcısı size yardımcı olacaktır. 10 saniye tutmanız yeterli olacaktır. Hareketli fotoğrafları önlemenin bir yolu da budur.

6.Filtreler
Çektiğiniz fotoğraflarda yansımaları önlemek için bütün filtreleri kaldırın. Lensin önünde bulunan fazladan cam görüntü kalitesini düşürecek ve flareler oluşmasına yol açacaktır. Ucuz filtreler kullanıldığı zamanlarda 2 tane ay bile elde etmenize neden olabilir. Ayrıca gelen ışığı mümkün olduğunca azaltmak için parasoley kullanabilirsiniz.

7.Fazla Fotoğraf Çekin
Yukarıda en iyi sonuçları elde etmeniz için gerekenleri okudunuz. Bunları defalarca deneyin farklı şekillerde farklı poz ayarlarında deneyin. Ne kadar fazla fotoğraf çekerseniz farklılıkları daha rahat görebilirsiniz ve doğru ayara ulaşabilirsiniz. Farklı netlikteki fotoğrafları birleştirebilirsiniz. Birbiri ardına fotoğraflar çekerek Photoshop ile bunları birleştirebilirsiniz. File -> Automate -> Photomerge fotoğraflarınızı birleştirmeniz mümkün.

8.  Ay ve Ayın Dışında Kalanlar
Fotoğraflarınızı daha ilginç hale getirmek için ayın yanına çevreyi de alın. Sadece ay konu olarak alınırsa çok sıkıcı bir görüntü olabilir. Sıkıcılıktan kurtulmanın bir yoludur bu. Çevreyi güzel bir şekilde fotoğraflarımıza yansıtmak zor olabilir. Gördüğünüz ay fotoğraflarının bir çoğuna çevreye daha sonradan ay eklenmiştir. Çok sık kullanılan ve doğal olmayan bir yöntemdir. Bazen çok gerçekçi olmasa da bazı fotoğraflarda çok etkileyici olmaktadır.

9.Doğru Anı Yakalayın
Fotoğraf ana bağlı bir durum olduğu için doğru anda doğru fotoğrafı çekeceğinize emin olun. Gökyüzünün berraklığı, ayın parlaklığı, büyüklüğü gibi durumlar sürekli değişmektedir. Bu yüzden doğru anı beklemeniz gerekmektedir. Koşullar çok hızlı bir şekilde değişmektedir. Bir anda gördüğünüz ayı çekersiniz ve baktığınız zaman farklı gözükmektedir bunun nedeni ayın değişimi ile alakalıdır. Yılın belirli zamanlarında ay yer yüzüne daha yakın konumda bulunmaktadır. Ayrıca kış aylarında gökyüzü daha nettir. Bunlar mükemmel bir ay fotoğrafı için size gerekenlerdir. Işığın yer yüzüne ulaşımında aldığı yol yüzünden değişmeler gözükmektedir. Yeryüzü ile ayı bir arada almak çoğu zaman zor olduğu için ayın doğru olduğu anı yakalayın ve daha sonra yer yüzünü çektiğiniz fotoğrafa birleştirme yapın.

10.Ay Işığından Kaçın
Ay ışığının geldiği zamanlarda ışık direkt olarak gelmektedir ve bu nedenle gölgeler kaybolur ve düzleşir. Böyle zamanlar pek tercih edilmez. Işığın az geldiği zamanlarda daha ilginç fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ay kraterlerini daha iyi görmeniz gerekmektedir. Bu şekilde olması ayın yuvarlaklığını da görmenizi sağlamaktadır.

Tags: